LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Iskoristite moć boja za uspjeh na poslu

Navikli smo pažljivo birati boje koje imamo na zidovima svoga doma, dok se libimo dati si oduška i uredske zidove obojiti "drugačije"
15. kolovoza 2017. u 08:05 0 komentara 594 prikaza
ured
Foto: Shutterstock

Boje itekako djeluju na naše emocije, psihu i tijelo. Nije ni čudo da preferiramo neke boje, volimo ih nositi na sebi, želimo ih vidjeti na zidovima svog doma ili u dekoracijama, dok od drugih zaziremo. Asocijacije koje one osiguravaju mogu biti individualne i ovisiti o osobi, no, gledajući u globalu, psihologija boja nalaže kako određeno boje u nama izazivaju određene reakcije.

Navikli smo pažljivo birati boje koje imamo na zidovima svoga doma, dok se libimo dati si oduška i uredske zidove obojiti "drugačije". Dok nikako ne možemo utjecati na interijer tvrtke u kojoj smo samo zaposleni, ono što možemo učiniti je urediti svoj radni kutak (uredski, kao i onaj kod kuće) s puno pažnje. Na taj način možemo osigurati kreativnost, stimulirati um i poboljšati koncentraciju.

Nemate puno kvadrata na raspolaganju? Dovoljan je i radni kutak sa stilom

Narančasta

Ako želite svoriti entuzijazam i poboljšati energičnost, probajte ukomponirati narančastu boju u svoj ured ili radni kutak. To ne mora značiti da biste zidove trebali obojiti narančasto, nego jednostavno "provucite" detalje narančaste boje. Narančasti ergonomski stolac bit će udoban i bojom poticati na poboljšanje radne energije, narančasti registratori osvježit će prostor, posuda za držanje olovki i sličnog uredskog materijala ili naranačasti okviri za slike (npr. motivirajućih citata na običnom bijelom papiru) bit će sasvim dovoljni. Neka zastori budu ove boje ili kutak za sjedenje klijenata...

narančasta boja | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Dobivena miješanjem crvene i žute, narančasta boja označava dinamiku, pokret, promjenu, snagu, život i vedrinu. To su idealne asocijacije koje želimo u svom domu, ali i uredu.

Zelena

Koristite zelenu boju ako želite poboljšati svoju kreativnost, inspirirati se, osigurati inovativno razmišljanje, ali istovremeno smanjiti tjeskobu (zbog rokova ili mentalne blokade), ublažiti naprezanje očiju te osigurati ravnotežu i harmoniju. Ova boja simbol je zdravlja, plodnosti i samopoštovanja. Za nju možemo slobodno reći da je univerzalno pozitivna boja koja umiruje i opušta.

Osim zelenih akcenata u uredu u vidu navedenih predmeta, zelenilo ćete najbolje osigurati – biljkama! Birajte one koje nisu zahtjevne, koje su prilagođene manje sunčanim uvjetima te koje čiste zrak.

Koju god nijansu odabrali, sa zelenom ne možete pogriješiti

kućno cvijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Crvena i žuta

Crvenu odaberte ako se trebate razbuditi i stimulirati – pogotovo ako većinu svog posla obavljate kasno navečer. Stimulirajuća žuta ispunit će vas pozitivom i optimizmom, s dozom osjećaja sigurnosti i samopouzdanosti. Žuta je jedna od onih boja koje će oživjeti bilo koji prostor, pa čak i ako ju koristite u minimalnoj količini. Vedra, vibrantna, jarka, razbuđujuća... Ovo je boja hrabrih odluka i čvrstog stava.

 | Autor : Shuterstock Foto: Shuterstock

Plava

Osim zelene, i plava boja poboljšava kreativnost, a istovremeno djeluje smirujuće – jednostavno odnosi tenzije. Koristite je u uredima u kojima se odvijaju "brainstorming" sastanci i gdje više kolega treba surađivati zajedno na istom projektu. Saznajte i top 3 razloga zašto trebate nešto plavo u svom stanu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.