LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Obrtnički radovi kreću se od 700 do 1000 kn po kvadratu

Adaptaciju stana treba temeljito pripremiti, a najvažniji je zadatak znati što se uređenjem želi postići i kojim se budžetom raspolaže. Nabavu tzv. podžbuknog materijala najbolje je prepustiti majstorima, opremu birajte sami
04. travnja 2016. u 17:30 0 komentara 21297 prikaza
adaptacija
Pogledajte galeriju 1/4

Preuređenje stana za većinu je stresan posao, ali kad se kreće u taj veliki pothvat, prvi je korak pomno planiranje i promišljanje budućeg prostora. S idejom što se od novog prostora očekuje treba potražiti pomoć stručne osobe koja će sve to pretvoriti u kvalitetan projekt sa svom potrebnom tehničkom dokumentacijom.

Cijene izrade projekta nisu fiksne i obično se ponude daju tek kad se uvidi koje zahvate u stanu treba napraviti. Za kompletne adaptacije cijene izrade idejne, izvedbene i tehničke dokumentacije kreću se od 12 do 21 tisuću kuna, ovisno o arhitektonskom studiju i složenosti radova.

adaptacija | Autor :

Osim samog izgleda, posebno važna stavka je troškovnik s popisom svih potrebnih radova i količinom materijala. Zatražite barem tri ponude majstora, a pri odabiru uz cijenu valja voditi računa i o rokovima izvedbe. Obvezno je i potpisivanje ugovora koje će investitoru jamčiti rokove izvedbe, a izvođaču radova sigurnost da će posao biti uredno plaćen. Vječna je dilema treba li sav posao povjeriti istom majstoru i njegovoj ekipi, ili pak za svaki posao tražiti drugog.

U prvom slučaju to znači manje brige, ali suprotno očekivanju, to je obično skuplji put. Nedostatak pojedinačnog angažiranja majstora je koordinacija poslova.

adaptacija | Autor :

Za većinu građevinskih radova postoje standardizirane cijene, no odstupanja su moguća i očekivana. Velika ušteda može se postići pri nabavi materijala jer cijene su na tržištu dosta šarolike, a valja “uloviti” i poneku akciju. No, treba biti oprezan.

– Svu opremu za prostor, poput sanitarija, keramičkih pločica, radijatora ili podnih obloga najbolje je da bira sam investitor jer to su vidljivi elementi u stanu i svaki bira prema svom ukusu. No, sav tzv. podžbukni materijal, od cijevi do ventila, različitih masa, cementa i sličnih materijala valja prepustiti izvođaču radova – naglašava Željko Cvetko, ing. građevine iz tvrtke Gradnja Cvetko potkrepljujući to činjenicom da svaki izvođač radova najbolje zna što mu treba za određeni posao.

adaptacija | Autor :

Cijena adaptacija prostora, bez opreme, kreće se od 700 do 1000 kuna po kvadratu. Ipak, valja znati da cijena po četvornom metru ovisi o nizu faktora, od izbora materijala do složenosti poslova. Katkad na cijenu može utjecati i činjenica mora li se materijal ručno nositi do mjesta radova.

Radovi se plaćaju po odrađenom poslu, no uvriježeni je običaj da se majstorima daje akontacija koju obično troše na nabavu materijala. Iznos akontacije ovisi o dogovoru, obično se kreće između 20 i 40 posto od ugovorne cijene. Za svaki isplaćeni novac valja zatražiti pismenu potvrdu kako bi se izbjegli nesporazumi.

>> Iskoristite blagodati zdravog i ukusnog samoniklog bilja

Ne štedite na kvalitetnom ljepilu za pločice, laku za parkete...

Cjelokupnu opremu za dom birajte sami (ili u dogovoru s arhitektom). Stručna osoba može sugerirati izbor materijala, poput podnih obloga, sanitarija, keramičkih pločica, ugradbenog namještaja, dekora, zavjesa ili tepiha, ali važno je odrediti stil uređenja kojem težite, boje koje najviše volite... Kad već kupujete novu opremu, primjerice, za kupaonicu, uz nove pločice, kadu, WC i umivaonik odaberite i kvalitetno ljepilo za pločice te masu za fugiranje, a za nove parkete kvalitetan lak. Na takvim se stvarima ne isplati štedjeti.
Prije bojenja stana svakako skinite staru boju (to je jedan od najgorih poslova), ali to osigurava kvalitetnije obavljen posao. Naime, zbog loše podloge (stare boje) može doći do ljuštenja tek oličenih zidova.

Kako znati jesu li cijene radova doista realne?

Možda je jedan od najlakših načina prosurfati internetom i pogledati cjenike različitih obrtničkih usluga. Dobro se konzultirati s inženjerima građevine ili arhitektima koji su svaki dan na gradilištu i dobro su upućeni u cijene različitih radova. Ipak, uvijek se mora voditi računa da je svaka adaptacija specifična. Kad tražite ponude, pozovite potencijalne izvođače radova na buduće gradilište kako bi uživo vidjeli o kakvom se prostoru radi i upozorite ga na određene moguće poteškoće. U ugovoru između izvođača i investitora svakako mora biti članak o garanciji izvođača o kvalitetno obavljenom poslu (koja bi morala trajati barem 2 godine) i rok u kojem se eventualni nedostaci ili nekvalitetno odrađeni radovi moraju sanirati. Rok saniranja nedostataka trebao bi biti do 30 dana. Ugovor o izvođenju radova dobro je ovjeriti i kod javnog bilježnika, mada i samo potpisan vrijedi u eventualnom nastalom sporu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.