uradi sam

Kuhinja vam vapi za preuređenjem, a nemate love? Evo sjajnog i jeftinog rješenja!

narančasta boja
Shutterstock
14.08.2023.
u 12:37

Ako želite skratiti vrijeme ovog procesa birajte boje koje ne zahtjevaju temljeni premaz. To znači da u kratkom roku možete obnoviti kuhinjske ormare, ali završna obrada je i dalje dovoljno izdržljiva da podnosi udarce i nagrizanja

Više ne možete gledati kuhinju koja vapi za preuređenjem, a budžet vam ne dopušta veliku adptaciju ili kupnju nove? Ako imate zdrave ormariće, koji nisu oštećeni ili truli, kuhinji možete podariti novi izgled uz minimalna ulaganja. Da, pričamo o bojenju kuhinje, a ako ste  vještiji u uradi sam projketima nadopunite ovaj makeover i novim ručkicama. Odakle započeti? Stručnjaci započinju uklanjanjem vrata, a većina ih je na šarkama, ali ako vam za takvu "operciju" nedostaje prostora ili vrata ne možete skinuti dovoljno je šarke zaštititi selotejpom, vodeći računa da prikrije sve metalne elemente.Prije samog nanošenja boje uklonite ručke,a novinama ili plahtom zaštitite pod od kapanja boje. 

Većina specijalnih boja za ormare prikladna je za sve drvene i akrilne ormare. Trik je u pripremi. Čišćenje je neophodno za uklanjanje nagomilanih kuhinjskih nečistoća. Ako imate drvene ormariće prije bojenja je pametno ošmirglati ih. Ne treba ludovati, samo težite ravnomjernoj, mat površini. Zatim obrišite prašinu vlažnom krpom i ostavite da se potpuno osuši.

Foto: arhiva

Temeljni premazi stvaraju osnovu za boju i zaustavit će pojavu mrlja. Vrsta temeljnog premaza ovisi o površini koju farbate - ako niste sigurni, birajte univerzalni premaz. Vjerojatno se, ako nemate iskustva s ovakvim situacijama, pitate koja je najbolja boja za  kuhinjske ormare? Opet to ovisi o tipu vrata, a također i o vašoj željenoj završnoj obradi. Na laminatima je najsigurnija opcija kupiti specijalnu višenamjensku boju koja je dizajnirana za drvo, melamin i MDF.

narančasta boja
1/10

Bilo koja unutarnja boja za drvo dobar je izbor za drvena i već obojana kuhinjska vrata. Za nove boje bit će potrebno nekoliko slojeva. Uzmite si vremena i pričekajte da se svaka "ruka" temeljito osuši. Ne žurite, ovo nije projekt za jedno popodne. Ostavite najmanje pet do sedam dana da se boja nakuplja u tankim slojevima, lagano bruseći i brišući prašinu između slojeva. Budite strpljivi i dajte boji najmanje četiri sata vremena sušenja za temeljni premaz i 24 sata za sve ostale slojeve.

Foto: pixabay

Ako želite skratiti vrijeme ovog procesa birajte boje koje ne zahtjevaju temljeni premaz. To znači da u kratkom roku možete obnoviti kuhinjske ormare, ali završna obrada je i dalje dovoljno izdržljiva da podnosi udarce i nagrizanja.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije