ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Tradicionalni lijek za bolesti oka, uši i svrab

kokotić
Foto: Ivan Lesinger
1/5
08.06.2015.
u 08:26

Biljka u cvatu u vanjskoj primjeni pomaže u uklanjanju uši i gnjida, stjenica, te liječi svrab

U srednjem vijeku kokotićem su (njegovom mašću) liječili kožne bolesti kao što su: svrab, uši, gnjide, rane, bolesti oka, te kod ugriza otrovnih životinja. Također, u 1. svjetskom ratu biljna medicina bilježi uspješnu uporabu kokotića u tretmanu vojnika za uništavanje uši i gnjida. Naziv Delphinium - dupin, ima zbog sličnosti mladih pupoljaka s izgledom dupina, a naziv Consolida odnosi se na biljku koja uspješno liječi rane.

Pučka medicina cvijet kokotića za unutarnju uporabu koristi za liječenje: raznih rana, očnih bolesti, astme i grčevitog kašlja, nametnika u crijevima, za jako purgativno djelovanje (čišćenje crijeva – probavnog sustava, kao dječji purgativ), jakih kolika - grčeva, bolesti bubrega i mjehura te za jače mokrenje (kod vodenih bolesti, otežanog mokrenja kod tegoba s prostatom, otoka trbušnih organa, edema, protiv crijevnih nametnika, bolova, pijeska i kamenaca u bubregu i mjehuru), nesanice i uznemirenosti, nakon moždanog udara te slabog apetita – poremećaja prehrane.

Foto: Ivan Lesinger

Biljka u cvatu u vanjskoj primjeni pomaže u uklanjanju uši i gnjida, stjenica, te liječi svrab.Svježi sok biljke stavlja se na kožu koja krvari te kod krvarenja hemoroida. Kokotić rabimo kao: antipiretik, antitusik, diuretik, fungocid, hipnotik, insekticid, korigens, laksativ, mikocid, vazodilatator.

Toksičnost: kalkatripin djeluje na centar disanja tako da ga koči, snižava krvni tlak te umrtvljuje živce.Otrovni dijelovi biljke: cijela biljka, uz napomenu da je naročito sjeme jako toksično. Također se ne preporučuje interna – oralna uporaba većih količina bilo kojeg dijela biljke.Simptomi trovanja: pečenje usana i usta, odrvenjenost vrata, povraćanje, proljev, mišićna slabost i grčevi, paraliza respiratornog sustava, konvulzija itd.

>>Kokotac: prirodni melem za bolne vene i otečene noge

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije