LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vaš kutak

Čak 60% uspjeha vaša biljka duguje kvalitetnom supstratu

Priprema i sadnja cvijeća, bilja i začina uključuje i nabavu zemlje. No, nije svejedno koju ćete odabrati, zato se prethodno informirajte
12. travnja 2016. u 11:31 0 komentara 4106 prikaza
sadnja supstrat zemlja
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/8

Kako su krenule vremenske prilike, vrlo vjerojatno će ubrzo krenuti i nova vrtlarska sezona i izazovi. Sijanje i priprema presadnica polako je krenula. Na tržištu danas postoji veliki izbor supstrata i gnojiva i svaki veći centar nudi, uz biljke, sjemenje i presadnice, i ove proizvode. To je posve u redu ako ste stručni i znate što kupujete.

U većini slučajeva kupci ne znaju što bi trebali kupiti te se oslanjaju na savjete prodavača koji malo ili nimalo imaju iskustva s pojedinim proizvodima ili biljnim vrstama. Stoga je odlazak u vrtni centar jedan od rješenja da dobijemo pored proizvoda i kvalitetan savjet za njegovu primjenu. Posebno se osvrćem na prodaju „zemlje“ za biljke. Prvi korak kod odabira supstrata je da znamo u kojoj ga količini trebamo te za koje biljke.

Ako nam treba par litara supstrata za jednu biljku svakako možemo kupiti u manjem dućanu. Međutim ako trebamo veću količinu trebali bi posjetiti neki od vrtnih centara. Prije odlaska u centar razmislite za koje biljke vam treba supstrat.

sadnja jagoda | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Pojedine biljne vrste imaju potrebu za određen supstratima što je povezano sa sastavom supstrata. Napravite popis biljaka koje bi sadili ili sijali te s popisom odite u centar. Pored toga važno je znati da li je supstrat za unutarnje ili vanjsko bilje. Ako je za vanjsko bilje zapišite za li je pozicija gdje će biti sunčana, vjetrovita i sl. To nam pomaže da savjetnik preporuči najadekvatniji supstrat. Pored toga supstrati se mogu dodavati u vrtno tlo da se popravi njegova organiminarelna struktura. Informacije koje nas zanimaju o supstratu nalaze sa na poleđini samoga supstrata.

sadnja supstrat zemlja | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Da bi smo znali da li je neki supstrat ok trebamo iz deklaracije dobiti odgovor na sl. pitanja: Koliko je organske a koliko mineralne tvari?, Koje su mineralne tvari dodane, njihov postotak i izvor?, Kolika je kiselost supstrata (tj. koliko ima treseta), od kuda se treset ili supstrat uvozi, koliki je udio štetnih elemenata (aluminij, živa i ostali teški metali)? Ostali sastav ako je dodan perlit, zeolit i sl?. Ako ne dobijete odgovore na ova pitanja radi se vjerojatno o supstratu sumnjiva sadržaja i kvalitete.

Pored toga kvalitetni supstrati na pakiranjima imaju podatke za koje biljke je dotični povoljan, s čim ga možemo miješati, koje elemente sadrži i u kojim oblicima te količine soli, kao i način na koji ga primjenjujemo. Ovo su izuzetno važne informacije prvenstveno ako kupujemo supstrat za sadnju ili sijanje povrće.

vrt na balkonu | Autor : Biomedia Foto: Biomedia

Trebamo znati da biljke vežu u svoje plodove i lišće sve tvari koje se nalaze u tlo one dobre i one štetne. Kvaliteta i rast vaših biljaka u velikoj mjeri po mom iskustvu gotovo 60% ovise o kvaliteti supstrata. Kada ste u vrtnom centru potražite savjet stručnjaka te se informirate o pojedina vrstama supstrata. Generalno gledano supstrate može podijeliti na profesionalne i hobi. Tu se prvenstveno misli na količine pakiranja i sastav supstrata. Kompanije koje se dugo godina bave proizvodnjom plasiraju profi supstrate s određenim karakteristikama kao i pakiranja za hobiste.

Kada planirate kupnju također pazite na potrebe biljaka za vlagom i izloženosti suncu i vjetru. Ako imate vjetrovito mjesto i još osunčano trebate supstrat koji će zadržavati vlagu. Možda vam se navedeni koraci čine komplicirani ili vrlo brzo shvatite što je ok za kupovinu a što nije nakon prvog posjeta dućanu.

sadnja supstrat zemlja | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Glavna funkcija supstrata je da biljkama omogući hranjiva te vodu. Svakako što savjetujem da se izbjegavaju supstrati s mineralnim gnojivima i dodatkom raznih kemijskih preprata. Što u vrt ili žardinjeru stavljamo prirodniju stvar to je reakcija majke zemlje manje a naša povezanost i zahvalnost prema plodovima veća. Uvijek vrtlar treba imati na umu da svakim korak koji napravi utječe na majku zemlju te na sva živa bića.

Svojim djelovanjem trebamo biti osobni primjer rada i povezanosti s biljkama te pokušati inspirirati druge oko sebe da razvijaju taj odnos. Kod odabira supstrata najvažnije znanje i informiranost što želimo te koje su naše potrebe te kako to možemo realizirati.

>>Ne zanemarujte ga: vaše sobno bilje sada treba intenzivnu njegu

TLO, KOMPOST I SUPSTRAT

Naučite razlikovati vrste zemlje za sadnju

Za početak bi trebalo razlikovati tlo, supstrat i kompost. Kompost je raspadnuta ili poluraspadnuta organska tvar koja biljkama omogućuje izvor hranjiva. Kada kompost pomiješamo s mineralima (iz stijena) te vodom i zrakom dobijamo vrtno tlo. To je ono što majka Zemlja radi samo bez našeg uplitanja. Kada organskoj tvari dodamo neku prihranu ili treset ili perlit i sl. dobijemo supstrat kojeg možemo kupiti u vrećama u vrtnim centrima. 

PRILAGODITE SUPSTRAT

Razlika je vrlo često u količini dušika i kalija

Danas na tržištu postoje mnogi supstrati ovisno o potrebama biljaka za hranjivima i vodom. Tako imamo supstrat za: začinsko bilje, cvjetajuće bilje, pelargonije, jagode, bobičasto voće, voće sadnice, vrtni humus, surfinije, borovnice/rododendrone, šimšire itd. Vrlo često se misli da su ti svi supstrati isti ali razlika je usastavu. Nekada je razlika u količini npr dušika ili kalija. Ali ta razlika je uglavnom najbitnija da bi biljke bolje uspijevale. Ove razlike u supstratima su logične ako je sve argumentirano na deklaraciji jer danas imam puno proizvođača s različitom formom a istim sadržajem. Budite pažljivi kod odabira proizvođača.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.