moderno i tradicionalno

Eko farma crnih svinja Domagoja Vide nominirana za prestižnu arhitektonsku nagradu

Foto: Bosnic+Dorotic
1/27
05.05.2022.
u 09:15

Ovaj projekt, a arhitektonski studio SKROZ ima iskustva s projektima osmišljavanja životinjskih farmi (prije nekoliko godina radio je i hvaljeni projekt za farmu Kokošvaroš, odnosno na engleskom Chickenville), hvale je vrijedan jer pokazuje da se i u nas konačno počelo razmišljati o važnosti arhitekture i funkcionalnosti te o ekološkoj osviještenosti i u ruralnim krajevima

Domagoj Vida, za razliku od brojnih nogometaša koji mahom ulažu u noćne klubove, kafiće i turizam, za mirovinu ima sjajan i plemenit plan. Naime, još je nakon osvajanja svjetskog srebra u Rusiji 2018. sa suradnicima odlučio pokrenuti ekološku farmu crnih svinja u Donjem Miholjcu, a danas, nakon kontinuiranog rada, može se pohvaliti velikim priznanjem. Naime, Eko farma crnih svinja arhitekata i arhitektica iz zagrebačkog studija SKROZ jedan je od četiri projekta iz 2021. koji je nominiran za nagradu "Viktor Kovačić" Udruženja hrvatskih arhitekata UHA – za najbolji arhitektonski projekt prošle godine.

Foto: Bosnic+Dorotic

– U kontekstu društvenih i gospodarskih okolnosti depopulacije i ekonomske degradacije, etičkih pitanja korištenja životinja u suvremenoj proizvodnji hrane, ali i u pogledu same prostorne intervencije, projekt Ekološke farme predstavlja rijedak i vrijedan iskorak... – objasnio je žiri ovu nominaciju.

Foto: Bosnic+Dorotic

Jedan od prvih uzgajivača koji su započeli s uzgojem ove zanemarene vrste (crne svinje) bila je Vidina tvrtka Sin Ravnice iz Creta Viljevskog pokraj Donjeg Miholjca. U početku je to bio ekološki uzgoj u potpunosti na otvorenome, bez ikakve staje ili nadstrešnice, s obzirom na to da je crna slavonska svinja izuzetno otporna i izdržljiva vrsta. Međutim, nakon nekoliko godina, kako je broj jedinki rastao, shvatili su da moraju osigurati nekakav oblik kontroliranog uzgoja, olakšati uvjete i životinjama ponuditi zaklon.

Foto: Bosnic+Dorotic

Programski naputak bio je izgradnja farme prema najvišim ekološkim standardima uzgoja. Također, bilo je potrebno predvidjeti potencijalno širenje farme.

Foto: Bosnic+Dorotic

Glavni faktori koji su utjecali na arhitekturu bili su optimizacija procesa uzgoja i što kvalitetniji smještaj životinja, uz želju da zgrade ostanu u duhu slavonskoga ruralnog konteksta i tradicionalnih gospodarskih zgrada u ljudskom i životinjskom mjerilu.

Foto: Bosnic+Dorotic

Građevina je primarno oblikovana funkcijom, odnosno optimizacijom funkcije. Još jedan izuzetno bitan dio je uvođenje pomičnih pregrada koje su omogućile jednostavnije održavanje objekta, ali i stvaranje različitih scenarija korištenja objekta.

Foto: Bosnic+Dorotic

Sumiranjem svih navedenih parametara ostvaren je presjek s najvećom visinom u središnjem dijelu. Uvažavajući proporcije čovjeka, životinje i stroja nastao je presjek s dvostrešnim kosim krovom i centralnim sljemenom.

Foto: Bosnic+Dorotic

Dobivene kose krovne plohe slomljene su i izmaknute u sljemenu lomom, čime je omogućeno dodatno osvjetljenje i ventiliranje spremišta stelje na galeriji. Produžetak plohe krova formirao je strehu za vanjski prostor krmača s praščićima.

Foto: Bosnic+Dorotic

Pri odabiru materijala važan je čimbenik bila otpornost elemenata koji su u direktnom doticaju sa životinjama koje vole rovati, kopati i isprobati sve što nađu ispred sebe. Stoga je za bazu odabran beton uz pregrade od pocinčanog čelika, iznad kojeg je drvena konstrukcija i obloga pročelja te u konačnici uobičajen i tradicionalan biber crijep kao pokrov krova. Materijali su jednostavni, neobrađeni i direktno podređeni funkciji i kontekstu.

Foto: Bosnic+Dorotic

Osim ogoljenom funkcijom, pojavnost objekata uvjetovana je kontekstom ruralnog slavonskog kraja što se iščitava u geometriji krova, pokrovu ploha te u materijalu i načinu tretiranja pročelja zgrade. Nizanje drvenih letvi slavonskog hrasta s izmjenom punih i praznih polja u dva dijagonalna smjera i u dva plana stvara karakterističnu strukturu koja ponajprije služi kao ventilacija i zaštita od sunca, ali i kao reinterpretacija geometrije drvenih pročelja kakve nalazimo na brojnim povijesnim gospodarskim objektima u Slavoniji. Takva reinterpretacija povezuje klasični gospodarski objekt oblikovan suvremenim standardima s njegovom okolinom i građevinskim nasljeđem.

Foto: Bosnic+Dorotic

Ovaj projekt, a arhitektonski studio SKROZ ima iskustva s projektima osmišljavanja životinjskih farmi (prije nekoliko godina radio je i hvaljeni projekt za farmu Kokošvaroš, odnosno na engleskom Chickenville), hvale je vrijedan jer pokazuje da se i u nas konačno počelo razmišljati o važnosti arhitekture i funkcionalnosti te o ekološkoj osviještenosti i u ruralnim krajevima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije