LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Preslatkih 40 kvadrata s pogledom na zagrebačke krovove

Stan u strogom centru Zagreba u pješačkoj zoni uređivala je arhitektica Kora Demel Zadro. Projektni zadatak bio je osmisliti stan za mladu urbanu ženu
09. veljače 2020. u 07:00 8 komentara 47205 prikaza
STAN
Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL
Pogledajte galeriju 1/14

Ovaj slatki stan od 40 četvornih metara nalazi se u strogom središtu Zagreba, u pješačkoj zoni. Orijentiran prema zapadu, uvijek je mažen poslijepodnevnim suncem, a iz njega se pruža odličan pogled na božanstvene, a oku skrivene zagrebačke krovove. Nakon zanimljive povijesti i različitih stanara, stan je danas u vlasništvu mlade i dinamične vlasnice koja je njegovo uređenje povjerila arhitektici Kori Demel Zadro.

Kvalitetni materijali

Uređenje je tražilo temeljitu rekonstrukciju – zamjenu podova u cijelom stanu, svih instalacija i stolarije, struganje i bojenje zidova te stropova. Kako je riječ o zgradi u strogom centru, stolarija je morala poštovati pročelje. O svojem projektnom zadatku arhitektica Demel Zadro kaže:

– Osmišljavanje prostora bio je pravi izazov jer smo htjeli zadržati cjelinu i gradirati intimne zone u stanu. U stan se ulazi izravno s vanjske otvorene galerije zgrade u dnevni boravak. Hodnik spaja prostor dnevnog i noćnog dijela stana, otvorenog i skrivenog, a iz njega se ulazi u kupaonicu i garderobu.

STAN | Autor : Sanjin Strukic/PIXSEL Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL

– S obzirom na zatečeno stanje, dogodila se inverzija – ono što je prije bio dnevni boravak, sada je spavaća zona, a nekadašnja spavaća soba postala je dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom. Inverzija je napravljena zbog svjetlosti i sunca. Naime, susjedna zgrada djelomice zaklanja sunce sa zapada, a dio stana i galerijskog balkona, koji je istodobno i pristup stanu sa stubišta, te terasa koja je osunčana popodne sada su spojeni s prostorom dnevnog boravka – objašnjava Kora Demel Zadro naglašavajući kako je u maloj kupaonici trebalo objediniti funkcionalnost i eleganciju te na pametan način smjestiti perilicu / sušilicu i plinski bojler.

STAN | Autor : Sanjin Strukic/PIXSEL Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL

U adaptaciji su korišteni kvalitetni materijali – na podu je egzotičan parket visoke kvalitete i toplog tona, kuhinja je od lakiranog medijapana i punog drva, a većina namještaja rađena je prema nacrtima arhitektice.

Fluidnost prostora

Boje su u stanu svijetle i neutralne. Rasvjeta je djelomice ugrađena stropna, a djelomice su korištene samostojeće i stolne svjetiljke... Vlasnici je možda najdraži dio stana garderoba kojoj je ostavljen prilično velik prostor.

– Fluidnost, pretakanje prostora u prostor i funkcije u funkciju, ostvarena je ponavljanjem istih materijala i boja. Ovaj slatki stan od 40 četvornih metara nalazi se u strogom središtu Zagreba, u pješačkoj zoni. Orijentiran prema zapadu, uvijek je mažen poslijepodnevnim suncem, a iz njega se pruža odličan pogled na božanstvene, a oku skrivene zagrebačke krovove. Nakon zanimljive povijesti i različitih stanara, stan je danas u vlasništvu mlade i dinamične vlasnice koja je njegovo uređenje povjerila arhitektici Kori Demel Zadro.

STAN | Autor : Sanjin Strukic/PIXSEL Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL

stan | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Vlasnici je možda najdraži dio stana garderoba kojoj je ostavljen prilično velik prostor.

mali stan ukrajina dom iz snova Mali topli stan u kojem je vješto iskorišten svaki centimetar hrabar dizajn Odličan 2 u 1 projekt u Zagrebu - i stan i ured!
 • Avatar Artoo Detoo
  Artoo Detoo:

  U čemu je što s "walk in" ormarom u malom stanu? Taj ormar ima jednako volumena za odlaganje kao klasični, jedino što ima predprostor koji na maloj kvadraturi stana oduzima dragocjeni prostor.

 • yoda27:

  Kada arhitekt pomisli da se razumije u dizajn, ispada ovako, sterilno i bijelo bez mašte. Dizajn se uči i ne znam zašto se arhitekti guraju u dizajn interijera. Sveukupno jako loše.

 • 1A:

  Postoje li u ovom stanu i druge prostorije ili je bit clanka tj. fotografija reklama kuhinje u ovom stanu?