Vrijeme branje maslina

Tresači - ekonomični berači

Tresači - ekonomični berači
PR
29.10.2013.
u 16:17

Jesenski hladniji dani su pred nama. Pripremite rukavice, dobru volju i topliju odjeću, jer plodovi vašeg rada spremni su za branje. Uz mandarine s juga hrvatske i trganje grožđa dolazi i vrijeme berbe maslina.

Maslinari jako dobro znaju da je trenutni period idealan za sve konkretne radove i berbu koja će pokazati koliko je tko bio uspješan, čije če ulje postići bolju kvalitetu. I rezultate na uobićajenim ocjenjivanjima. Neki entuzijasti koji su jedva dočekali fizičke aktivnosti nakon perioda ljetnog ljenćarenja izabrat će upravo ovo doba mjeseca rujna, dok će drugi pričekati još neko vrijeme kako bi krenuli s berbom u listopadu, kada će plodovi biti nešto zreliji. Izvrsno ulje ili samo ukusan prilog, idealan su razlog za pomno prebiranje i trud koji će se na kraju itekako isplatiti. Maslina je jedan od najstarijih i najtradicionalnijih plodova te zaista zaslužuje puno pažnje ukoliko se od nje očekuje izvrstan okus. Masline za jelo, beru se u ranu jesen kada su još nedozrele, dok crne masline za jelo se beru u punoj zrelosti. One koje se ne budu iskoristile kao svježe iskoristit će se za proizvodnju ulja. Dakle, kasnija berba maslina u studenom i prosincu namijenjena je proizvodnju ulja. Ne treba posebno napominjati da se ručno beru masline za upotrebu „za stolom“, dok se za kasnije berbe sve više upotrebljavaju prikladni tresači maslina koji su zaista od velike pomoći u svakodnevnoj berbi. Tresači su najopitmalnije rješenje za precizno prebiranje plodova.

Inoviranim modelima do maksimalnog uspjeha

Stihl je u svojem razvojnom i inovacijskom segmentu posebnu pažnju posvetio maslinarstvu, s ciljem omugućivanja jednostavnije i ekonomičnije berbe maslina. Moderni tresači maslina (poput modela SP 451 i SP 90) tako dodatno smanjuju vibracije te s produljenim osovinama osiguravaju i veći dohvat što je od dragocjene pomoći za branje grana na većim visinama. Upotreba trasača maslina je olakšana, preciznija i prikladna za sve vrste maslina, bilo da se radi o Drobnici, Levantinki ili Lastovki. Suvremeni tresači su do detalja prilagođeni zahtjevima korisnika i svaka berba postaje puno lakša i kvalitetnija. Višefunkcijska ručica potvrđuje da doslovno imate sve u svojim rukama. Svi upravljački elementi motora nalaze se na jednom mjestu. S novim Stihlovim tresačima umor je manji, a berba sve plodnija. Mreže koje okružuju vaše masline bit će pune, kao i teglice u kojima ćete ponosno i zadovoljno spremiti plodove. Kako uspješnost i kvaliteta branja maslina ovisi i o vremenskim uvjetima, ostaje nam se nadati i lijepom vremenu. Stoga uhvatite se posla prije nego krene hladnije razdoblje. Plodovi vašeg rada čekaju na vas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije