LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

U gradskim vrtovima hranu proizvodi već 800 milijuna ljudi

U gradskim vrtovima sve se više proizvodi svježa hrana, stvara zaposlenost, reciklira urbani otpad, stvaraju zelene oaze te ojačava otpornost gradova na klimatske promjene
10. veljače 2016. u 09:00 0 komentara 593 prikaza
Gradski vrt u Stenjevcu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Urbana poljoprivreda danas u svijetu postaje sve popularnija i prema nekim procjenama već ju prakticira više od 800 milijuna ljudi. Urbani gradski vrtovi, na kojima se proizvode poljoprivredni proizvodi, pomažu gradskom stanovništvu s nižim prihodima da uštedi nešto novca pri kupovini hrane.

U mnogim zemljama, urbana je poljoprivreda još uvijek neformalna, a ponekad čak i ilegalna. Prema podacima UN-a, danas 54 posto svjetske populacije živi u urbanim područjima, a predviđa se da će ta brojka narasti na 66 posto do 2050. godine. To dokazuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji govore kako  je svjetsko urbano stanovništvo naraslo sa 2,86 milijardi u 2000. godini na 3,88 milijardi u 2014.

Što je to točno urbana poljoprivreda, koje su joj prednosti i rizici i što se sve može uzgajati na urbanim vrtlarskim površinama pročitajte OVDJE

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.