LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Ladanje kao način života - kuća u Pisarovini

02. rujna 2020. u 11:19 1 komentara 28856 prikaza
Foto: Žarko Bašić/PIXELL

Svega tridesetak minuta vožnje od Zagreba od čega posljednjih pet kilometara kroz prekrasnu šumu hrasta i bukve, u selu Bratina, posjetili smo imanje zvučnog naziva Dark Diamond. U trenutku kad smo parkirali automobil ispred ograde postalo nam je jasno zašto su se vlasnici, bračni par iz Zagreba, odrekli života u velegradu u kojem su rođeni i u koji i dalje svakodnevno putuju na posao te ga zamijenili za život u ovom komadiću raja na Zemlji.

 | Autor : Žarko Bašić/PIXELL Foto: Žarko Bašić/PIXELL

Imanje se proteže na 3 hektara površine gotovo u potpunosti okružene šumom, a središnju poziciju zauzima kuća i to ne bilo koja, već originalna tradicijska posavska hiža koju su njezini prvi vlasnici, u doba Prvog svjetskog rata, preselili ovdje iz obližnjeg zaseoka. Dok zamišljamo kako se nekad u njoj teško živjelo, ogledamo se oko sebe uživajući u prizorima koji jasno upućuju na to da je sve na ovom imanju podređeno samo jednom cilju – uživanju u životu lišenom bilo kakve užurbanosti, stresa i pretencioznosti. Vlasnici nisu potegnuli iz velikog grada da bi cijelo selo podredili sebi, već da bi sebe prilagodili selu i postali jedni od ovdašnjih ljudi. U tome su, naravno, i uspjeli jer nema tko ih u selu već ne poznaje i ne poziva na krstitke, svadbe, kolinja i ostala seoska događanja. Rado će se odazvati, ali požele li se osamiti na neko vrijeme, nije problem jer red se ovdje zna.

 | Autor :

A kakvo je iskustvo zamijeniti komforni stan u jednom od prestižnijih zagrebačkih naselja sa životom u stotinjak godina staroj drvenoj kući? 
– Začuđujuće bezbolan proces – tvrdi vlasnica Dijana. 
– U ovo sam se imanje zaljubila na prvi pogled, svuda oko vas zelenilo i mir, a kad kročite nogom u kuću, osjećate duh nekih davnih vremena. Svi zahvati koji su na kući učinjeni, a koji su bili nužni, išli su s ciljem da se očuva njezina autentičnost. Ima tu još posla, trebalo bi obnoviti temelje, do kraja urediti gospodarske zgrade koje se nadovezuju na kuću, a moja velika želja je ljetna kuhinja koja će biti pozicionirana uz vrtnu garnituru. Već postoji prostor koji je djelomično ukopan pod zemlju na tom mjestu i koji bi se bez problema mogao prenamijeniti za tu ulogu.
Već dvije godine Dijana ustrajno radi na svom organskom vrtu i ove su godine rezultati puno bolji nego prošle, a tvrdi da joj – kad pogleda u košaru punu domaćih krumpira, rajčica, tikvica, krastavaca ... – uopće ne nedostaju svakodnevne kavice s prijateljicama na Cvjetnom trgu. Dapače, uživa kad joj one dođu u posjet, jedino je problem što kad jednom dođu, više ih ne može otjerati, našalila se Dijana.

 | Autor : Žarko Bašić/PIXELL Foto: Žarko Bašić/PIXELL

I suprug Goran ima svoje zanimacije, a najveća strast su mu konji. Još u mladosti bavio se konjima, a sada na imanju ima rasplodnu trkaću kobilu Saru koja je dala nekoliko pravih šampiona. To je već dama u godinama koju će vlasnik danas osedlati samo iz rekreativnih pobuda, a ostatak vremena ona uživa na već spomenuta tri hektara koji su prvenstveno njoj namijenjeni. Unutrašnjost kuće nije ništa manje privlačna od njezina okoliša. Najveća prostorija u kući je kuhinja u kojoj dominira ručno izrađena drvena trpeza s kožnim navlakama na stolcima, danske proizvodnje koja se idealno uklapa uz stropne grede od hrastova drveta. Na katu kuće do kojeg vodi usko drveno stepenište nalaze se dvije spavaće sobe i mali radni kutak s bibliotekom. Na svakom koraku oduševljavaju detalji poput starinske drvene komode u spavaćoj sobi u kojoj vlasnica čuva vrijedne primjerke ručnog rada svoje prabake ili savršeno očuvanog naslonjača za ljuljanje s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća varaždinske tvornice namještaja Mundus za koji su Dijani mnogi već nudili novac jer ga žele u svojoj kolekciji.

 | Autor :

Na rastanku s Dark Diamondom i njegovim vlasnicima ne odlazi se praznih ruku, već s košarom punom domaćih plodova. A osim njegovih vlasnika ispratit će vas impozantni trojac – dugodlaki njemački ovčar, njemački kratkodlaki ptičar i čistokrvni tornjak koji su imali sreće da barem dio života provedu u ovoj pitomoj oazi na rubu divljine, svega pola sata vožnje od Zagreba s kojim se zbog ovakve ljepote vrijedi rastati.

sijanje trave travnjak ZA BLISTAVU OKUĆNICU Zašto je rujan najidealaniji za sjetvu travnjaka? lesnina Novel kuhinja isprobajte odmah Pet ideja za uređenje kuhinje, bez velikih ulaganja, a s vidljivom promjenom novo normalno Od danas pogledajte najbolje od dizajna, kreće sedmi Zagreb Design Week