LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Preslatkih 40 kvadrata s pogledom na zagrebačke krovove

Stan u strogom centru Zagreba u pješačkoj zoni uređivala je arhitektica Kora Demel Zadro. Projektni zadatak bio je osmisliti stan za mladu urbanu ženu
01. svibnja 2019. u 07:48 6 komentara 32419 prikaza
STAN
Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL
Pogledajte galeriju 1/14

Ovaj slatki stan od 40 četvornih metara nalazi se u strogom središtu Zagreba, u pješačkoj zoni. Orijentiran prema zapadu, uvijek je mažen poslijepodnevnim suncem, a iz njega se pruža odličan pogled na božanstvene, a oku skrivene zagrebačke krovove. Nakon zanimljive povijesti i različitih stanara, stan je danas u vlasništvu mlade i dinamične vlasnice koja je njegovo uređenje povjerila arhitektici Kori Demel Zadro.

Kvalitetni materijali

Uređenje je tražilo temeljitu rekonstrukciju – zamjenu podova u cijelom stanu, svih instalacija i stolarije, struganje i bojenje zidova te stropova. Kako je riječ o zgradi u strogom centru, stolarija je morala poštovati pročelje. O svojem projektnom zadatku arhitektica Demel Zadro kaže:

– Osmišljavanje prostora bio je pravi izazov jer smo htjeli zadržati cjelinu i gradirati intimne zone u stanu. U stan se ulazi izravno s vanjske otvorene galerije zgrade u dnevni boravak. Hodnik spaja prostor dnevnog i noćnog dijela stana, otvorenog i skrivenog, a iz njega se ulazi u kupaonicu i garderobu.

STAN | Autor : Sanjin Strukic/PIXSEL Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL

– S obzirom na zatečeno stanje, dogodila se inverzija – ono što je prije bio dnevni boravak, sada je spavaća zona, a nekadašnja spavaća soba postala je dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom. Inverzija je napravljena zbog svjetlosti i sunca. Naime, susjedna zgrada djelomice zaklanja sunce sa zapada, a dio stana i galerijskog balkona, koji je istodobno i pristup stanu sa stubišta, te terasa koja je osunčana popodne sada su spojeni s prostorom dnevnog boravka – objašnjava Kora Demel Zadro naglašavajući kako je u maloj kupaonici trebalo objediniti funkcionalnost i eleganciju te na pametan način smjestiti perilicu / sušilicu i plinski bojler.

STAN | Autor : Sanjin Strukic/PIXSEL Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL

U adaptaciji su korišteni kvalitetni materijali – na podu je egzotičan parket visoke kvalitete i toplog tona, kuhinja je od lakiranog medijapana i punog drva, a većina namještaja rađena je prema nacrtima arhitektice.

Fluidnost prostora

Boje su u stanu svijetle i neutralne. Rasvjeta je djelomice ugrađena stropna, a djelomice su korištene samostojeće i stolne svjetiljke... Vlasnici je možda najdraži dio stana garderoba kojoj je ostavljen prilično velik prostor.

– Fluidnost, pretakanje prostora u prostor i funkcije u funkciju, ostvarena je ponavljanjem istih materijala i boja. Ovaj slatki stan od 40 četvornih metara nalazi se u strogom središtu Zagreba, u pješačkoj zoni. Orijentiran prema zapadu, uvijek je mažen poslijepodnevnim suncem, a iz njega se pruža odličan pogled na božanstvene, a oku skrivene zagrebačke krovove. Nakon zanimljive povijesti i različitih stanara, stan je danas u vlasništvu mlade i dinamične vlasnice koja je njegovo uređenje povjerila arhitektici Kori Demel Zadro.

STAN | Autor : Sanjin Strukic/PIXSEL Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL

stan | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Vlasnici je možda najdraži dio stana garderoba kojoj je ostavljen prilično velik prostor.

>>Uspjeh domaćeg dizajna i Ivane Cvetković Lakoš

  • 1A:

    Postoje li u ovom stanu i druge prostorije ili je bit clanka tj. fotografija reklama kuhinje u ovom stanu?

  • AnneHeavner:

    Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to.......>>>>> www.WebJob33.Com

  • Kokolo:

    Prekrasan stan na predivnoj poziciji, za pozeljet. Meni je jedino nepojmljivo da mi netko drugi uredjuje stan. Stan je uredjen po svim pravilima danasnjeg interior designa...neutralno, minimalisticki... Ima li kakvih slika ili dobrih postera? S obzirom da je zenski , ... prikaži još!, vlasnica si je mogla dozvoliti par " kicastih detalja" koje daju toplinu stanu i da se vidi na netko ovdje stanuje. Vidim li dobro? 6 (neudobnih stolica) na onako malom stolu... Imam isti takav stol i za dvoje je idealno. Svejedno, lijepo i jednostavno za odrzavat.