Bijeg iz grada

Ladanje kao način života - kuća u Pisarovini

Žarko Bašić/PIXELL
02.09.2020.
u 11:19

Svega tridesetak minuta vožnje od Zagreba od čega posljednjih pet kilometara kroz prekrasnu šumu hrasta i bukve, u selu Bratina, posjetili smo imanje zvučnog naziva Dark Diamond. U trenutku kad smo parkirali automobil ispred ograde postalo nam je jasno zašto su se vlasnici, bračni par iz Zagreba, odrekli života u velegradu u kojem su rođeni i u koji i dalje svakodnevno putuju na posao te ga zamijenili za život u ovom komadiću raja na Zemlji.

Foto: Žarko Bašić/PIXELL

Imanje se proteže na 3 hektara površine gotovo u potpunosti okružene šumom, a središnju poziciju zauzima kuća i to ne bilo koja, već originalna tradicijska posavska hiža koju su njezini prvi vlasnici, u doba Prvog svjetskog rata, preselili ovdje iz obližnjeg zaseoka. Dok zamišljamo kako se nekad u njoj teško živjelo, ogledamo se oko sebe uživajući u prizorima koji jasno upućuju na to da je sve na ovom imanju podređeno samo jednom cilju – uživanju u životu lišenom bilo kakve užurbanosti, stresa i pretencioznosti. Vlasnici nisu potegnuli iz velikog grada da bi cijelo selo podredili sebi, već da bi sebe prilagodili selu i postali jedni od ovdašnjih ljudi. U tome su, naravno, i uspjeli jer nema tko ih u selu već ne poznaje i ne poziva na krstitke, svadbe, kolinja i ostala seoska događanja. Rado će se odazvati, ali požele li se osamiti na neko vrijeme, nije problem jer red se ovdje zna.

A kakvo je iskustvo zamijeniti komforni stan u jednom od prestižnijih zagrebačkih naselja sa životom u stotinjak godina staroj drvenoj kući? 
– Začuđujuće bezbolan proces – tvrdi vlasnica Dijana. 
– U ovo sam se imanje zaljubila na prvi pogled, svuda oko vas zelenilo i mir, a kad kročite nogom u kuću, osjećate duh nekih davnih vremena. Svi zahvati koji su na kući učinjeni, a koji su bili nužni, išli su s ciljem da se očuva njezina autentičnost. Ima tu još posla, trebalo bi obnoviti temelje, do kraja urediti gospodarske zgrade koje se nadovezuju na kuću, a moja velika želja je ljetna kuhinja koja će biti pozicionirana uz vrtnu garnituru. Već postoji prostor koji je djelomično ukopan pod zemlju na tom mjestu i koji bi se bez problema mogao prenamijeniti za tu ulogu.
Već dvije godine Dijana ustrajno radi na svom organskom vrtu i ove su godine rezultati puno bolji nego prošle, a tvrdi da joj – kad pogleda u košaru punu domaćih krumpira, rajčica, tikvica, krastavaca ... – uopće ne nedostaju svakodnevne kavice s prijateljicama na Cvjetnom trgu. Dapače, uživa kad joj one dođu u posjet, jedino je problem što kad jednom dođu, više ih ne može otjerati, našalila se Dijana.

Foto: Žarko Bašić/PIXELL

I suprug Goran ima svoje zanimacije, a najveća strast su mu konji. Još u mladosti bavio se konjima, a sada na imanju ima rasplodnu trkaću kobilu Saru koja je dala nekoliko pravih šampiona. To je već dama u godinama koju će vlasnik danas osedlati samo iz rekreativnih pobuda, a ostatak vremena ona uživa na već spomenuta tri hektara koji su prvenstveno njoj namijenjeni. Unutrašnjost kuće nije ništa manje privlačna od njezina okoliša. Najveća prostorija u kući je kuhinja u kojoj dominira ručno izrađena drvena trpeza s kožnim navlakama na stolcima, danske proizvodnje koja se idealno uklapa uz stropne grede od hrastova drveta. Na katu kuće do kojeg vodi usko drveno stepenište nalaze se dvije spavaće sobe i mali radni kutak s bibliotekom. Na svakom koraku oduševljavaju detalji poput starinske drvene komode u spavaćoj sobi u kojoj vlasnica čuva vrijedne primjerke ručnog rada svoje prabake ili savršeno očuvanog naslonjača za ljuljanje s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća varaždinske tvornice namještaja Mundus za koji su Dijani mnogi već nudili novac jer ga žele u svojoj kolekciji.

Na rastanku s Dark Diamondom i njegovim vlasnicima ne odlazi se praznih ruku, već s košarom punom domaćih plodova. A osim njegovih vlasnika ispratit će vas impozantni trojac – dugodlaki njemački ovčar, njemački kratkodlaki ptičar i čistokrvni tornjak koji su imali sreće da barem dio života provedu u ovoj pitomoj oazi na rubu divljine, svega pola sata vožnje od Zagreba s kojim se zbog ovakve ljepote vrijedi rastati.

Ključne riječi

Komentara 1

PO
PolEnka
17:03 02.09.2020.

Bas je lepo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije