adaptacija

Veliki stan u Zagrebu nastao je spajanjem dvaju manjih!

mirjana mikulec stan
Foto: Darko Mihalić
1/14
26.07.2020.
u 07:00

Spajanjem dvaju manjih stanova četveročlana obitelj dobila je prostrani dom koji je vješto i s puno ukusa uredio studio Mirjane Mikulec

Kako spojiti dva manja stana u jedan prostrani od 120 četvornih metara? Za mladu su zagrebačku četveročlanu obitelj to slatke muke, a za dizajnericu interijera Mirjanu Mikulec pravi profesionalni izazov.

Naime, klijenti su pred nju i njen studio postavili čitav niz zahtjeva i želja kako bi njihov dom zadovoljio sve njihove potrebe i ideje. Jedna od najznačajnijih bila je osmisliti raspored prostorija prema kojem će dnevni boravak i kućna biblioteka biti intimniji prostor namijenjen samo njima, odvojen od kuhinje i blagovaonice koje bi bile (odnosno, danas i jesu) mjesto za druženje s prijateljima. Naravno, kada se radi adaptacija, postoje određene prepreke, no sve te mane uspješno su ‘zamaskirane’.

Foto: Darko Mihalić

– Planiranje ovog interijera u određenoj su mjeri otežavali nosivi zidovi. Oni se, nakon spajanja dvaju nekad zasebnih životnih prostora, nisu nalazili na idealnim pozicijama pa su diktirali da se prostor u određenoj mjeri prilagodi takvom ‘formatu’, što je osobito vidljivo u blagovaonskom dijelu – objašnjava Mirjana.

Budući da su vlasnici željeli da akvarij s ribicama bude sastavni dio dnevnog boravka, studio Mirjane Mikulec integrirao ga je smjestivši ga unutar jednog od zidova. Zid je to koji vizualno dijeli radni prostor od biblioteke te kuhinje i blagovaonice, ali prozirnost fronti akvarija istovremeno ga spaja i čini dijelom cjeline.

Foto: Darko Mihalić

Kuhinja se pak prostire na samo šest četvornih metara, no dinamiku i osobnost ovoj prostoriji daje igra dubinom i dužinom fronti, materijalima te korištenje svjetlucavih površina i dekora s naglaskom na popularne – bakrene. I ostala paleta tonova koji odlikuju ovaj interijer ide u trendove, ali ujedno su to i vlasničine najdraže nijanse. Kako je ljubiteljica svijetlih i neutralnih nijansi, one prevladavaju prostorom, a monotonija je izbjegnuta korištenjem plave boje koja se proteže u namještaju i dekorima cijelog stana.

Foto: Darko Mihalić

Kao i u svakom modernom interijeru, posebna je pozornost stavljena na rasvjetu. Iako stan obiluje prirodnom svjetlošću, i ona umjetna pomno je isplanirana, osobito u dnevnom boravku koji se prostire na 20-ak kvadrata. U njemu su mjesto našli i primarni izvori svjetla, ali i oni ambijentalni, dekorativni, koji čine cijeli prostor posebnijim. Uz podne i stolne lampe ili pak popularne visilice, kao dekorativno-rasvjetni element u dnevnom boravku posebno se ističu paneli s dekorativnom mahovinom u kombinaciji s pozadinskom LED rasvjetom.

Foto: Darko Mihalić

– Isti je recept primijenjen i na ugradbenom ormaru koji zauzima jedan zid u dnevnom boravku i nalazi se podalje od izvora prirodne svjetlosti. LED rasvjeta postavljena je pri vrhu i dnu po mjeri izrađenog elementa kako bi ovaj, relativno taman dio prostorije bio adekvatno osvijetljen.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije