ZA MALE PROSTORE

Tri kreativne ideje za vertikalni vrt

Decoratingyoursmallspace.com
27.01.2020.
u 06:00

Uspravne konstrukcije iz kojih niče začinsko ili ljekovito bilje, povrće, cvijeće... Što god poželite!

Vertikalni vrtovi nisu pomodna novotarija koju su prigrlili šik marketinške agencije i hipsterski kafići, kako bi svom prostoru osigurali zanimljivost. Oni su sjajan način da u svoj prostor unesete zelenilo, unatoč činjenici da nemate dovoljno kvadrata na raspolaganju za "pravi vrt".

S druge strane, neki se koriste ovom efektnom dekorativnom verzijom vrta ako nemaju balkon na kojem bi mogli uzgojiti svoje začinsko bilje ili ono ukrasno. Kojoj god skupini pripadate, vertikalni vrtovi su sjajan način na koji možete podignuti svoj prostor, dati mu dozu intrige, osvježenja, a ujedno ga i utopliti zelenilom.

Provjerite o kakvim smo vertikalnim vrtovima već pisali u članku 15 sjajnih ideja za vertikalni vrt u vašem domu.

Donosimo vam i prijedlog kako iskoristiti stare daske koje vam više ne trebaju za izradu vertikalnog vrta. Ova sivkasta, istrošena boja sjajno ide uz limene kante koje možete koristiti kao teglice. Samo pazite da je u njima zemlja dobro drenirana, kako se biljke ne bi "utopile".

Foto: Decoratingyoursmallspace.com

Američka "ambasadorica" održivog razvoja Suzie Frazier na svom blogu donosi upute kako možete napraviti vertikalni vrt u staklenkama. Za ovaj projekt će vam trebati nešto više alata, ali rezultat je vrlo impresivan!

Potrebno je ispiliti krug u šest kvadratnih daski, koji je veličinom nešto manji od gla staklenke. "Trik" leži u tome da odaberete one staklenke koje suu sredini nešto uže nego u grlu, kako bi se mogle smjestiti u rupe. Lijevo i desno od rupe probušite otvor kroz koji ćete uvesti metalnu šipku, a maticama možete daske "zakočiti" tako da budu fiksirane. Na kraju pričvrstite dva metalna kabla na gornju dasku koje ćete pričvrstiti na kuku na stropu i tako objesiti svoj vertikalni vrt.

U staklenke postavite prvo kamenčiće kako bi biljke imale dobru drenažu, a korijenje mjesta i zraka za rast.

Foto: Suzie Frazier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za posljednji projekt vertikalnog vrta s bloga Ten June potrebne su vam samo limene teglice s držačem, koje možete postaviti na zid poput slika. Izrazito jednostavno, a jedina mudrost je dobro izmjeriti udaljenost između teglica.

Foto: Ten June

Foto: Ten June

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije