Za sve potencijalne voćare

Najprofitabilnije je uzgajati lješnjake i bobičasto voće

voćarstvo voće
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/11
22.01.2016.
u 14:47

Iako je zarada bitna, treba imati na umu sve aspekte uzgoja – temeljitu pripremu te činjenicu da plod dolazi u punu rodnost tek nakon 4 godine

U našim nesigurnim domaćim tržišnim i gospodarskim uvjetima te činjenici da je riječ o poslu koji velikim dijelom ovisi o faktorima na koje ne možemo utjecati poput vremenskih prilika, teško je odrediti koje su voćne kulture najsigurnije i najunosnije odnosno najisplativije za uzgoj u Hrvatskoj.

Iako i ta isplativost ovisi o mnogo čimbenika, ona se odnosi na one vrste voća koje se mogu, nakon što se proizvedu, prodati po primjerenoj cijeni. Uspjeh voćara u jednoj sezoni nije, posve razumljivo, samo dobro uzgojiti plod nego da za njega dobije i adekvatnu cijenu.

Foto: pixabay
Sve veći interes vlada za uzgoj lješnjaka što govori i podatak da je u 2014. godini njegova proizvodnja porasla za nevjerojatnih 234 %

Kriteriji isplativosti
Upravo zbog toga teško je, smatra mr. sc. Višnja Šimunović iz Savjetodavne službe reći koja je najisplativija voćna vrsta u RH.

– S obzirom na to da mi niti jednog voća ne proizvodimo u Hrvatskoj dovoljno osim mandarina, koje je jedina samodostatna voćna vrsta kod nas, proizlazi da bi uzgoj bilo koje voćne vrste trebao biti isplativ, što nije sasvim točno – objašnjava mr. sc. Višnja Šimunović. Kao što ni samodostatnost, tako ni količina proizvodnje određenog voća ne upućuju na njegovu isplativost.

Foto: pixabay
Za razliku od lješnjaka ili oraha, za maline, kupine i borovnice morati imati unaprijed dogovoreno tržište jer je riječ o voću koje se ne može skladištiti

Primjerice, najviše se u Hrvatskoj proizvede jabuka (preko 110 tisuća tona), ali zarada i nije toliko velika kao kod nekih drugih vrsta – lješnjaka i bobičastih vrsta voća. I to uglavnom onih tradicionalnih – malina, kupina i borovnica, a manje onih novih, egzotičnijih, iako u javnosti često kolaju baš takve vijesti. To bi naročito trebali imati na umu potencijalni voćari.

– Budući voćar se ne bi smio voditi time što je "trend" ili "moda" u voćarstvu u tom trenutku jer, primjerice, danas su popularne tzv. bobičaste manje poznate voćne vrste kao što su aronija, haskap ili mayberry, goji bobice, američka borovnica i slično – upozorava Šimunović, dodajući kako nešto što je trendi ne znači da će investitor, kada posadi nasad i ako ga uspije odnjegovati, na njemu dobro zaraditi tj. biti uspješan voćar.

Umjesto priklanjanja trendu, voćar bi trebao potražiti savjet stručnjaka (poljoprivrednog savjetnika), informirati se te vidjeti što je u njegovom slučaju optimalna kultura za uzgoj.

Foto: pixabay
Na breskvama se kod nas po 1 ha nasada može zaraditi do 55 tisuća kuna

Dugoročne posljedice
To će, naravno, ovisiti o kvaliteti tla, položaju zemljišta te o dijelu Hrvatske u kojem se ona nalazi. Naravno, tu je i ono što često zanemarujemo – ljudski faktor tj. što smo sve poduzeli da bi se plan ostvario i koliko smo se brinuli o nasadu. Također, smatra naša sugovornica, bitno je da voćar zna što mu je konačni cilj: je li to proizvodnja voća za uporabu u svježem stanju ili proizvodnja voća kao sirovine za neku prerađevinu (sok, voćni ocat, voćno vino, đem, marmelada, sušeno voće...).

Sve te temeljite pripreme, kao i stručna pomoć su nužne.
– Pogreške koje se naprave u startu kod sadnje imaju dugoročne posljedice na višegodišnji nasad, koji je poslije teško otkloniti – upozorava mr. sc. Višnja Šimunović. Investicija jednog voćnjaka nije, naime, nimalo jeftina – podizanje 1 ha višegodišnjeg nasada, bez obzira na to o kojoj se voćnoj vrsti radi, stoji od 120.000 do 250.000 kn i više, ovisno o cijenama sadnog materijala, opremi nasada – armature, sustava za navodnjavanje, sustava za zaštitu od tuče i mraza, akumulacije...

>>Ekološka poljoprivreda: koliko kaskamo za Europom?

Komentara 5

Avatar maxist
maxist
19:31 22.01.2016.

kineskinje,japanke, mulatkinje i black,....bliznis...

Avatar ivo587
ivo587
21:35 22.01.2016.

U Hrvatskoj-ničim.pa ne smiješ kupit ni pesticide

RI
Ringo
17:53 22.01.2016.

Po meni, top 2 su smokva i naranča. Smokva ima dobru cijenu ljeti, a ako se ne proda, suši se i može se prodavati sušena cijelu godinu. Naranča (ne mandarina) se bere od studenoga do svibnja i plod je otporan je do -5 stupnjeva. Ovo važi za mediteransku klimu. Tu su lješnjaci nula bodova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije