LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Evo kako ćete pomoći sobnom bilju tijekom hladnijeg perioda

Sobno cvijeće i lončanice ne bi trebalo držati na temperaturi između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki
27. siječnja 2022. u 13:14 0 komentara 626 prikaza
biljke u spavaćoj sobi
Foto: Thinkstock

Ponekad se događa da sobno bilje počne klonuti, posebno zimi kad je zrak suh zbog grijanja. Tada cvijeće u sobama vene, najčešće zbog nedostatka dnevnog svjetla i čistog i suhog zraka. Zato vam donosimo nekoliko savjeta, što napraviti kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.

biljke | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Sobno cvijeće i lončanice ne bi trebalo držati na temperaturi između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki, točnije za sve osim za one koje bi sada trebale procvjetati, poput ciklama. Lončanicama obavezno i redovno uklanjajte suhe listove i uvele izdanke.

sobne biljke | Autor : Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Uz sve to pazite da temperature bude stalna jer promjene štete cvijeću. Izbjegavajte mjesta na kojima ima propuha. Cvijeće traži svjetlost, te lončanice trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora. 

biljke u kupaonici | Autor : pixabay Foto: pixabay

Većinu sobnog cvijeća zimi treba rijetko treba zalijevati. Čak i kada se zalijeva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suha.

biljke u spavaćoj sobi
1 / 9

Kako biste povećali vlagu u zraku, na radijatore  stavite posude sa vodom te redovito orošavajte listove bilja. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati, benjaminu. Nekima od njih godit će i da tijekom zime budu u kupaonici. S druge strane ne odgovara biljkama s dlačicama kao što su afričke ljubičice.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.