LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Umjetno ili pravo božićno drvce? Izbor nikad nije bio teži...

O odabiru božićnog drvca ovisit će cjelokupan dojam okićenog doma - zato birajte pametno!
05. prosinca 2021. u 07:00 0 komentara 755 prikaza

Božićna jela, bor, božićno drvce tradicionalno se ukrašavaju tijekom blagdana, a običaj da se u dom unosi svježe zimzeleno bilje korijene vuče iz slavenske mitologije. Okićeno drvce središnje je mjesto svakoga doma tijekom blagdana i obitelj se okuplja oko njega. Naročito se tomu vesele najmanji, ali ni odrasli ne zaostaju u oduševljenju jer ih uređena drvca i sav taj blagdanski šušur stvoren od dekoracija podsjećaju na djetinjstvo i bude nostalgiju. Mnogi svake godine iznova u ovo vrijeme dvoje kakvo drvce odabrati, a odluku je sve teže donijeti jer je ponuda sve veća.

 | Autor :

Uz onu osnovnu dilemu – odabrati živo ili umjetno drvce, premišljamo se hoće li naš dnevni boravak, blagovaonicu ili hodnik krasiti bor ili pak jele i smreke koje se kod nas najčešće ukrašavaju te koje će boje biti. Naime, otprije nekoliko sezona u ponudi umjetnih drvaca pojavile su se ružičaste, ljubičaste, bijele i druge nijanse za koje se odlučuje sve veći broj ljudi. Ono što svakako prilikom odabira trebate imati u vidu, osim veličine i specifičnosti prostora u koji ga smještate, jesu prednosti i nedostaci svake vrste drvca. Tako su, primjerice, umjetni borovi ekonomski najisplativiji i s njih ne otpadaju iglice koje stalno morate usisavati...

 | Autor :

Noviji modeli umjetnih drvca vrlo su vjerne replike pojedinih vrsta, izgledaju savršeno, a neka čak imitiraju i miris pravog bora. Rezana drvca imaju prekrasan miris i najčešći su, ali i najgori izbor jer drvce nakon blagdana završi na smetlištu, što je vrlo neodgovorno prema okolišu. Usto, osipaju im se iglice – iznimka su jedino jele.

 | Autor : Next Home Foto: Next Home

Drvce u tegli ekološki je izbor jer tako, osim što nam drom krasi svježe i atraktivno drvce, čuvamo okoliš i dajemo biljci šansu da nastavi svoj život nakon blagdana. Prije kupnje razmislite imate li ga gdje zasaditi ili pokloniti nekome tko će mu naći mjesta u svome vrtu, okućnici, vikendici... Najbolja stvar kod umjetnog drvca je ta što ga možete koristiti godinama. Kupite svoje idealno drvce jednom i uvijek ćete znati da ste na sigurnom, a dosadi li vam, samo promijenite ukrase.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Nakon Božića jednostavno ga je spremiti i pohraniti, bez čišćenja i usisavanja dosadnih iglica. Umjetna božićna drvca jako su evoluirala, dolaze u kombinacijama recikliranih materijala, vjerno imitiraju prava, možete kupiti ona s već postavljenim lampicama... Umjetna drvca, u pravilu, dolaze sa stalkom uključenim u cijenu.

ukradite ideju Tri fantastične ideje za uređenje blagdanskog stola, od tradicinalnog do modernog! shopping lista Genijalne blagdanske dekoracije od recikliranih materijala blagdanska atmosfera Božićni aranžman za svaku prostoriju doma koji možete lako napraviti sami!

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.