bez brige

Ako imate krovne prozore olakšajte si ljeto uz sjenila i komarnike

VELUX
23.07.2021.
u 12:16

Da biste zaštitili sebe i, prije svega, svoju djecu od tih napasti – idealno bi bilo s pouzdanim komarnicima koji vam omogućavaju bezbrižno uživanje na svježem zraku bez komaraca i drugih insekata

Dobar, zdrav san osnovni je preduvjet za pozitivno raspoloženje i produktivan dan! Ako ste mirno spavali, imat ćete više energije tijekom dana. Kvaliteta sna tako utječe na vaše opće stanje i na vašu razinu aktivnosti. Ali kako stvoriti najbolje moguće uvjete kako biste lakše utonuli u san i poboljšali njegovu kvalitetu? Provjerite bitne čimbenike i korisne savjete za dobar san.

Foto: VELUX

Stvorite savršenu tamu u svojoj sobi kad god vam zatreba i uživajte u okrepljujućem snu ili osvježavajućem popodnevnom odmoru. Sjenila za zamračenje idealna su i za prostore s jakim zapadnim suncem kako bi vam omogućili užitak u gledanju svoje omiljene serije ili filma tijekom sunčanog popodneva.

Foto: VELUX

Uzroci lošeg sna mogu biti različiti. Od stresa i briga, preko rada u smjenama, do brige o maloj djeci - puno je prepreka koje moramo prevladati kako bismo postigli savršen san tijekom noći. Ipak, problem ne predstavljaju samo pritisci svakodnevnog života, i prostor u kojem spavamo može imati velik utjecaj na kvalitetu našeg odmora.

Foto: VELUX

Mnogo je stvari koje možete učiniti kako biste spavaću sobu učinili ugodnijim mjestom za odmor, ali jedna od najvažnijih stvari je minimiziranje osjetilnih poticaja. Potpuni mrak u spavaćoj sobi neophodan je kako biste si osigurali dobar san i osjećali se revitaliziranima ujutro, spremni za susret s novim i ispunjenim danom.

Foto: VELUX

To je zato što svjetlost uglavnom regulira dnevno-noćni ritam. Serotonin, takozvani hormon sreće, stvara se u mozgu prilikom izlaganja suncu. Serotonin, između ostalog, popravlja  raspoloženje, ali sprječava oslobađanje melatonina, hormona koji potiče san. A kad padne noć, proizvodnja melatonina se povećava. Zbog toga bismo noću trebali što više zatamniti spavaću sobu te izbjegavati izvore svjetlosti, uključujući tehničke uređaje čiju upotrebu treba smanjiti ili ih isključiti prije spavanja.

 

Foto: VELUX

Borite se s previše svjetla? Širokim asortimanom boja i dizajna VELUX sjenila za zamračenje možete upotpuniti ili osvježiti bilo koji interijer te tako postići jedinstven prostor za rad.

1/11

Međutim, proljeće i ljeto mogu predstavljati izazov za postizanje potpune tame. Također, teško ju je postići i na urbanim područjima gdje noću ima jako puno umjetnog svjetla. Dostupne su vam razne mogućnosti za zamračenje prostorija – to mogu biti rolete, neprozirne zavjese ili sjenila za zamračenje. To je neophodno, pogotovo za potkrovlja koja su preplavljena svjetlom, zato jer krovni prozori u spavaću sobu propuštaju više svjetlosti od običnih prozora, tako da čak i pun mjesec puno jače sja nego kod fasadnih prozora. Dobro zatamnjenje krovnih prozora blokira svjetlost. Određene verzije roleta odlične su i za izolaciju ulične buke.

Foto: VELUX

Na visokim temperaturama puno je teže zaspati - znojimo se i češće se budimo, to je općepoznata stvar. Često se događa da smo ujutro prije posla previše pospani ili u prevelikoj žurbi i stresu da bi obavljali pripreme za noć koja je pred nama. Međutim, posebice po ljeti, stan je potrebno zatamniti, prije nego što bude izložen suncu. Ljeti je također dobro brinuti o pravilnoj ventilaciji koja se razlikuje od one zimi. Iako je zimi potrebna kratka ventilacija, u toplim ljetnim danima za nju je potrebno nešto više vremena.  Najučinkovitiji način prozračivanja ljeti je u ranim jutarnjim satima, jer je tada vanjski zrak još uvijek svjež od noći. Prozračivanje kasno navečer također je dio pravilne ventilacije ljeti. Kad sunce zađe i vrućina malo padne, dobro je otvoriti prozore.

Foto: VELUX

Vjerujemo da nema osobe koja ne zna za iritantno zujanje u spavaćoj sobi! Najprije ne možemo zaspati, pa se onda trgnemo iz lijepih snova. Ose, muhe i naravno komarci ljeti nam otimaju san - a mogu biti odgovorni i za bolna iznenađenja u obliku svrbeža nakon uboda noću ili pred jutro. Da biste zaštitili sebe i, prije svega, svoju djecu od tih napasti – idealno bi bilo s pouzdanim komarnicima koji vam omogućavaju bezbrižno uživanje na svježem zraku bez komaraca i drugih insekata.

Prilikom odluke o kupnji, vrijedi razmisliti o tome koje su nam funkcije sjenila najvažnije. Da li nam je primarno: zamračenje, zaštita od zagrijavanja prostorije, izolacija prozora zimi, smanjenje buke ili možda dekorativne osobine sjenila? Ako trebamo učinkovitu zaštitu od vrućine, najbolje rješenje je vanjska zaštita od sunca koja štiti da sunce ne prodre unutra u interijer. To su u prvom redu rolete i vanjske tende koje zaustavljaju sunčeve zrake prije nego što dođu u dodir sa staklom. Instaliraju se na prozorski okvir i omogućuju otvaranje prozora, čak i kada su spuštene. Vanjske rolete, bez obzira na godišnje doba, osiguravaju optimalnu toplinsku udobnost - zimi poboljšavaju izolaciju prozora, a ljeti smanjuju toplinu. Osim toga, pružaju efekt zamračenja, suzbijaju vanjsku buku i zvukove kiše te poboljšavaju sigurnost. Tende su još jedan vanjski proizvod koji se koristi na krovnim prozorima. Mrežasta tkanina odbija sunčeve zrake i štiti unutrašnjost od zagrijavanja. Istodobno, sjenilo za zatamnjenje ne ograničava pogled kroz prozor. Zanimljiva alternativa je nova vanjska roleta SOFT koja ispunjava dvije funkcije, zaustavljajući vrućinu i svjetlost. Dodatna prednost je što se napaja solarno i upravlja putem bežičnog zidnog prekidača.

Foto: VELUX

U spavaćim sobama i ostalim prostorima za odmor važno je imati mogućnost zamračenja. Za spavaću sobu možemo odabrati narančasto sjenilo za zamračenje koje će zatamniti prostor, no ujedno dobro utjecati na naše raspoloženje. Narančasta boja prostoru daje vedrinu i ima dobar psihološki učinak prilikom jutarnjeg buđenja.

Za kontrolu dnevnog svjetla i privatnosti tijekom raznih kućnih aktivnosti, unutarnja sjenila bit će najbolji izbor – ona nude različite opcije svjetlosnog propuštanja i širok raspon efekata prigušivanja svjetlosti, od potpunog zamračenja do prozirnosti. Unutarnja sjenila također su važan dio unutarnjeg uređenja zbog širokog raspona boja i uzoraka u kojima dolaze. Za optimalnu udobnost u potkrovlju najbolje rješenje je kombiniranje unutarnjih sjenila za zasjenjenje ili zamračenje s vanjskim tendama za zaštitu od vrućine. Ovako opremljen krovni prozor pokriva razne scenarije korištenja pružajući potpunu funkcionalnost.

1/7

Jedina stopostotna zaštita od komaraca i njihovog zujanja oko naših glava kad smo kod kuće je postavljanje prozorskih komarnika. VELUX je predstavio novi dizajn komarnika s bijelim okvirom, tanjim kućištem i bočnim profilima kako biste uživali u svježem zraku bez komaraca i drugih insekata, ali i u nesmetanom pogledu, čak i kad su komarnici spušteni. Zato je VELUX napravio novi, jedva vidljiv komarnik. Izrađen je od trajne i prozirne mrežaste tkanine koja u potpunosti štiti od insekata. Komarnici se preporučuju u svim prostorima, posebno u dječjim i spavaćim sobama.

1/8

„VELUX komarnik štiti dom od insekata, a da pritom ne ometa funkcionalnost prozora. Idealno je rješenje za ljude koji žele uživati ​​u svježem zraku i suvremenom dizajnu interijera ”- rekao nam je Mario Bojić, voditelj prodaje u VELUX Hrvatska d.o.o. „Uz to komarnici su idealno rješenje za kuhinje i spavaće sobe, a posebno je koristan za prostore u kojima spavaju djeca jer ubod insekata kod njih uzrokuje najviše iritacija i boli".

Postupak ugradnje novog VELUX komarnika sada je brži i može ga jednostavno obaviti jedna osoba. Komarnici se postavljaju na unutarnji zid, a ne izravno na okvir prozora. Kada naručujete komarnik, potrebno je samo izmjeriti širinu otvora prozora na unutarnjem zidu kako biste znali točne dimenzije komarnika. Komarnici su dostupni u različitim širinama i visinama. Kada se ne koristi, komarnik se uredno posprema u tanko gornje kućište i gotovo je nevidljiv, savšeno se uklapajući u izgled prozora. Komarnik možete kupiti putem web shop-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije