Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Mali topli stan u kojem je vješto iskorišten svaki centimetar

Vlasnici su prije useljenja uz pomoć dizajnera uspjeli u dvosobnom stanu dobiti još jednu sobu za svoga mališana te cijeli raspored učiniti logičnijim i praktičnijim
13. travnja 2019. u 07:00 2 komentara 34008 prikaza
mali stan ukrajina
Foto: Eugene Meščeruk
Pogledajte galeriju 1/10

Mlada tročlana obitelj svoj je novi dom pronašla u staroj stambenoj zgradi građenoj početkom 60-ih godina prošlog stoljeća u Zaporožju, a stan koji je postao njihovo vlasništvo zatečen u prilično lošem stanu. No, to nije bio jedini razlog za adaptaciju.

Budući da stan 0d 60 četvornih metara nije imao raspored koji je praktičan i usto nije odgovarao njihovim potrebama, odlučili su učiniti neke tlocrtne promjene kako bi ga poboljšali. Za provedbu njihovih želja pobrinuo se dizajner Evgenij Meščerčuk.

Stari stil gradnje koncipirao je raspored prostorija tako da je s jedne strane hodnika bila kuhinja i spavaća soba a s druge dnevna soba, kupaonica, toalet i ostava, što se vlasnicima nije nimalo činilo logičnim te su željeli povezati dnevnu zonu u jedan prostor.

mali stan ukrajina | Autor : Eugene Meščeruk Foto: Eugene Meščeruk

Usto, kako imaju malo dijete, poželjeli su dobiti još jednu spavaću sobu za mališana. Prostornim rješenjem dizajner je to uspio postići tako da je kuhinju prebacio na stranu dnevne sobe i smjestio je tamo gdje su bili toalet i ostava, a na mjestu gdje je prije bila kuhinja sada je dječja soba.

mali stan ukrajina | Autor : Eugene Meščeruk Foto: Eugene Meščeruk

Dok se na spavaćoj zoni nisu dirali zidovi, nego su sobe ostale istih veličina, budući da je kuhinja bila dovoljna kvadraturom da se u nju smjeste svi sadržaji dječje sobe, dnevna zona je doživjela rušenje zidova koji su dijelili boravak od ostave i gostinjskog toaleta.

Tako se dobila jedinstvena cjelina, koju vizualno odjeljuje drveni panel u obliku polica za knjige i ostale sitnice. Dnevna zona sada je postala toliko velika da se u njoj našlo mjesta i za klavir, dragocjen komad obiteljskog nasljeđa.

mali stan ukrajina | Autor : Eugene Meščeruk Foto: Eugene Meščeruk

Veliki otvori u dnevnoj zoni dali su obilje prirodne svjetlosti, a svijetliji i neutralni tonovi namještaja učinili su da prostor izgleda veći nego što ustvari jest. Suptilna pregrada od iverala koja razdvaja blaogvanje i kuhinju od boravka nimalo ne zagušuje prostor i ne umanjuje koncepciju otvaranja.

mali stan ukrajina | Autor : Eugene Meščeruk Foto: Eugene Meščeruk

Bijelo i bež tonovi s primjesama sive se provlače kroz cijeli interijer, a prirodna boja drveta na podovima, dijelu namještaja i zidovima daju mu potrebnu toplinu i ugodu.

>>Eklektičan stan nizozemske dizajnerice odiše osobnošću