SAVJETUJEMO VAS

Spriječite lopove! Evo što sve treba znati pri kupnji i ugradnji sustava zaštite u domu

alarm lopov nadzorna kamera
Foto: Thinkstock
1/6
30.09.2014.
u 16:43

Za siguran dom dobro je uložiti u kvalitetne sustave, no vlasnici i sami moraju biti oprezni i ne prizivati lopove, obavještavati susjede ako će duže izbivati...

Na tržištu postoje tisuće proizvoda koje nude besprijekornu zaštitu od neželjenih gostiju. I cjenovno i kvalitetom dosta se razlikuju, a laicima je teško snaći se u izboru najboljeg protuprovalnog sustava. Stoga, želite li svoju nekretninu zaštititi od provala, ne kupujte prvi alarm koji vam se nađe pri ruci. Razmislite o kritičnim točkama u stanu ili kući koje posebno treba zaštititi i potražite savjete stručnjaka. Osim ulaznih i balkonskih vrata, kritične točke mogu biti podrumi, garaže i krovni prozori. Sustav zaštite može se povjeriti i projektantima koji će sustav zaštite kvalitetno razraditi, a često vrlo kvalitetne savjete mogu dati specijalizirani prodavatelji i majstori koji sustav zaštite ugrađuju. Odlučite li se za savjete majstora ili prodavatelja svakako potražite barem dva mišljenja.

Foto: pixabay

Evolucija zaštitnih sustava

Ono što treba znati je da se danas sustavi zaštite dijele na sustave video nadzora, s kamerama i snimačima te sustave protuprovale ili alarme uređaje.

- To su dva odvojena sustava koji se danas, uz sveopću pristutnost brzih internetskih veza, izvrsno nadopunjuju - ističe Vedran Vranić, direktor tvrtke Videonadzor, dodajući kako je najbolja zaštita ugradnja oba sustava. To konkretno znači da će u slučaju provale, protuprovalni sustav/detektor alarmirat centralu, a centrala birati unaprijed preprogramirani telefonski broj i obavijestiti vlasnika da je došlo do provale. Vlasnik se pomoću smartphone uređaja može odmah uživo spojiti na lokaciju/videonadzor i vidjeti što se događa te nazvati policiju.

250 kuna mjesečno izdvojit ćete za potpunu sigurnost o kojoj brine zaštitarska kuća

Izbor sustava nadzora često ovisi o cijeni koju smo spremni izdvojiti. No, posebno je važno naglasiti da prilikom izbora sustava prvo treba znati postoji li potrebna infrastruktura, primjerice je su li provedeni kablovi.

- Shodno tome može se odrediti željeni sustav zaštite koji može biti žični ili bežični. Kod adaptacija ili novoizgrađenih objekata, obično se unaprijed predviđa ugradnja sustava zaštite pa je provedeno i kabliranje. U tim se slučajevima koriste žični sustavi. Ako se radi o postavi sustava zašitite u već gotove objekte, najčešće se koriste bežični sustavi.

Kad kupujete sustav videonadzora kupujete žične ili bežične kamere, snimače, dodatnu opremu te, ako se radi o žičnom sustavu i kabelsku infrastrukturu.

Foto: pixabay

Uložite više za sigurnost

Sustav protuprovale sastoji se od alarmne centrale s mogućnošću dojave kod alarmnog događaja putem ugrađene gsm ili fiksne telefonske linije te različite vrste detektora. Može se birati između detektora pokreta, magnetnih kontakata za vrata i prozore, protupožarnih i protupoplavnih detektori, ili, primjerice, detektora CO2.

Cijene različitih sustava i proizvoda su šarolike i ovise o prozvođaču, kvaliteti i količini potrebne opreme. Mogu se naći vrlo jednostavni sustavi čija je vrijednost nekoliko stotina kuna do onih sofisticiranih sustava čija je cijea i više desetaka tisuća kuna. Postoje i video nadzorni sustav u “full HD tehnologiji/rezoluciji.

Vedran Vranić pojašnjava:

- Nedavnom primjenom 4K tehnologije (ultra HD) u videonadzoru, moguće je instalirati sustave s mogućnošću identifikacije osoba, odnosno njihova lica na više desetaka metara. No, s razvojem tehnologije i sustava zaštite “razvijaju” se i lopovi, odnosno sustavi ometanja. Postoje li doista sustav zaštite s kojim ćemo mirno spavati ili profesionalci baš svaki mogu jednostavno “ pročitati”?

- Opća perpecija je, nastala gledanjem filmova, da je i najsavršeniji sustav lako “razbiti” nekakvim malim ručnim uređajima koji sami pronalaze šifru centrale za deaktiviranje stanja pripravnosti. Valja reći kako je moderne alarmne detektore s ugrađenom sofisticiranom mikrovalnom i drugim tehnologijamama vrlo teško ometati - ističe Vedran Vranić.

Posao lopovima često olakšavaju sami vlasnici nekretnine u koju se ugrađuje neki od zaštitnih sustava. Jedna od najčešćih pogreški je kupnja jefine i nepouzdane opreme putem različitih oglasnika. Loš i nepouzdan alarm može se prepoznati po čestim lažnim uzbunama ili pak zatajenjem u važnom trenutku. Nekvalitetan alarm može se aktivirati uslijed loše kvalitete senzora, čak i pri nižoj ili višoj temperaturi okoline.

Foto: pixabay

Cijena prema dogovoru

- Ovdje imamo efekt kao u priči o vuku. Vlasnik reagira na prvih nekoliko dojava koje su u biti lažne. Ako se pak nakon toga dogodi i prava situacija provale, vlasnik misli da se “opet” radi o lažnoj dojavi te ne reagira. Rezulat je moguće predvidjeti stoga nikad ne bih savjetovao takvu kupnju - tvrdi Vranić.

Većina javnih ustanova i štićenih zgrada spojena je na centralni dojavni sustav. Tako se može spojiti i privatna nekretnina (stan, kuća, poslovni prostor, garaža) ako alarmna centrala podržava protokole potrebne za spajanje na CDS (centralni dojavni sustav) kod zašitarske tvrtke. Valja i znati da se takva usluga plaća zaštitarskoj tvrtki na mjesečnoj razini, a usluga uključuje i fizičku intervenciju kod alarmnog događaja.

Cijena mjesečnog iznosa ovisi o nizu faktora, poput kvalitete ugrađenog sustava, veličini objekta koji se čuva te broj intervencija zaštita. Provjerom nekoliko tvrtki koje se time bave, doznali smo kako je ipak neka prosječna cijena mjesečne naknade od 200 do 250 kuna.

>>Protuprovalna vrata nisu dovoljna, bitno je tko ih ugrađuje

Komentara 2

RI
Ringo
17:42 02.10.2014.

Evo jedan "sirotinjski" alarm: spoji se automobilska sirena na akumulator (sve staro naravno) žicama preko sklopke koja se lako napravi od plastične štipaljke. Na štipaljku se dodaju dva metalna kontakta, a izolacija između njih je plastika u obliku kreditne kartice. Ta plastika se probuši i veže malo debljim koncem i drugi kraj veže za vrata. Kada lopov otvori vrata, povuče plastiku i u mrkloj noći se oglasi automobilska sirena, a lopov pobjegne (ako ne dobije infarkt). Nakon par minuta prestaje zvuk jer sirena pregori :) Provjereno u praksi.

KG
KG002
17:20 02.10.2014.

Kaj će mi protuprovalni sustav kad mi nemaju kaj uzet....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije