savjet plus

10 odličnih ideja za uređenje dnevne zone otvorenog plana

ankica dnevna soba
Promo
07.01.2021.
u 07:00

Kako je riječ o prostoru u kojem provodimo puno vrmena jako je bitno da bude dobro dizajniran i funkcionalan

Open space prostori koji objedinjuju kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak danas u postali životni standard. Ako tražite ideje za uređenje prostora otvorenog plana na pravom ste mjestu jer donosimo čak 10 ideja koje će vam pomoći da uredite, baš poput profesionalca, ovaj kutak doma. Kako je riječ o prostoru u kojem provodimo puno vrmena jako je bitno da bude dobro dizajniran i funkcionalan.

Foto: pixabay

1. Dodajte osobnost plavim i bež zidovima 

Prostor otvorenog plana ne smije biti lišen različitih osobnosti kuhinje, blagovanice i dnevnog boravka. Iako se izležavanje, jelo i rad mogu odvijati na jednom velikom otvorenom prostoru, ne znači da ne možete svako područje zonirati drugom bojom. Stvorite karakteristični zid iza sofe u nekom od plavih tonova ili dodajte blok bež boje kako biste zonirali prostor kućnog ureda.

ankica dnevna soba
1/15

2. Stvorite različita područja s različitim teksturama

Korištenjem različitih materijala i tekstura stvorit ćete, vizualno, podjelu između, recimo blagovaonice i dnevnog boravka.Potrudite se to dodtno naglasiti stvaranjem više vizualnih središta, primjerice, ako imate kamin on neka bude jedno središte, a blagovanski stol drugo. Kako bi prostor imao poveznicu dobro je koristti istu vrstu poda i boje koje se međusobno nadopunjuju.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

3. Dodajte zelenilo

Dočarajte iluziju nevjerojatnog krajolika nekom od floralnih tapeta koje su ove godine apsolutni hit. Zid koji prikazuje bujnu zelenu šumu ili livadu može vam pomoći da dočarate zelenilo vrta, stvarajući iluziju dodatnog prostora. Dajte prostoru novi botanički osjećaj s luksuznim presvlakama od zelenog baršuna i nizom sobnih biljaka.

4. Definirajte područja platformama i pregradama

Djelomično podijelite prostor otvorenog plana središnjim zidom. Unutar tog pregradnog zida dodajte praktične niše za dodatno skladištenje. Takav zid ujedno će biti dodatni dekor u dnevnoj sobi. Ako vam prostor to dopušta, pokušajte podići razinu poda u nezgodnom kutku i dodajte spremište ispod njega.

Foto: Promo

5. Budite moderni

Formalne dnevne sobe u starijim objektima često se djeluju mračno i zatvoreno. Uklanjanje zida između soba nudi veću fleksibilnost prostora i posebno pojačava svjetlost. Prije bilo kakvog posla obavezno se posavjetujte s građevinskim inženjerom i istražite potrebna dopuštenja.

6. Budite pametni s bojom i oblicima

Upotrijebite grafičke oblike za definiranje područja prostora otvorenog plana. Izaberite tepih za dnevni boravak, a laminat ili svijetli parket i pločice za susjedne prostore kuhinje ili hodnika. Prostirke s uzorkom mogu dodati izgled i dodati jasniju zonsku definiciju. 

Foto: Promo

7. Stvorite zonu

Prostor otvorenog plana izvrstan je izbor jer je socijalni aspekt savršen za obiteljsku interakciju. Dizajnirajte zone namijenjene izležavanju, blagovanju i radu kako bi prostor bio dobro organiziran. Upotrijebite mekane teksture i mirne boje za stvaranje ugodne, opuštene atmosfere.

8. Pustite svjetlost unutra

Razmislite o prirodnim izvorima svjetlosti kako biste osigurali da soba ostane svijetla. Iskorištavanje prirodnog svjetla sjajan je način da prostorija ostane živahna, a može čak pomoći da se prostor čini većim nego što zapravo jest.

Foto: Promo

9. Budite pametni s namještajem

Odvojite dnevni boravak od ostatka prostora pažljivim postavljanjem namještaja. Prednost velikog prostora otvorenog plana je što svi mogu provoditi vrijeme zajedno bez da su "jedni na drugima". Osim pametnog rasporeda, pobjedničke značajke ove sobe su dramatični zidovi i prekrasan kamin koji savršeno kontrastiraju.

10. Pogled u nebo

Ljepota dnevnog boravka otvorenog plana je osjećaj prostora, a održavanje raspoloženja što je moguće lakšim i prozračnijim pomaže ovom učinku. Krovni prozor je idealno rješenje za ovakve prostore. Ako nemate mogućnost ugradnje krovnog prozora, poslužite se trikom dizajnera i na strop postavite reflektor koji će doprinjeti ambijentu. Elegantna fuzija starog i novog daje bezvremenski osjećaj dnevnoj sobi.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije