organizacija prostora

Tri trika za odabir i organizaciju garderobnog ormara u koji će stati sve!

ormari
Shutterstock
22.01.2023.
u 07:00

Imajte na umu 
da je važna kvaliteta kotača na kliznim vratima ormara. Loša klasa kotačića dovodi do deformacije i problema pri otvaranju vrata

Koje i kakve ormare odabrati kada uređujete stambeni prostor? Bilo da je riječ o samostalnim klasičnim ormarima ili pak o ugradbenim, važno je zadovoljiti i funkcionalne i estetske kriterije. Gotovo uvijek imamo više stvari nego mjesta za odlaganje pa je upravo zato važan raspored unutrašnjosti ormara, kako bi bio maksimalno iskorišten i funkcionalan.

Foto: screenshot/facebook

Idealna mjesta za smještaj ormara, osim u spavaćoj i dječjoj sobi, komunikacijski su prostori ili hodnici. Pri planiranju mjesta za ormar važno je imati na umu da njegova dubina zauzima od 45 do 60 cm. Minimalna širina hodnika nakon smještanja ormara ne bi smjela biti manja od 90 cm kako bi se osiguralo nesmetano prolaženje. Prednost ugradbenih ormara u odnosu na klasične je visina od poda do stropa i širina po mjeri, koja omogućuje maksimalnu iskoristivost prostora. Pored toga, nema razlika u visini ormara i stropa pa se tako rješava problem nakupljanja prašine i odlaganja vidljivih stvari na ormar.

Foto: screenshot/facebook

Izbor fronti važan je za cjelokupni dojam prostora, stoga pri njihovu odabiru moramo uzeti u obzir ostale elemente i boje u interijeru kako bi se stvorila harmonija. Za manje prostorije preporučuju se fronte s ogledalima. Na ovaj način vizualno ćete povećati prostoriju i riješiti problem smještanja ogledala. Ormari mogu biti vrlo elegantni i diskretni u prostoru, a najveća im je prednost što prostor čine urednim. Želimo li da ormar ne dominira, odaberite fronte u boji zida jer će tako biti gotovo neprimjetan. Odaberite fronte bez ručki koje se otvaraju na potisak, a ako je riječ o kliznom sustavu, neka profili i vodilice budu u boji ormara.

Foto: screenshot/facebook

Organizacija unutrašnjosti najbitnija je za njegovu iskoristivost. Gotovi, klasični ormari ne nude puno mogućnosti za prilagodbu vlastitim potrebama, a ugradbeni nude razne mogućnosti. Postoje različiti mehanizmi koji omogućuju pristup garderobi i stvarima koje su smještene visoko u ormaru. Kombiniranje polica, ladica i mjesta za vješanje garderobe omogućuju da sve prilagodite svojim željama i potrebama.Osnovna konstrukcija ugradbenog ormara ne mora nužno imati podnu, stropnu pa čak ni leđnu stranicu, kako bi se uštedjelo na materijalu te time snizilo cijenu. U ovom slučaju zid se u unutrašnjosti ormara premazuje vodoperivim premazom da bi se lakše održavao i da bi se odjeća zaštitila od prljavštine.

ormari
1/9

1. Ormare u hodniku 
birajte u bijelim, staklenim ili frontama s ogledalima da bi bili nenametljivi i kako ne bi zagušili mali prostor.

2. Najbolji izbor su aluminijske vodilice i profili na kliznim vratima. Pazite pri odabiru jer neki proizvođači nude jeftinije profile od čeličnih limova, a kvaliteta i trajnost su im upitni.

3. Imajte na umu 
da je važna kvaliteta kotača na kliznim vratima ormara. Loša klasa kotačića dovodi do deformacije i problema pri otvaranju vrata. Pored toga, moglo bi se čuti i struganje okvira vrata po gornjoj vodilici.Za bolju preglednost stvari unutar ormara kupite nekoliko većih i manjih kutija s natpisom za odlaganje stvari i za lakše snalaženje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije