nova sezona

Zbog ova 4 trenda koji nas na proljeće čekaju u vrtu vrijedi zaprljati ruke

vrt
Shutterstock
30.12.2020.
u 07:00

Za 2021. godinu jasno je da će blaženstvo boravka u prirodi, općenito, biti veće nego ikad, s ljudima koji će više boraviti u dvorištima radi vježbanja, ublažavanja stresa i odmora

Ako nas je 2020. nešto naučila, naučila nas je da svaki komadić zelene površine, u trenucima karantene, vrijedi više od zlata. Ne čudi stoga ogroman porast vrtlara hobista, kako u nas tako i u svijetu. Istraživanja su pokazala da je u ovoj godini čak  20 milijuna uzgajivača početnika uzelo lopatice i vile u ruke kao odgovor na pandemiju. S obzirom da se pandemija otegla, možemo vjerovati da će broj zaljubljenika u vrtlarenje samo rasti, a što nas čeka u nadolazećoj godini kad su u pitanju trendovi?

Foto: screenshot/facebook

Za 2021. godinu jasno je da će blaženstvo boravka u prirodi, općenito, biti veće nego ikad, s ljudima koji će više boraviti u dvorištima radi vježbanja, ublažavanja stresa i odmora. Sezonski i novi vrtlari žele se okružiti prekrasnim biljkama i traže neobičnije, avanturističke vrste poput tropskih vrsta. Ali oni također žele nastaviti s "vrtovima pobjede" koje su započeli zbog pandemije, posebno kako bi pomogli svojim susjedima.

Foto: pixabay

1. Veći i plodonosniji vrtovi

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg su milijuni vrtlara krenuli u akciju u 2020. bio je uzgoj vlastite hrane. A ove, nove sezone cilj je proizvesti više hrane, po mogućnosti dostatno za svoje kućanstvo. Planirate li prigrliti baš ovaj trend, odlično je napraviti dobar plan, proučiti koje biljke međusobno saditi, a koje treba razdvajati. Iskoristite zimu za edukaciju, a u proljeće zasučite rukave i krenite u akciju!

Foto: pixabay

2. Stvaranje dnevnog boravka na otvorenom

Kako smo se sve više umarali buljeći u svoja četiri zida za vrijeme karantene, jedan od najvećih trendova za 2021. bit će stvaranje životnog prostora na otvorenom. Dvorišta postaju novi dnevni boravci, pa nije ni čudo što je norveški izraz frilufsliv predvidio trendove za 2021. godinu. To u prijevodu znači "život na otvorenom", savršen za postizanje osjećaja zadovoljstva u vrtu.

Foto: pixabay

3. Fokus na tropskom ambijentu

Unesite malo čarolije i sjaja u svoj vrt. 2021. bit će godina tropskih biljaka dok vrtlari žude donijeti malo egzotičnog štiha u svoje krajolike. Trebali bismo planirati tropske "kutke" u krajoliku, ispunjene biljkama poput bromelija, slonovog uha s velikim bujnim lišćem i biljke banane. Marianne Willburn, kojoj u ožujku izlazi knjiga o korištenju tropskih vrsta u zatvorenom i vani, predlaže da se krene s onim što naziva "ljetnom romantikom". "Ne mora to biti zauvijek!" objašnjava ona. "Bilo koja tropska ili suptropska biljka može se koristiti kao jednostavan naglasak za stvaranje atmosfere odmora na balkonu ili terasi."

4. Neobične sobne biljke

Posljednjih mjeseci porasla je potražnja za neobičnim sobnim biljkama, a hit su postale kućne kolekcije kojima vrtlari kao da se natječu tko će sakupiti više neobičnih biljaka. Taj trend nastavlja se i u novoj godini. Trend sobnih biljaka već je bio u procvatu prije pandemije, ali kako svi postavljaju kućne urede i slično, ljudi se neizbježno usredotočuju na to da svoje domove učine ugodnijim za život i rad. Biljke su velik dio toga  Svi znakovi ukazuju na to da će 2021. biti vrijeme da dom oplemenite obiljem sobnih biljaka, a vrt bujnim tropskim vrstama i hranjivim jestivim sastojcima kako biste nahranili svoju obitelj. Budućnost definitivno izgleda zelenije!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije