LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Investirajte u ovaj stil, on nije prolazan nego – vječan!

Mediteranski stil odiše prirodom i lakoćom. Inspiriran je morem, suncem, mediteranskim biljem i agrumima. Stoga je vrlo važno da koristite isključivo prirodne materijale za uređenje doma u ovome stilu
08. kolovoza 2020. u 07:00 0 komentara 2407 prikaza
Foto: Shutterestock

Mediteransko područje široko je i raznoliko pa ovaj stil uređenja varira u skladu s geografskim predjelima. Šarmantni raznoliki mediteranski stil proteže se od naše Hrvatske, Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Turske pa sve do sjeverne Afrike (Maroko).

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Ovaj stil uređenja vole mnogi bez obzira na to gdje žive, na moru ili na kontinentu. Ako ste i vi ljubitelj mediteranskog stila, lako ga možete primijeniti u svojem domu i (ili) dvorištu. Važno je samo znati unijeti sklad i ravnotežu između interijera i vanjskog svijeta, a savjeti koje želim podijeliti s vama pomoći će vam u tome.

Mediteranski stil odiše prirodom i lakoćom. Inspiriran je morem, suncem, mediteranskim biljem i agrumima. Stoga je vrlo važno da koristite isključivo prirodne materijale za uređenje doma u ovome stilu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Južna Francuska (Provansa) poznata je po poljima lavande, maslinicima i vinogradima pa se ovdje najčešće koriste upravo boja lavande, pastelnoroza i žuta te tamnozelena i plava boja. Ako je vaš dom uređen u rustikalnom stilu, detalji provansalskog stila odlično će se uklopiti u njega.

Grčki stil poznat po svojoj jarkoplavoj boji i u kombinaciji s čisto bijelom asocira na more i kamen. Zidovi su najčešće bijeli, stolarija kao i neki drugi elementi (posude za cvijeće) izrazito su plavi pa djeluju dojmljivo i efektno. Oleander je neizostavan element u ovoj “priči” te upotpunjuje cjelokupni ugođaj grčkog stila. Volite li ovaj stil, moj je prijedlog da terasu ili vrt uredite tako da se nadahnete njime.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Sjevernoafričkim predjelima dominiraju pijesak i stijene pa je terakota najzastupljenija podna obloga. Terakota u kombinaciji s drugim bojama (tirkizna, narančasta, zlatna, roza itd...) čini prepoznatljiv marokanski stil u interijeru. Za španjolski stil mogli bismo reći da je europsko-mediteranskog i marokanskog.

Kod nas se pod mediteranskim stilom podrazumijeva korištenje grubo obrađenog autohtonog kamena kao podne i (ili) zidne obloge te drva u kombinaciji s dekorativnim elementima plave i bijele.

Mala škola uređenja Najvažnije je paziti na dječju sigurnost pa tek onda na estetiku

Odlučite li se za drvene podne obloge, najbolji izbor bit će veće daske grubo obrađenog drva koje možete ostaviti u prirodnoj boji drveta ili ih bojiti u bijelo. Osim drvenog namještaja možete odabrati i onaj od kovanog željeza i pleteni od prirodnog ratana ili trstike. Dekorativne tkanine također trebaju biti izrađene od prirodnih materijala (pamuk i lan). Najčešće su u bijelo-plavoj kombinaciji uz dodatak crvene boje pa zbog toga ovaj stil nazivamo još i mornarskim stilom uređenja interijera. Sklad boja i materijala mornarski stil čini posebno elegantnim, profinjenim i oku ugodnim. Dekorativni elementi izrađeni u mornarskim bojama i prirodnim materijalima dosta su popularni u novije vrijeme te se kod nas sve više mogu naći na tržištu. Najčešće su to ukrasi izrađeni u raznim oblicima inspirirani morem i brodovima.

uređenje doma Čak 12 ideja za savršeno ljeto u domu, prepišite ih sve! mirjana mikulec stan adaptacija Veliki stan u Zagrebu nastao je spajanjem dvaju manjih! wellness sauna super trend Uz ovih 10 ključnih detalja do wellnessa u svom domu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.