Mala škola uređenja

Stakleni elementi s pravom su glavne zvijezde moderno uređenih interijera

26.08.2022.
u 06:00

Kaljeno staklo u kuhinji danas je gotovo standard

Sigurno ste primijetili da su danas u modernim interijerima u velikoj mjeri zastupljeno staklene elemente pa sam odlučila upoznati vas malo detaljnije o staklu i o tome kako ga i vi možete koristiti u svome domu. Staklo je oduvijek bilo vrijedan i skupocjen materijal. Tijekom povijesti izrađivalo se u raznim bojama, reljefnim oblicima i mozaicima pa je tu dekorativnu ulogu zadržalo i do danas.

Foto: Thinkstock

No, današnja primarna funkcija stakla u interijeru i arhitekturi osvjetljivanje je prostora prirodnom svjetlošću. Sve donedavno staklo kao materijal u interijeru nije bilo prihvatljivo zbog neotpornosti na lom te kao takvo nije moglo zadovoljiti sigurnosni aspekt stanovanja. S pojavom laminiranog ili kaljenog stakla povećala su se njegova sigurnosna svojstva, pa je danas opremanje modernih interijera gotovo nezamislivo bez ovog materijala.

Foto: Thinkstock

Staklo je materijal koji se dobiva taljenjem kvarcnog pijeska, glinice, vapnenca, sode i oksida te se može reciklirati, pa je stoga pogodan i za očuvanje okoliša. Dodavanjem različitih kemijskih elemenata staklo može biti obojeno, ornamentno, vitrajno itd. U interijeru staklo možete koristiti za izradu podova, stropova, stepenica i ograda, zidnih obloga i namještaja te raznih drugih elemenata. Za izradu finijih predmeta koristi se kristalno staklo koje se razlikuje od onog običnog po svojoj strukturi i može se brusiti bez pucanja.

Foto: Thinkstock

Dobra strana stakla je ta što se odlično slaže s drugim materijalima (metal, drvo i kamen) te u kombinaciji s njima djeluje izrazito efektno i dojmljivo u interijeru. Znamo da je staklo samo po sebi hladan materijal, ali ako ga kombinirate s drvom, ublažit će se njegov dojam hladnoće.

Ako se odlučite za postavljanje staklenih podova ili stropova u kombinaciji sa svjetlosnim efektima vaš dom izgledat će vrlo atraktivno i originalno. Staklo koje postavljamo na ovakva mjesta mora imati pojačanu čvrstoću zbog veće opterećenosti i izloženosti udarcima, kako bi bilo potpuno siguran element u domu.

Želite li korigirati pojedine nedostatke u prostoru ili pak naglasiti njegove prednosti i kvalitete, pravilnom uporabom staklenih elemenata postići ćete izvrsne rezultate. Odabirom staklenih elemenata prilikom uređenja malih prostora postići ćete vizualnu rasterećenost i povećanje prostora. S druge strane, transparentnost stakla izvrsno se može iskoristiti pri uređenju većih stambenih površina koje će primjenom stakla dobiti dodatnu atraktivnost i prozračnost. Staklene pregradne stijene idealno su rješenje želimo li odvojiti prostor koji bi, ovisno o potrebama, trebao funkcionirati podijeljen ili kao jedna cjelina.

Pregradne stijene mogu biti prozračne, mutne ili obojene. Umjetnički obrađeno staklo vašem će prostoru dati posebnost i atraktivnost koju je teško postići uporabom bilo kojega drugog materijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije