Mala škola uređenja

Ideje za malu kuhinju

mala kuhinja
Foto: Thinkstock
1/10
17.12.2016.
u 09:00

Zbog novih tendencija u gradnji koje nastoje u što manje kvadrata smjestiti što više toga trpi također i kuhinjski prostor, naročito njegov estetski izgled.

Nove tendencije u gradnji nastoje u što manje kvadrata smjestiti što više toga, pa tako i kuhinja trpi unatoč tome što ona uglavnom ima i ulogu blagovaonice pa i dnevnog boravka, naročito ako je riječ o prostoru povezanom u jednu cjelinu. Iako njihova površina postaje sve manja i manja, kuhinje su i dalje srce našega doma. Ženama je to uglavnom najdraži kutak stana u kojem provedu priličan dio života.

Kuhinja prije svega mora biti funkcionalna i praktična - od izbora materijala, razmještaja elemenata pa sve do toga da nam je sve nadohvat ruke. Gotovo svaka žena s kojom razgovarate će vam reći kako je njezina kuhinja premala. Istina, osam kvadrata, koliko obično zauzima kuhinjski prostor, premalen je za sve ono što bismo htjeli smjesiti u njega.

Foto: pixabay

Kako je to prostor u kojem se drže namirnice, kuha i općenito uvijek nešto događa, teško je imati sve na svome mjestu i uvijek sve pospremljeno. To se naročito vidi kao problem u manjim kuhinjama. Jer, osim funkcionalnosti, u kuhinji je također bitan i estetski element. Često zbog manjka prostora i prenatrpanosti pati upravo estetika. No, kako to izbjeći i kako u malo kvadrata ipak smjesiti sve potrebno? Nudimo vam nekoliko savjeta. Prije svega, morate znati da u svakoj kuhinji nije ključan prostor, koliko uređenje i mudro korištenje svakog centimetra...

Foto: pixabay

1. Dizajneri predlažu ugradnju velikog ormara od poda do stropa kako bi u njega stalo što više stvari - suđa, namirnica... Pazite samo na odabir boje ormara te njegove dimenzije. Ako je pretaman ili preširok, mogao bi zagušiti prostor. Na najviše police stavljajte one stvari koje rijeđe koristite.

2. Umjesto klasične pećnice razmislite o razdvajanju dijela za kuhanje i pečenje. Nabavite ugradbenu pećnicu i smjestite je u viseći element, kako bi u donje elemente mogli staviti perilicu ili dio za odlaganje smeća. Također, umjesto klasičnog kuhala nabavite indukcijsko, koje kuha znatno brže i štedi dragocjen prostor.

3. Na slobodne zidove stavite police na koje možete smjestiti dio suđa - tave, šalice, tanjure, začine, aparate... a u elemente ugradite još više polica da možete smjestii što više stvari.

4. Problem s nedostatkom mjesta za blagovanje riješite stolom okrugla oblika, stolom na preklapanje ili pak kuhinjskim pultom. Ne zauzimaju puno mjesta, a može vam služiti i kao radna ploha. Ispod pulta ugradite elemente. Ako ipak ne želite odustati od klasičnog pravokutnog stola, smjestite ga u ugao. Ili nabavite multifunkcionalni namještaj - stol i stolice s kotačičićima tako da ih možete pomjerati kada vam usfali prostora.

5. Upotrijebite elemente raznih širina, kako biste što bolje iskoristili prostor. Umjesto iverala ili drveta, za frone je bolje u malim kuhinjama korisiti staklo ili plastiku jer uvećavaju prostor te on ne djeluje klaustrofobično. Zbog istog efekta razmislite i o LED rasvjeti koju ćete ugraditi u unutrašnjost elemenata...

6. Nemojte koristiti samo jedan materijal odnosno boju. Kombiniranje dvije ili više boja kao i tekstura jer će dati dinamiku kuhinji i učiniti je većom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije