LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Vrijeme je za sadnju češnjaka, može i u lončanicama

Ponajbolje uspijeva na dobro obrađenim lakšim tlima blago kisele ili neutralne reakcije, traži ocjedita i umjereno vlažna tla. Treba mu puno svjetla, a nikako ga se ne smije gnojiti stajskim gnojivom
06. studenoga 2020. u 14:55 0 komentara 6205 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSEL

Studeni je idealno vrijeme za sadnju jesenskog češnjaka. Ponajbolje uspijeva na dobro obrađenim lakšim tlima blago kisele ili neutralne reakcije, traži ocjedita i umjereno vlažna tla. Treba mu puno svjetla, a nikako ga se ne smije gnojiti stajskim gnojivom, stoga prije sadnje tlo treba pognojiti mineralnim gnojem ili kompostom.

 | Autor : Sandra Šimunović / PIXSELL. Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Ako je dobro ukorijenjen može izdržati do –25 Celzijevih stupnjeva. Češnjak počinje klijati kad temperature dostignu 4° C. Optimalna temperatura rasta češnjaka je od 18 do 22° C. Tko se odluči saditi češnjak mora biti spreman na redovito čišćenje zasađene površine, jer korov je najveći neprijatelj češnjaka. Sadi se na dubini 4-5 centimetara na razmak 15-20 cm između redova i 10-15 cm u redu. Zelena stabljika mora biti izvan zemlje. Češnjak nikne 10-15 dana nakon sadnje.

 | Autor : Sandra Šimunović / PIXSELL. Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Sadni materijal košta oko 60 kuna po kilogramu, a preporučljivo je saditi češnjak domaće proizvodnje. Prihod se obično kreće od 5 do 7 tona po hektaru zemlje. No, češnjak se može uzgajati i u lončanicama ili sanducima na balkonu. Tijekom zime lončanicu je dobro postaviti na najsunčanije mjesto. Povremeno treba provjeriti vlažnost zemlje - ako je zemlja na 1 cm dubine suha, češnjak treba zaliti. Pri tome je bolje zalijevati okolo, a ne uz samu biljku. Lončanica obavezno mora imati rupice kako bi višak vode mogao otjecati. Vodu zadržalu u podlošku treba baciti.

 | Autor : Sandra Šimunović / PIXSELL. Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL.

Stručnjaci za češnjak kažu da na poljima ili gredicama ne podnosi ni sebe ni bilo koju vrstu luka. Stoga, treba paziti na plodored, a na isto tlo najbolje ga je saditi svakih pet godina. To je najsigurnija i ekološki vrlo prihvatljiva mjera protiv lukove nematode, koja može činiti velike štete na ovoj kulturi. Dobrodošle pretkulture češnjaku su kupus, grah, rajčica ili paprika. Vadi se u srpnju i kolovozu kad lišće požuti, a stabljika omekša i uvene.

zeleni trendovi Dnevna doza biljaka - muški duo koji ruši stereotipe o uzgoju biljaka Trend Mirisi za dom inspirirani Zagrebom od sada i u svijećama

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.