Osvježenje

Investirajte u ovaj stil, on nije prolazan nego – vječan!

Shutterestock
08.08.2020.
u 07:00

Mediteranski stil odiše prirodom i lakoćom. Inspiriran je morem, suncem, mediteranskim biljem i agrumima. Stoga je vrlo važno da koristite isključivo prirodne materijale za uređenje doma u ovome stilu

Mediteransko područje široko je i raznoliko pa ovaj stil uređenja varira u skladu s geografskim predjelima. Šarmantni raznoliki mediteranski stil proteže se od naše Hrvatske, Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Turske pa sve do sjeverne Afrike (Maroko).

Foto: Shutterstock

Ovaj stil uređenja vole mnogi bez obzira na to gdje žive, na moru ili na kontinentu. Ako ste i vi ljubitelj mediteranskog stila, lako ga možete primijeniti u svojem domu i (ili) dvorištu. Važno je samo znati unijeti sklad i ravnotežu između interijera i vanjskog svijeta, a savjeti koje želim podijeliti s vama pomoći će vam u tome.

Mediteranski stil odiše prirodom i lakoćom. Inspiriran je morem, suncem, mediteranskim biljem i agrumima. Stoga je vrlo važno da koristite isključivo prirodne materijale za uređenje doma u ovome stilu.

Foto: Shutterstock

Južna Francuska (Provansa) poznata je po poljima lavande, maslinicima i vinogradima pa se ovdje najčešće koriste upravo boja lavande, pastelnoroza i žuta te tamnozelena i plava boja. Ako je vaš dom uređen u rustikalnom stilu, detalji provansalskog stila odlično će se uklopiti u njega.

Grčki stil poznat po svojoj jarkoplavoj boji i u kombinaciji s čisto bijelom asocira na more i kamen. Zidovi su najčešće bijeli, stolarija kao i neki drugi elementi (posude za cvijeće) izrazito su plavi pa djeluju dojmljivo i efektno. Oleander je neizostavan element u ovoj “priči” te upotpunjuje cjelokupni ugođaj grčkog stila. Volite li ovaj stil, moj je prijedlog da terasu ili vrt uredite tako da se nadahnete njime.

Foto: Shutterstock

Sjevernoafričkim predjelima dominiraju pijesak i stijene pa je terakota najzastupljenija podna obloga. Terakota u kombinaciji s drugim bojama (tirkizna, narančasta, zlatna, roza itd...) čini prepoznatljiv marokanski stil u interijeru. Za španjolski stil mogli bismo reći da je europsko-mediteranskog i marokanskog.

Kod nas se pod mediteranskim stilom podrazumijeva korištenje grubo obrađenog autohtonog kamena kao podne i (ili) zidne obloge te drva u kombinaciji s dekorativnim elementima plave i bijele.

Odlučite li se za drvene podne obloge, najbolji izbor bit će veće daske grubo obrađenog drva koje možete ostaviti u prirodnoj boji drveta ili ih bojiti u bijelo. Osim drvenog namještaja možete odabrati i onaj od kovanog željeza i pleteni od prirodnog ratana ili trstike. Dekorativne tkanine također trebaju biti izrađene od prirodnih materijala (pamuk i lan). Najčešće su u bijelo-plavoj kombinaciji uz dodatak crvene boje pa zbog toga ovaj stil nazivamo još i mornarskim stilom uređenja interijera. Sklad boja i materijala mornarski stil čini posebno elegantnim, profinjenim i oku ugodnim. Dekorativni elementi izrađeni u mornarskim bojama i prirodnim materijalima dosta su popularni u novije vrijeme te se kod nas sve više mogu naći na tržištu. Najčešće su to ukrasi izrađeni u raznim oblicima inspirirani morem i brodovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije