Vodič za kupnju

Donosimo pregled svih vrsta borova - odaberite savršeni!

borovi
Foto: Photos.com
1/7
20.12.2013.
u 00:00

Donosimo pregled najpopularnijih vrsta drvaca na našem tržištu i njihovih prednosti i mana. Bez obzirna na to što odabrali, dajte svom drvcu vremena da se prilagodi na grijani prostor u koji ga unosite, a pobrinite se i da u njemu ima dovoljno vlage!

Blagdanski dani koji su pred nama neizostavno donose i vječnu dilemu – kupiti pravi bor, odrezani ili u posudi, ili se pak odlučiti za plastični. Ovi posljednji, mora se priznati, izgledaju sve bolje i bolje i sve su sličniji prirodnim borovima. Ipak, nemaju onaj prepoznatljivi miris i, što je još važnije, nemamo kamo s njima kad prestanu lijepo izgledati. Odbačeni – razgrađivat će se godinama. I upravo to je razlog zbog kojeg se mnogi ipak odlučuju za prirodna božićna drvca.

Ako je vaš odabir rezano drvce, potražite ga na nekom od mjesta gdje ih u ovo doba godine prodaju proizvođači. Ta su drvca namijenjena baš blagdanskom uređenju, za to su posađena i njegovana su da bi bila što bogatija i ljepša. Nakon blagdana takva drvca mogu se i reciklirati. U Zrinjevcu će vam svakako preporučiti drvce u posudi, odnosno drvce koje ima korijenje i koje nakon blagdana možete ostaviti kao ukras u domu ili pak posaditi u svom vrtu i uživati u njegovoj ljepoti. Tako su ih ove godine i pripremili za prodaju, a u ponudi uz jele i smreke imaju i Pančićevu omoriku. Cijenu određuje sorta, ali i veličina odabranog drvca.

– Najčešće se traže srebrne smreke i kavkaske jele i to zbog specifične boje iglica. Smrekine iglice su plavkaste, a jela ima iglice tamnozelene boje. U našim krajevima jele su tradicionalna drvca koja se kite za božićne blagdane. Sve naše bilje ima dobro razvijen korijenov sustav. Ako ih poslije zasadimo u vrt, uglavnom će se primiti i nastaviti rasti – kaže Lidija Potočić, diplomirana inženjerka šumarstva iz Zrinjevca.

U ponudi imaju i Pančićeve omorike koje su zbog svog uskog rasta dobar odabir i za one koji u svojim domovima nemaju puno prostora. Kod izbora drvca, ističe inženjerka, najvažnije je obratiti pozornost na veličinu bale korijena. Jer ono drvce koje ima dobro razvijen korijenski sustav ima veću šansu da nastavi rasti nakon što ga posadite u svom vrtu. Jednako tako, kad ga donesete kući, pripazite na to da ne doživi temperaturni šok. Naime, ako je vani bilo na nižim temperaturama, neće mu biti ugodno unesete li ga odmah u grijanu prostoriju u kojoj je temperatura oko 20 Celzijevih stupnjeva. Pronađite neki prostor u kojem ćete ga ostaviti da bi se prilagodilo višim temperaturama.

– Za drvce je važna vlažnost zraka, a kako su grijani prostori često suhi, pobrinite se da na bilo koji način povećate vlagu u zraku. Isto tako nemojte zaboraviti na to da drvce treba i zaliti. Nikako nije dobro da zemlja u posudi u kojoj je posađeno ostane potpuno suha – savjetuje L. Potočić. Poslušate li njezine savjete, drvce će ostati svježe i lijepo svih blagdanskih dana. Jer, kaže, ni jedna vrsta koju nude nije baš tako osjetljiva da ne bi odoljela problemima toplih prostora u koje ih unosimo.

Takvo drvce će izgledati lijepo i širiti prepoznatljiv miris zbog kojeg ih najčešće i kupujemo.

Picea Glauca Conica

Ovo drvce vrlo je zgodno zbog svog oblika i lijepo se može okititi. Riječ je zapravo o kultivaru koji je dobiven cijepljenjem na običnu smreku. Nakon blagdana može i dalje krasiti dom, a možete ga jednako tako zasaditi i u vrt.

Cijena je od 450 kuna.

Srebrna smreka Srebrna smreka, Picea pungens, ubraja se među drvca koja ljudi često odabiru. Vrlo je dekorativna, a posebno privlače njezine iglice divne plavkaste boje, zbog čega je zapravo i kupuju

Cijenu određuje visina drvca, u Zrinjevcu su sva posađena u posudu, a iznosi od 350 kuna

Kavkaska jela

Kavkaska jela, Abies nordmanniana, piramidalnog je oblika i baš zbog toga često se odabire za ukrašavanje. U našim krajevima jele se i inače rado kite za božićne blagdane. Dobila je ime po finskom zoologu Nordmannu.

I po cijeni je prihvatljiva, može se kupiti već za 280 kuna.

Pančićeva omorika

Pančićeva omorika, Picea omorica, popularno je crnogorično drvo kojim se često uređuju domovi. Ime je dobila po botaničaru Josipu Pančiću koji ju je otkrio. Zbog svog habitusa prikladna je i za manje prostore

Među skupljim je drvcima, cijena je od 380 kuna.

Obična smreka

Obična smreka, Picea abies, dobar je odabir i zbog svoje kvalitete, ali i zbog prihvatljive cijene. Baš je zato jedno je od najčešćih božićnih drvaca. Vrt će biti ljepši ako posadite smreke u skupinama.

Lijepo drvce može se pronaći već za 200 kuna.

Umjetni

Napretkom tehnologije i umjetna drvca sve više izgledom sliče prirodnim drvcima. Iglice su tanke i lagane, savitljive, a umjetna drvca možete pronaći čak i zasađena u posudama, baš kao i živa.

Što je izgledom vjerniji živom drvcu, cijena mu je veća. Ovaj iz Zrinjevca stoji 498 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije