Kraljevski ružičnjak

Željela je samo jednu ružu, a danas ih ima stotinu

Željela je samo jednu ružu, a danas ih ima stotinu
Foto: Dom i vrt
1/3
01.09.2013.
u 22:45

Iz želje da ima jednu crvenu ružu rodila se ljubav, a vrt u Belcu danas krase cvjetovi svih boja

Sve je počelo davno, još kad je Ljiljana Culej iz Belca ugledala prvu crvenu ružu.

– Želja da imam samo jednu crvenu ružu vjerojatno je razlog što ih danas imam toliko. Nisu sve crvene, ne bi bilo zanimljivo, ima ih svih mogućih boja – ispričala nam je gospođa Ljiljana kod koje smo, osim ruža, našli i jedan ljiljan. Penjući se prema kući nabrojili smo stotinu ruža, a nakon toga odustali. Naime, tek što smo pomislili da je to sve i odmaknuli se od puteljka, morali smo dobro paziti da ne nagazimo koju. Ruža ima posvuda, po travnjaku, na ograđenoj maloj terasici, uz rub ceste...

Sedam godina

– Suprug Ivica i ja doselili smo se prije sedam godina i ponovno počeli saditi ruže. Kuću u kojoj smo prije živjeli ostavili smo kćeri – objašnjava Ljiljana. I dok se ona gotovo ne vidi od ruža penjačica, sada imaju najviše čajevki. Te su ruže nekada krasile vrtove uglavnom kraljevskih dvora i njih kupujemo u cvjećarnicama. Nađe se i pokoja mini ruža ili druga sorta, no gospođa Ljiljana kaže: – Željela sam čajevke zbog njihove visine, a imaju najljepši cvijet.

Čajevka je starinska sorta od koje su nastali mnogobrojni hibridi, koji su jednobojni, ali mogu biti i dvobojni.

Hibridne čajevke imaju savršen oblik cvijeta i zato spadaju u najomiljeniju grupu ruža.

Na okućnici Ljiljane Culej čajevki ima doista u svim bojama, od nezaobilaznih crvenih do bijelih, u kombinacijama od boje breskve preko narančastih s bijelim rubom ili obratno.

Od proljeća do mraza

– Ja sam zadužena za sadnju i brigu o uklanjanju ocvalih cvjetova, a suprug ih orezuje. Ima ih dovoljno da od proljeća do jesenskih mrazova stalno cvate njih nekoliko desetaka. Zapravo, kad sam krenula u sadnju, željela sam ruže koje neće biti previsoke, a opet da budu upadljive. Ova sorta, koja je visoka 60 do 70 centimetara, bila je idealna. Naravno, prije donošenja odluke konzultirala sam se sa stručnjacima, a ruže kupujem uvijek u istoj trgovini, kod iste prodavačice. Ona već po prilici zna koje imam, a držim se i njezinih savjeta o sadnji pa se ne sjećam da mi se koja nije primila – kaže Ljiljana s jednim ljiljanom i stotinama ruža.

Ljiljanini savjeti

1 Potražite pomoć stručnjaka kako biste odabrali ružu koja vam najbolje odgovara

2 Mjesto za sadnju odaberite tako da ružu većinu dana obasjava sunce, dulje i ljepše će cvjetati i neće biti bolesne

3 Kupujte kod provjerenog prodavača ili proizvođača

4 Pravila: u rupu stavite humus, stabljiku odrežite na 3-4 pupa, korijen na 15-ak cm, namočite ga u vodi, posadite i zagazite

5 Svoje ljepotice orezujte, a u vrijeme cvatnje uklanjajte ocvale cvjetove

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije