Antirrhinum majus

Zijevalica, zečić

zečić
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Zijevalica je jednogodišnja sezonska cvatuća biljka koja pripada porodici zijevalica, Scrophulariaceae. U prirodi je raširena na livadama Sjeverne Amerike i Europe. Listovi su joj izduženi, blijedozelene do crvenkaste boje. Grmolika je rasta, standardne visine od 60 do 150 cm.

Patuljaste podvrste namijenjene sadnji u kamenjarima visine su od 20 do 30 cm. Postoje i viseće sorte. Cvatnja počinje početkom ljeta i traje do prvih mrazova. Zijevalice se same rasijavaju, pa na proljeće niknu mlade biljčice koje se presade na željeno mjesto. Nisu zahtjevne glede tla, odgovara im obično vrtno tlo. Podnose i sunce i polusjenu.

Cvjetovi su skupljeni u vršne klipove, raznih su boja, osim plave. Pojedini se cvjetići pod laganim pritiskom otvaraju poput „usta“, odakle im dolazi naziv. Sade se na razmak od 25 do 30 cm na cvjetne gredice. Zijevalica je prikladna za popunjavanje gredica s trajnicama, za rubove gredica, za bukete i vaze.

Primjena: sadnja na cvjetne gredice u kombinaciji s trajnicama i jednogodišnjim cvatućim biljkama, za obrube gredica, za rez, za vaze i bukete.

Napomena: Da bi se produžilo vrijeme cvatnje, treba redovito otkidati ocvale cvjetove. Na taj se način potiču na cvatnju postrani izboji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?