USAVRŠITE SE

Što je sve potrebno sobnom bilju za uspješan rast i razvoj

sobno bilje
Foto: Thinkstock
1/4
07.10.2020.
u 12:32

Biljke 'popravljaju' zrak i raspoloženje, no treba im pravilna njega. Držite ih dalje od propuha i izravnog izvora topline

Trenutačno se u velikim vrtnim centrima može naći sobno bilje po povoljnijim cijenama pa, odlučite li svoj stan oplemeniti zelenim prijateljima, podsjetite se koja sobna biljka što voli. Tako, primjerice, paprat ne traži puno svjetla, voli vlagu pa je idealna biljka za kuhinju ili kupaonicu. Fikus voli vlagu i toplinu.

Može izdržati visoke temperature pod uvjetom da je zemlja vlažna i propusna. Juka traži svjetlo i suho okruženje, zimi je zalijevamo smo jednom tjedno, a za hladnijeg dijela godine prihrana nije nužna. Filodendronima zimi treba orošavati listove. Asparagusu odgovara gotovo svaka sobna temperatura i svijetla pozicija. Sanseverije zimi trebaju umjereno vlažnu zemlju...

Foto: pixabay

Redovito prozračivanje
No valja znati kako nijedna biljka ne podnosi propuh ni poziciju blizu izvora topline (radijatora ili peći). Na njih ne smije puhati ni topli zrak iz klima-uređaja ili grijalice. Sobne biljke ne vole biti izložene izravnom suncu. Prozračivanje prostorija dobro je i za nas, ali vole ga i biljke i bit će na novom, svježem zraku u prostoriji i te kako zahvalne.

Foto: pixabay

U grijanim prostorima u većini slučajeva zrak je suh, dakle vlažnost je ispod 50 posto, što nepovoljno djeluje na biljke. Bilo bi poželjno nabaviti vlagomjer te na taj način kontrolirati vlažnost zraka. Najlakša metoda je prskanje vode po lišću. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tijekom godine.

Foto: pixabay

Moguće je ugraditi i posebne uređaje koju reguliraju vlagu u prostoru. To se svakako preporučuje ako u prostoru ima više lončanica s biljkama. Dobro je da u blizini lončanica bude i posuda s vodom.

Ovisno o vrsti biljaka koje uzgajamo preporučljivo je za prihranu koristiti organska folijarna gnojiva na bazi organske tvari, ekstrakta algi i aminokiselina te zapamtiti da pojedine biljke cvjetaju zimi stoga imaju potrebu za određenim hranjivima.

Foto: pixabay

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije