Na što valja paziti

Dizajnerica Mirjana savjetuje kako do savršene spavaće oaze

Dizajnerica Mirjana savjetuje kako do savršene spavaće oaze
Foto: Dom i vrt
1/4
10.05.2013.
u 00:05

Danas su spavaće zone postale više od mjesta za spavanje, riječ je o pravim oazama za opuštanje

Najmirniji je i najintimniji dio stambenog prostora spavaća zona stana. Danas se klasična spavaća soba postupno transformira i nema samo svoju primarnu funkciju nego postaje dio stana u kome se boravi, odmara i uređuje. Spavaća soba postala je iznimno važan dio svakog stambenog prostora kojem se s punim pravom posvećuje i sve veća pozornost pri planiranju i uređivanju.
Tri važne zone
Današnje stanovanje nameće razmišljanje o funkcionalnosti, komforu, praktičnosti i estetici te se u skladu s time i pristupa projektiranju spavaće zone. Nju čine spavaća soba, kupaonica te garderoba ili ormar. Prostorne jedinice međusobno su povezane i čine komunikacijski skladnu i funkcionalnu cjelinu.
Spavaća soba zauzima najveću površinu spavaće zone.

Naš dan počinje i završava u njoj pa zato mora biti udobna, topla i lijepa. Pri planiranju rasporeda namještaja treba uzeti u obzir dimenzije prostora te parametre koji određuju veličinu i položaj namještaja. U središtu sobe je krevet oko kojega mora biti barem pedeset centimetara prostora kako bi se moglo nesmetano prolaziti. Važan su element spavaće sobe i noćni ormarići ili zidne police na koje se mogu odložiti sitnice.
Odnedavno se garderoba sve više integrira sa stambenim prostorom, odnosno pojavljuje se kao poseban prostor u spavaćoj zoni. Tako važno mjesto zauzela je zbog brojnih prednosti, a prije svega zbog veličine jer se njome može nesmetano kretati.
Ako je garderoba dobro organizirana, svaki nam je komad odjeće i obuće nadohvat ruci. Svaki kutak u garderobi mora se pomno isplanirati. Odjeća može biti skrivena iza fronta ormara, a često su rješenje garderobe s izloženom odjećom koje su od ostalog prostora odijeljene vratima kako bi se izbjeglo nakupljanje prašine.
Pomno planirajte
Gornji dio ormara dobro je iskoristiti za vješalice i police, a donji dio pogodniji je za ladice te kutije u koje se mogu spremiti različite sitnice. Na vrhu i na dnu dobro je isplanirati prostor za sezonsku odjeću, obuću i ostale predmete koji se ne koriste svakodnevno. U većim i luksuznijim garderobama često postoji središnji pult u kojem se odlažu sitniji predmeti kao nakit, šeširi, kravate… Pri organizaciji garderobe svakako je bitno isplanirati i mjesto za ogledalo koje može biti dio fronte ormara, postavljeno na zid ili samostojeće.


Garderobe najčešće nemaju prirodno osvjetljenje i zato treba predvidjeti jaču rasvjetu.
Kupaonice su također sve češće sastavni dio spavaće zone. Razlog su tome komfor i ubrzan način života koji je doveo do toga da kupaonica sa spavaćom sobom i garderobom postaje mala oaza odmora prije i nakon naporne svakodnevice.
U ovakvim kupaonicama najčešće su smješteni zahodska školjka, umivaonik i tuš, a ako prostor dopušta, i hidromasažne kade ili saune. Osim klasičnih keramičkih pločica, danas je sve popularnije postavljanje u kupaonice dekorativnih smola čije je održavanje svakako prednost.

Pet savjeta za uređenje spavaće sobe
1. Birajte mirne boje i stvorite ambijent za miran san
Za zidove u spavaćoj sobi koristite mirnije nijanse kako bi se stvorio ugodan i topao ambijent uz koji ćete se lakše opustiti. Pametno je izbaciti televizor iz spavaće sobe.
2. Za garderobu bez prašine
Dobra rasvjeta i po mogućnosti ventilacija u garderobi pomoći će vam da se lakše snađete među odjećom i obućom, a zbog ventilacije zrak neće biti ustajao i neće se nakupljati prašina.
3. Mnogi zaborave na rasvjetu uz uzglavlje
Ne zaboravite predvidjeti rasvjetu s obje strane kreveta, zatrebat će vam češće nego što mislite. I to ne samo za čitanje prije spavanja.


4. Pri organizaciji pazite gdje će biti ulaz u kupaonicu
Ako je moguće, izbjegavajte ulaz u kupaonicu izravno iz spavaće sobe – buka iz kupaonice može ometati san, a vodena para od tuširanja može se uvući u posteljinu.
5. Isprobajte sve varijante kako vam poslije ne bi bilo žao
Ključ pametne organizacije spavaće zone jest dobra komunikacija između spavaće sobe, garderobe i kupaonice. Tu jednostavno ne smije biti pogrešaka.

Savjet plus
Ako ne možete zamisliti odlazak na počinak bez televizora, pobrinite se barem da ne zaspite pred upaljenim uređajem. Prisilite se ugasiti ga kada osjetite da tonete u san ili namjestite automatsko gašenje kako biste smanjili količinu zračenja. Ako ste ljubitelji bilja, zapamtite da biljke nije mudro držati u spavaćoj sobi jer one noću troše kisik.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u luksuzni zagrebački stan pravnice Dajane

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije