TRIKOVI ZA UREĐENJE

Velike ideje za malene okućnice, pokušajte napraviti sami ove cool zahvate

vrtno jezero
Shutterstock
20.08.2023.
u 07:00

Donosimo savjete kako pretvoriti malene vrtove u prave oaze stvorene za uživanje

Okućnica ne mora nužno biti velika da biste uživali u mogućnostima koje nudi: privatnost, mir, opuštanje i druženje… sve ove dobrobiti može osigurati i malo kvadrata. Bitno je da ih uredite sa stilom i uživat ćete u svojoj malenoj oazi kao da je velika.

Obojite podne obloge

Dok je prirodna boja drveta klasična boja na koju pomislimo kada govorimo o podnim daskama okućnice, ako se ohrabrite i obojite daske nekom drugom bojom, osigurat ćete pamtljiv dojam – pogotovo u malenom prostoru. Svijetlije nijanse mogu otvoriti prostor, a tamnije će stvoriti atmosferu prikladniju privatnosti i intimi.

Ogledalima povećajte prostor

Baš kao što dizajneri interijera savjetuju korištenje ogledala kako biste vizualno povećali prostoriju, ovim se trikom možete poslužiti i prilikom uređenja okućnice. Domišljato smjestite ukrašeno ogledalo u kut uređene terase ili vrta.

Foto: Cox & Cox

Dodajte vertikalni vrt

Viseći, vrtikalni vrtovi stvoreni su za malene prostore. Napravite uspravne konstrukcije iz kojih niče začinsko ili ljekovito bilje, povrće, cvijeće... Što god poželite! Provjerite o kakvim smo vertikalnim vrtovima već pisali u članku 15 sjajnih ideja za vertikalni vrt u vašem domu ili 3 kreativne ideje za vertikalni vrt.

Foto: Privatni arhiv

Pomiješajte materijale

Iako je vaša okućnica malena, ne mora značiti da ona nužno mora biti jedinstveno uređena. Korištenje različitih materijala stvorit će osjećaj dimanike, prostor će odijeliti i učiniti ga višefunkcionanim, a samim time i većim. Neka jedan dio vaše okućnice bude predodređen za sjedenje (namještaj od ratana i drvene podne obloga), u drugom stvorite jezerce, a u trećeom puteljak popraćen cvijećem.

Foto: Falling Water Landscape

Više prostora za sjedenje

Ako se u vašem vrtu nalazi čvrsto drvo s debelim deblom – iskoristite ga! Objesite ljuljačku koja će služiti za sjedenje i opuštanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije