bijeg od gradske vreve

Drvena kuća inspirirana alpskom arhitekturom skriva se u okolici Petrinje

Foto: Privatni album
1/12
27.06.2024.
u 10:10

Ono što je čini drukčijom od ostalih kuća jest to što ima vlastiti teniski teren pokriven rasvjetom od 300 luksa, što je poluprofesionalni nivo, te naš nov ponos i diku, takozvanu roštilj kućicu – idealno mjesto za pravu ekipu željnu dobre zabave i dobrog druženja uz roštilj - kaže vlasnica

Građena tri godine prije nego što je razorni potres promijenio vizuru Banovine, drvena kuća Suzane i Danijela Kukića u Moštanici nadomak Petrinji ostala je upravo zbog načina gradnje i utrošenih materijala netaknuta, što se nažalost ne može reći za kuće iz njihova susjedstva, u kojima više nema uvjete za život. Za svoju su ljupku kuću, koju su nazvali Babylonica, prema latinskom nazivu vrbe koja krasi njihovo imanje, Kukići sami radili nacrte, po uzoru na austrijske kućice sa skijališta. Naime, oboje su strastveni skijaši i jednostavno su se zaljubili u takav tip kuća pa su odlučili sagraditi jednu. Podignuta na djedovini, ova je drvena kuća sagrađena od drvenih oblica sibirskoga bora promjera 24 centimetra, a svaki je trupac star između 80 i 100 godina. Riječ je o masivnom i čvrstom drvu guste konzistencije, vrlo otpornom i idealnom za toplinsku i hladnu izolaciju. Tako ljeti čuva hladnoću, a zimi toplinu. U prizemlju kuće su dnevni boravak s kuhinjom i kupaonica s tušem i toaletom. Drvene stube iz dnevnog boravka vode do potkrovlja u kojem se nalaze sanitarni čvor i tri sobe – jedna s četiri, druga s dva kreveta, dok je treća soba namijenjena dječjoj igri, no po potrebi ondje stanu još dva ležaja. U kuću se ukupno može smjestiti deset osoba. Kuća je skladno opremljena, a pomno birani detalji daju dodatnu toplinu i pružaju osjećaj ugode i doma.

Foto: Privatni album

Kako je nastala Babylonica?

Babylonica je nastala na djedovini mojeg supruga Danijela. Ondje je živjela Danijelova baka i Danijel je u djetinjstvu često boravio kod nje. Volio je ondje biti i ljeti i zimi, a zimi je nekad bilo puno više snijega pa se skijao i sanjkao. Kao sportaš, ljubav za skijanje Danijel je polako i strpljivo prenosio i na mene. Tako smo se zajedno, obilazeći austrijska skijališta, “zaljubili” u ambijent i miris njihovih drvenih planinskih kuća. Iz toga se rodila želja i ideja o vlastitoj. Nekako je najlogičnije bilo da to bude u Mostanici, na brdovitoj Banovini ili Baniji, kako tko želi. Na mjestu gdje je bila stara bakina kuća. Ideja je s godinama nekako sazrela i odlučili smo je pretvoriti u projekt. Projekt je prvotno bio zamišljen kao mjesto gdje će se vikendima okupljati i družiti naša zajednička obitelj: roditelji, braća sa svojim obiteljima i mi, a ima nas podosta i stvarno se svi super slažemo i volimo provoditi vrijeme zajedno. Odmah da naglasimo, bez podrške obitelji ovaj projekt nikada ne bismo započeli niti bismo ga mogli završiti, zato njima veliko hvala! Osim obitelji, imamo i veliku ekipu pravih i iskrenih prijatelja koju zovemo – kumovi. I ta naša ekipa često organizira razna druženja i fešte u uvijek istom sastavu. To su dva najljepša motiva za izgradnju ugodnog objekta za druženje – obitelj i prijatelji (prijatelji – obitelj koju si sam biraš). Kako smo Babylonicu počeli graditi, tako su navirale ideje s raznim dodatnim sadržajima. Projekt je odjednom jako narastao, a opet rađen s ljubavlju i pažnjom te prvotnom idejom da mi i svi naši uživamo u njemu. Upravo stoga što je postao ozbiljan projekt, u tom trenutku možda i jedini takav u našoj okolici, odlučili smo ga podijeliti i s drugima i stavili ga u ponudu za najam svima koji to žele.

Foto: Privatni album

Kuća ima neobično ime, kako je dobila ime?

Babylonica je ime dobila po našoj “starici” u dvorištu – drvu žalosne vrbe. Pretpostavka je da je stara otprilike 80 godina. Latinski naziv drveta je Salix babylonica – žalosna vrba.

Zašto ste se odlučili za drvenu kuću i kako je podnijela potres?

Kao što smo naveli, obožavamo miris i ugođaj drvene kuće. Osjetili smo ga i pod kožu nam je ušao na skijalištima na kojima smo uvijek birali takav smještaj. Htjeli smo da to budu isključivo trupci bez ikakvih dodatnih prerada, prezida, izolacija, rigipsa i sl... Zato su naši trupci promjera 24 cm. Odličan izolator, drže zimi toplinu, a ljeti hladnoću... Kuća kao kuća nastaje jednostavno. Imali smo projekt i odabrali izgled objekta, potom smo pronašli tvrtku koja je naš projekt mogla i realizirati; mislimo na krojenje i oblikovanje trupaca do forme montaže i slaganja. Svoj projekt dali smo toj tvrtki, ona ga je poslala u Rusiju, tada se sve to još moglo. Iz Rusije nam je stigao mailom radionički nacrt – nacrt naše kuće sa svim ucrtanim i numeriranim te označenim trupcima i rasporedom zidova i prostorija. Pregledali smo ga, zatražili neke preinake i promjene te nakon izrade konačne verzije, nju potvrdili i čekali da nam šleperi s našim trupcima stignu. Naša drvena kuća napravljena je od sibirskog bora, gusto i teško deblo bora koje u Sibiru hibernira 9 mjeseci, a raste i punim plućima živi 3 mjeseca u godini. Svaki trupac je drvo za sebe staro 80-ak godina i svaki trupac ima tzv. srce – središte, što sprječava da se s godinama iskrive i saviju.

Foto: Privatni album

Nakon što su trupci stigli, najveći problem bio je odabrati izvođače koji će nam kuću složiti. Mnogima s kojima smo pregovarali to je bio prevelik izazov i iskazali su bojazan jer u našem je kraju takav tip kuće bio relativno nepoznat i nov. Kod nas se većinom rade tzv. posavske stare drvene kuće od hrastovih greda. Nakon nekoliko pregovora ipak smo pronašli ono što smo htjeli – lokalnog izvođača. Moramo reći da nismo pogriješili. Izvođač je odradio sjajan posao na naše, a i na vlastito zadovoljstvo. Korist je pomalo bila obostrana: mi zadovoljni učinjenim, a i oni jer su uspješnim završetkom posla stekli novo iskustvo i nove reference za buduće slične poslove.

Foto: Privatni album

Kuća je relativno brzo složena. Konačan izgled dobila je u jesen 2020. godine. Ostale su još samo sitnice i detalji vezani uz uređenje, kako kuće tako i okoliša i popratnih sadržaja. Iste godine, nažalost, kuća se našla u najužem epicentru najsnažnijeg potresa na ovim prostorima. Naša ga je Babylonica prebrodila potpuno bezbolno, s doslovce samo dvije slomljene pločice na bočnim stranicama tuš-kabine jednoj kupaonici. Time smo dobili još veću potvrdu da nam je bila dobra odluka da naša kuća za odmor bude drvena kuća od trupaca. Poslije se jako puno govorilo i pisalo o građevinama na našem području i često se kao najsigurnija naglašavala upravo gradnja drvenih objekata od trupaca.

Koliko se život u klasičnoj zidanoj kući razlikuje od života u drvenoj?

Živimo u klasičnoj zidanoj kući. Razlika je golema. Od samih navika, održavanja, načina grijanja, materijala i svega ostaloga. Volimo svoju zidanu kuću, ali u isto vrijeme svaki mogući vikend u godini, koliko nam to dopusti kalendar popunjenosti Babylonice i naš posao kojim se bavimo – Babylonica nije naš primarni posao, ona je ljubav i naš gušt – koristimo da “zbrišemo”u Babylonicu i osjetimo taj spokoj, mir i tu opuštenost od napetog radnog tjedna. Po cijele dane sjedimo i samo slušamo zvukove kojima nas priroda oko nas časti.

Foto: Privatni album

Kako ste osmislili interijer? Tko je zaslužan za uređenje?

Raspored prostorija i sadržaj kuće osmislili smo sami, ali s obzirom na relativno male dimenzije – kuća 6 m x 6,5 m, prizemlje plus isto tako kat i staklena terasa 6 m x 6,5 m – zatražili smo pomoć prijateljice koja se bavi uređenjem interijera Ane Lončar oko namještanja i opremanja Babylonice. Iz prijašnje suradnje na nekoliko projekata znali smo da će krajnji rezultat biti odličan, barem nama, a nadamo se i svima koji nas posjete.

Foto: Privatni album

Koje sve popratne elemente ima Babylonica, što je čini posebnim mjestom za odmor?

Babylonica, kao i većina ostalih sličnih objekata, ima klasične popratne elemente i sadržaje poput grijanog bazena, hidromasažne kade, saune, sjenice s pecarom i roštiljem i svom potrebnom opremom za roštiljanje, pečenje i druženje, tu je i karaoke zvučnik s 2 mikrofona, električni pikado, vreća za boks, razne zabavne igre i još puno toga.

Ono što je čini drukčijom od ostalih kuća jest to što ima vlastiti teniski teren pokriven rasvjetom od 300 luksa, što je poluprofesionalni nivo, te naš nov ponos i diku, takozvanu roštilj kućicu – idealno mjesto za pravu ekipu željnu dobre zabave i dobrog druženja uz roštilj. Mi je zovemo hobit kućicom. Trenutno smo u razradi još jednog projekta na istom imanju i proširenju ponude, ali o tome uskoro. Svi naši sadržaji su na raspolaganju svim našim gostima i uračunati su u cijenu boravka.

Foto: Privatni album

Kome je ona namijenjena?

Naša ciljana skupina svakako su dvije do tri druželjubive obitelji s djecom koje žele provesti vikend ili tjedan u prirodi uz kupanje i rekreaciju, manje firme s voljom organiziranja team buildinga, rekreativci koji vole tenis, možda i poneke teniske škole za mlade koje bi mogle odraditi trening kamp za svoje polaznike na našem imanju, uglavnom svi koji žele uživati u aktivnom i poluaktivnom odmoru okruženi prirodom su dobrodošli.

Koji vam je plan vezan za Babylonicu u idućih 365 dana?

Plan nam uglavnom diktiraju rezervacije. Kreće nam sezona i moramo se posvetiti gostima. Sve potrebne pripreme za sezonu smo napravili, a nakon završetka sezone, kao što smo najavili, pokušat ćemo realizirati novi projekt. Taj će projekt također biti nešto po čemu ćemo biti malo drukčiji od ostalih kuća za odmor.

Foto: Privatni album

Što sve mogu vidjeti u okolici Babylonice oni koji će doći ovdje na odmor?

U Babylonici imamo i nekoliko letaka s uputama što je vrijedno vidjeti u ovom kraju i okolici. Zanimljive lokacije su Hrastovička gora, Petrinja sa svojim znamenitostima, Sisak i njegova povijesno-kulturna baština, izletišta u okolici, biciklističke staze i rute, lovni turizam, Hrvatska Kostajnica s poznatom Kestenijadom i puno drugih zanimljivih mjesta okruženih čistom prirodom...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije