Astilbe

Astilba, biretka

astilba, biretka
flora
01.12.2016.
u 00:00

Domovina astilbe je na Dalekom istoku, u Kini, Japanu, Koreji i na Tibetu. Spada u porodicu kamenika, Saxifragaceae. To je cvjetna trajnica koja se vrlo dobro prilagodila našim krajevima. Raste u obliku busena, visine do 60 cm.

Mnogobrojni cvjetovi koji djeluju poput pera čine uspravnu metlicu crvene, ružičaste, bijele i grimizne boje. Astilbi za rast najviše odgovaraju sjenovita mjesta u krugu visokih drveća. Tlo za sadnju treba biti bogato humusom te ga treba stalno održavati vlažnim. Otporna je na hladnoću i vrlo lako prezimi. Cvate od lipnja do rujna, a nakon što ocvate njeni fino izrezani listovi djeluju vrlo dekorativno.

Razmnožava se dijeljenjem, nakon cvatnje u jesen ili u rano proljeće. Visoke sorte najpogodnije su za sadnju pojedinačno, u posude. Patuljaste astilbe najljepše je kombinirati s drugim, niskim trajnicama ili za podrast stabalca u posudama.

Primjena: sadnja visokih sorata u posude, dok je patuljaste sorte najbolje kombinirati s drugim trajnicama, za rez, za vazu.

Napomena: Astilbe najljepše djeluju u krugu drveća u blizini vode. Na tom mjestu mogu ostati godinama. Prve godine nakon sadnje potrebna je zaštita zimi od mraza i niskih temperatura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?