Educirajte se

Vrt pod snijegom i mrazom: Na što paziti, što je dobro, a što loše za bilje

zimski vrt
Foto: Thinkstock
14.01.2021.
u 12:43

Snijeg ne čistimo s praznih gredica ni onih na kojima su već posađene i posijane kulture jer je koristan za biljke i tlo

Matovilac, zimska salata, kelj ili artičoke samo su neke povrtne biljke koje se mogu saditi zimi. I uz poštovanje nekih uvjeta, snijeg, pa čak ni obilna kiša, neće im naštetiti. Jedan od tih uvjeta je, primjerice, široko i dobro prekopavanje gredica prije sadnje, dodavanje pijeska, a po potrebi i ovisno o terenu, mogu se postaviti drenažne cijevi kako bi voda mogla otjecati.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

To je posebno važno jer previše vode znači smrt za mladu tek ukorijenjenu biljku. Padne li snijeg, ne treba strahovati. Mile Drača, magistar šumarstva i voditelj odjela ekologije Udruge O.A.ZA., ističe:

– Uloga snijega u prirodi je višestruka, a posebno je važno što natapa podzemne rezervoare vode i toplinski je izolator za biljke. I u samom vrtu snijeg ima u velikoj mjeri povoljnu funkciju. Debeli snježni pokrivač na biljkama predstavlja toplinski izolator koji štiti biljno tkivo od niskih temperatura zimi. Pod djelovanjem snijega i niskih temperatura vrtno se tlo rahli i postaje povoljnije za uzgoj biljaka. Osim uloge zaštite bilja, snijeg stvara i toplinski sloj za sve ostale žive organizme tla.

Foto: pixabay

Snijeg lomi grane

Stoga u godinama kad nema snijega vrt i sve što je zasađeno i živi u zemlji i pod većim je rizikom za preživljavanje niskih temperatura. Negativni učinak snijega uglavnom je za biljke fizičke prirode. Ako u jesen nisu dobro pripremljene vrtne biljke, grmovi ili stabla, ponajprije mlađa crnogorična, snijeg će napraviti štetu u obliku lomljenja grana i izboja zbog velike mase.

– Stoga, jedna od najvažnijih priprema vrta za zimu i snijeg jest vezanje grmova i stabala crnogorice koji su osjetljivi na lomljenje grana. Grmove treba povezati špagom, a crnogoricu, poput čempresa možemo povezati elastičnom špagom. Važno je da skupimo sve grane da, padne li velika količina snijega, ne dođe do lomljenja grana i izboja. Dakle, velika količina snijega nije problem ako je vrt dobro pripremljen – povezan. Ako padne izuzetno puno snijega važno je da s grana stabala, barem onih nižih, i grmova stresemo dio snijega da ne dođe do lomljenja. Posebno osjetljivi na veliku masu snijega su crnogorica, lovorvišnja, forzicija i svi ostali grmovi nježnih grana – naglašava Mile Drača te dodaje da je vrlo važno voditi računa da, kada čistimo staze i prolaze da snijeg ne bacamo na biljke jer na taj način stvaramo dodatni pritisak količinom snijega.

Važno je i pripaziti da se, ako po betonskim dijelovima vrta bacamo sol protiv poledice,pripazi da posoljeni snijeg ili sol ne dođe u kontakt s biljkama.

Foto: pixabay

Zimi iskopajte rupe

A snijeg s prilaznih staza, terasa, balkona i vanjskih stuba najlakše je očistiti plastičnim ili metalnim lopatama za snijeg, dok za otresanje snijega sa stabala dobro posluži i obična metla. Ako zima nije odveć hladna i sve dok tlo nije smrznuto, može se obaviti i onaj najteži dio posla – iskopati rupe za proljetnu sadnju voćaka ili dobro preštihati neposađene gredice vrta. Zimi, iako vegetacija miruje, nije preporučljivo saditi voćke zbog niskih temperatura ili velike vlažnosti tla.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije