LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Zimi je odzvonilo - pojavile se prve visibabe

Što se tiče sadnje, u pravilu se lukovice sade na dubinu koja je tri puta veća od veličine lukovice, na razmak koji je također dva do tri puta veći od lukovice
13. veljače 2020. u 06:00 1 komentara 595 prikaza
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Iako nas od kalendarskog početka proljeće dijeli više od mjesec dana, prvi vjesnici proljeća, visibabe pojavili su se na livadama, a preplavile su i zagrebačku Splavnicu.

No, osim što postoji u divljim okruženjima, proljetnice se može se nabaviti i u kultiviranim uzgojenim oblicima i brojnim kultiviranim vrstama pa se za sadnju u vrtu mogu nabaviti brojne vrste i boje visibaba (Galanthus), šafrana (Crocus), šumarica (Anemone), sunovrata (Narcissus) ili drijenovca (Leucojum). Te se vrste u prirodi uglavnom samorazmnožavaju sjemenjem ili bočnim lukovicama, tvoreći tako zanosne skupine nježnih biljaka različitih boja.

 | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Želimo li dojam prenijeti i u naš vrt, preporučuje se sadnja proljetnih vrsta u jesen, i to u skupinama, jer je spomenuto bilje, iako vrlo izdržljivo, izgledom dojmljivo ponajprije u skupinama. Što se tiče sadnje, u pravilu se lukovice sade na dubinu koja je tri puta veća od veličine lukovice, na razmak koji je također dva do tri puta veći od lukovice.

 | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Valja dobro paziti na izgled i kvalitetu lukovice, koja mora biti zdrava, čvrsta i ne smije biti trula. Veliku pažnju treba obratiti i pripremi tla, jer lukovice uglavnom vole izrazito rahlo i prozračno tlo koje se u proljeće brže zagrijava i osigurava dobru drenažu. Lukovice uglavnom ne traže nikakvu dodatnu gnojidbu. Ako preslabo cvatu, uglavnom se radi o pregustoj sadnji te ih tada možemo presaditi na novo mjesto ili ih razdijeliti.

kućni vrt Inovacije Neobičan i vrlo trendy uzgoj bilja unutar četiri zida

Nakon cvatnje veliko cvijeće poput sunovrata i tulipana treba orezati, dok se listovi ostavljaju kako bi prirodno istrunuli. Nakon toga lukovice se mogu ostaviti u zemlji ili pak izvaditi, očistiti, osušiti i pospremiti u papirnatoj vrećici. Jedino tako pravilno pospremljene lukovice bit će spremne za sadnju i novu cvatnju u kojoj ćete moći uživati sljedeće godine.

Intervju Cvit Happens - domaći kreativci koji stvaraju najljepše cvjetne kreacije biljke NEIZOSTAVNE SU Mala škola uređenja: biljke kao stilski pečat
  • hivoril379:

    Google sada plaća od 17000 do 22000 USD mjesečno za rad putem interneta od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam 20544 dolara u prvom mjesecu na ovom poslu. Mogu reći da mi se život ... prikaži još! promijenio-potpuno na bolje! Provjeri što radim ..... Provjerite ovdje == ►► WwW­­­­.­­­­Dollars7­­­­.­­­­CoM