VIŠE OD OSVJETLJENJA

Lampe koje se pale i gase uz pomoć upravljača, ali i mijenjaju boju te jačinu svjetlosti

lampe lea županović
Foto: Privatni album
1/14
05.01.2015.
u 14:15

Uz nakit i satove, riječka umjetnica Lea Županović unutar svoga branda Madfly Jewelry stvara i zanimljive lampe kojima je osnova drvo

Za 29-godišnju Leu Županović lampe nisu samo više-manje oku ugodni predmeti koji se 'zgodno' uklapaju u prostor' i služe tek da bismo osvijetlili prostoriju nego stvaratelji atmosfere koji određuju i osobnost prostora.

Takvo poimanje rasvjetnih tijela mladu je umjetnicu i produkt dizajnericu nakita i uporabnih predmeta odvelo u istraživanje materijala, oblika, boja, igre svjetlosti i sjene... a plod svega su dvije kolekcije vrlo upečatljivih lampi - Cosmique cube i novih, Madfly lampi, kojima je, iako se vizualno vrlo razlikuju, osnovni materijal drvo.

Foto: Robert Demo

Za drvo se opredijelila zbog toga što se nakon metala odnosno aluminija, koje koristi u izradi satova i nakita, zaželjela toplijeg materijala. Prva kolekcija, Cosmique cube u obliku je kocke, dok se dizajn stranica i boja razlikuju od lampe do lampe. Nova pak kolekcija izrađena je od drva (graba ili masline) i nije bojana, već premazana uljem koje još dodatno naglašava prirodnu ljepotu ulja.

Cijeli proces nastanka je ručni rad i za izradu jedne lampe Lei je potrebno oko pet dana. Dok za prvu kolekciju reže drvo laserom, u drugoj kolekciji ono se obrađuje ručno dlijetima i raznim alatima te se potom brusi nafinijim brusnim papirom.

- Upravo se u beskonačnim mogućnostima krije ljepota dizajna tako da ću nastojati istražiti sve njegove posebnosti - kaže dizajnerica.

Foto: Robert Demo

Osim po svome obliku i načinu izrade koji zbog šupljina u materijalu, omogućava neobično rasipanje svjetlosti, posebnost Cosmique kolekcije jesu LED žarulje ugrađene u njima.

- To su žarulje s daljinskim upravljačem sa šesnaest programa. Upravljačem se može paliti i gasiti, mijenjati boje i podešavati jačina osvjetljenja – objašnjava Lea koja je diplomirala na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci kod profesora Nenada Robana dizajn nakita.

Osim svega navedenog, Lea se bavi i fotografijom. Svoju stvaralačku multidisciplinarnost objašnjava time da umjetnost nema granica te da se kreativnost može prelijevati u različita područja djelovanja. Za nju je tako dizajn lampi prirodan slijed osmišljavanja nekih novih funkcionalnih dizajnerskih predmeta. Mišljenja je kako su lampe u našim domovima mogu puno reći o nama samima – što volimo, čemu težimo, što nas zanima...

>>Mašti nema kraja: od starih viklera, cijevi, gume i tipkovnice nastaju lampe

Komentara 1

MI
micko3
23:02 05.01.2015.

žarulje i upravljači made in Čajna:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije