Po mjeri

FOTO Samačka oaza u Zagrebu: Zavirite u stan mladog muškarca

FOTO Samačka oaza u Zagrebu: Zavirite u stan mladog muškarca
Foto: Ines Sućeska
1/5
10.10.2013.
u 13:45

Pogledajte kako izgleda interijer samačkog stana i po čemu je poseban

Preuređivati stari stan klasičnog i za današnje vrijeme nefunkcionalnog rasporeda ili kupiti novi, bila je dilema mladog ekonomista, vlasnika manjeg stana u neboderu u zagrebačkoj Dubravi. Nakon kontakta s arhitekticom Gordanom Đerić, osmišljavanja i izrade idejnog projekta i definiranog troškovnika, počela je temeljita rekonstrukcija prostora. Cilj je bio dobiti prostran i prozračan interijer, minimalistički uređen, s naglaskom na atraktivnu kupaonicu. To je zahtijevalo mijenjanje svih instalacija, rušenje nepotrebnih pregradnih zidova, skidanje starih parketa, uređenje kupaonice, kontrola i obnova vanjske stolarije...

– Rušenjem pregradnih zidova prvi je zadatak bio ispunjen – otvoren dnevni prostor počeo je disati, a omanji pretprostor iz kojeg se ulazi u kupaonicu i spavaću sobu vizualno je štitio onaj najintimniji dio stana – kaže arhitektica Gordana Đerić.

Bez klasike

Budući da je budžet bio definiran, kuhinja je ostala stara, ali redizajnirana. Na zid iznad sudopera postavljene su knauf police, a taj zid iskorišten je i za postavljanje šanka. On je riješen kao polica i obložen crnim keramičkim pločicama visokog sjaja. Istodobno, ispod njega je ostalo dovoljno mjesta za radijator i za stavljanje efektnih prozirnih i vizualno neopterećujućih stolaca. Šank se pokazao izuzetno praktičan jer je osnovna ideja u interijeru bila isključiti klasičnu blagovaonicu. Tako je umjesto klasičnih stolaca i stola odabran klub-stol postavljen ispred sjedeće garniture koji se po potrebi može pretvoriti u veliki stol za blagovanje.

Za to je bilo potrebno i osmisliti stol koji se najprije specijalnim mehanizmom podiže na klasičnu visinu stola za jelo, a zatim se prebacuje drvena ploha, čime se dobiva dovoljna površina. I radni je kutak po ideji minimalizma riješen specijalnom radnom pločom podloženom aluminijem, a u niši iznad radnog prostora predviđene su police za knjige. Kad je postavljen za klasični objed, oko stola se nalaze drveni narančasti stolci. Oni su sklopivi i, kad se ne koriste, čuvaju se u niši u hodniku. Zbog svoje boje u hodniku su efektan detalj. Da bi se kvalitetno iskoristio svaki metar prostora, u ulaznom hodniku iznad vrata do ormara postavljena je korisna polica s indirektnom rasvjeta.

Za kupaonicu su odabrane smeđe i bež pločice i kada s velikom staklenom prozirnom kabinom. Upravo je njezin izbor vizualno povećao kupaonicu. Rasvjeta je riješena spiralnim metalnim inox trakama, što daju dojam ekskluzivnosti. U spavaću sobu ulazi se kroz klizna vrata koja su dio ugradbenog ormara

Vidljive cijevi

Iznad kreveta postavljeni su specijalni noćnici u tirkiznoplavoj boji koji daju svoj doprinos skandinavskom dizajnu. Valja spomenuti i kako su nakon rušenja zidova u prostoru ostale slobodne cijevi grijanja, a dodatno su naglašene još jednom dodanom cijevi kroz koju su provučeni kabeli za struju. Iznad tih triju cijevi efektna je stropna lampa.

Kompozicija cijevi s predviđenim dodatnim staklenim policama čine neočekivanu i zanimljivu skulpturu u stanu.

– To su možda neočekivane stvari u interijeru koje točno određuju karakter prostora, a to znači da je prostor, uza svoj minimalizam, definiran i kao urban i jednostavan prostor, lišen nepotrebnih zahvata. Taj industrijski štih sve je popularniji i kod nas, a naravno, najviše ga prihvaćaju mladi ljudi, neopterećeni uređenjem prostora s puno dekoracija, sagova i klasičnih interijerističkih elemenata – kaže Gordana Đerić.

A da bi se u prostoru dobila i toplina drva, na podu cijelog stana postavljen je i parket od bambusa u prirodnoj boji.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u moderni zagrebački penthouse!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije