LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Za našu radionicu o organskom vrtlarenju tražila se sjedalica više!

Drugu radionicu Večernjeg lista u suradnji s vrtnim centrom Flora obilježila je velika posjećenost i interes Zagrepčana da nauče što više o popularnoj metodi uzgoja bilja
17. svibnja 2014. u 14:17 1 komentara 662 prikaza
Flora radionica
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Više od 70 posjetitelja i druženje koje je trajalo preko dva sata obilježili su drugu po redu radionicu koju je održao Večernji list u suradnji s vrtnim centrom Flora koji je jedva nadomjestio sjedalice za sve zainteresirane. Nakon kompostiranja, ovaj put naši stručnjaci educirali su vas o osnovama organskog vrtlarenja. Dipl. ing. šumarstva Mile Drača objasnio je pojam "organsko" s obzirom da se danas taj pojam olako koristi. 

- Organsko vrtlarenje je ono koje ne narušava prirodne procese i ne narušava bioritam unutar tla. Nije to nikakva nauka, tako su sadile naše bake i tako se sadilo prije 100 i 200 godina.

Istaknuti su ključni čimbenici za organsko vrtlarenje i proizvodnju organskom voća i povrća.

kreativno kompostiranje Naše radionice Kompost možemo napraviti i u našem stanu

- To su čisto tlo, čisti zrak te zaštita, odnosno prihrana usjeva. Sve to mora biti oslobođeno štetnih kemijskih sastojaka da bi se vrtlarenje moglo zvati organskim.

Ing. Drača dodao je kako organsko vrtlarenje zahtjeva strpljenje kao i uspostavu kontakta s biljkama.

Posjetitelji su saznali sve i o tome kako pametno kombinirati sadnice tako da si biljke potom ne "kradu" hranjive tvari, no i sami su međusobno dijelili savjete.

- Ivicu svojeg vrta zalio sam pivom kako bi se obranio od puževa. Tjedno potrošim dvije litre piva na to, ali sam se uspješno riješio nametnika - otkrio je jedan posjetitelj. 

Sljedeću subotu u 11 sati u prostoru vrtnog centra Flora očekuje vas radionica na temu začinskog bilja u vašem vrtu. Ne propustite!

>>Kompost možemo napraviti i u našem stanu!

  • sanja.jergovic:

    Predivno je bilo, hvala Večernjem, Flori, predavaču i svim ljudima tamo na savjetima, iskustvu i svemu. Vidimo se opet :)