Brassica

Ukrasni kelj

brassica
Foto: Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ukrasni kelj pripada porodici krstašica, Cruciferae. Djeluje vrlo dekorativno na svakoj gredici zahvaljujući svojim šarenim listovima raznih boja i nijansi. Listovi su okrugli ili čipkasti na rubovima, u početku plavo-zelene boje, kasnije od središta prema van mijenjaju boju u bijelu, žućkasto bijelu, žućkasto zelenu, zeleno-crvenu, ružičastu ili boju lavande.

Promjer i visina tih simetričnih rozeta je od 30 do 45 cm. U jesen i rano proljeće, kada je malo hladnije, listovi poprimaju najljepše boje. Ukrasni se kelj razmnožava sjemenom, i to u kasno proljeće ili rano ljeto kad su temperature od 15 do 21 Celzijev stupanj.

Sjeme za nicanje treba dosta svjetla i vlage. Kada niknu mlade biljčice, presadite ih na željeno mjesto koje mora biti dobro osunčano, a zemlja propusna i vlažna. Ovi raznobojni listovi upotpunit će mješovite nasade te uskladiti i istaknuti različite boje cvjetova. Više različitih vrsta ukrasnog kelja djeluje vrlo dekorativno samostalno na gredici te u sklopu cvjetnih aranžmana i dekoracija.

Primjena: sadi se na cvjetne gredice u kombinaciji s ostalim ljetnicama, za vaze, za cvjetne aranžmane i dekoracije

Napomena: Ukrasni kelj sadimo radi dekorativnih listova raznih boja i nijansi, no pretjeramo prilikom prihrane gnojivom s previše dušika izblijedjet će prekrasne boje listova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?