Aquilegia

Pakujac, kolumbina

pakujac
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Pakujac spada u grupu proljetnih trajnica, a najlakše ga je uočiti uz rubove šuma, u kasno proljeće, tijekom svibnja i lipnja kada cvate prekrasnim plavoljubičastim ili bijelim cvjetovima. Pripada porodici Ranunculaceae - žabnjaka, a raste po šumama sjevernih krajeva. Rastu u busenima pravilnih oblika, listovi su plavozelene boje nalik listovima paprati.

Osim izvornih ljubičastih pakujaca velik je broj onih kultiviranih koji se razlikuju po boji cvijeta i obliku latica. Vrlo ga je lako kombinirati s ostalim trajnicama i sezonskim cvijećem u prekrasne razigrane, šarene gredice. Postoje i patuljaste sorte koje se mogu saditi u kamenjaru. Osim za sadnju na gredice koristi se za rez.

Cvate od svibnja do srpnja, a najviše mu odgovara dobro gnojeno, propusno i umjereno vlažno tlo, no vrlo je otporan, pa uspijeva i u ne baš idealnim uvjetima. Pakujac se vrlo lako širi sjemenom, koje sijemo u rano proljeće ili jesen.

Primjena: na gredicama u kombinaciji s ostalim trajnicama i sezonskim cvijećem, za kamenjare, vaze i za rez.

Napomena: Lako se rasijava, pa da bismo spriječili nekontrolirano širenje sjemena, treba nakon cvatnje podrezati stabljike. Tako ćete potaknuti i drugu cvatnju krajem ljeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?