LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Terarij: napravite svoj mini vrt u staklenci

Terariji su idealni za uzgoj sitnog kućnog bilja, pogotovo ako nemate puno kvadrata na raspolaganju ili ako nemate taj čarobni dodir za biljke
28. lipnja 2019. u 08:30 0 komentara 2701 prikaza
Foto: Brit+Co

Iako na prvu pomislite na kornjače ili guštere kada čujete riječ "terarij", on se dugo vremena koristi za uzgoj biljaka u kući. Nastao u 19. stoljeću u Engleskoj, prvenstveno se koristio za uzgoj egzotičnog bilja koje voli vlagu i toplinu.

Terarij je specifičan po svojoj funkcionalnosti. Ovaj minijaturni vrt osigurava kružni sustav izmjene tvari: voda iz zemlje dolazi u biljku, koja putem svojih listova isparava vlagu u zrak. Ta se vlaga kondenzirana stijenkama zatvorenog ili poluotvorenog terarija i na taj se način vraća u zemlju.

Osim što izgledaju neodoljivo i vrlo su praktični, terariji nam olakšavaju posao uzgoja bilja jer je zalijevanje svedeno na minimum.

Kako se brinuti o sukulentima?

Maleni mesnati sukulenti i mahovina idealni su "stanovnici" terarija. Zašto ga ne biste sami izradili? Donosimo projekt s bloga Brit+Co koji koristi staklenku s poklopcem.

Potrebno vam je: staklenka, zemlja, biljka, kamenčići, aktivni ugljen, ukrasi po želji te igla za pletenje kojima ćete si pomagati.

 | Autor : Brit+Co Foto: Brit+Co

Staklenku dobro operite i osušite. Na dno postavite kamenčiće, koji imaju ulogu drenaže, a zatim nanesite sloj zemlje.

 | Autor : Brit+Co Foto: Brit+Co

Dodajte tanki sloj aktivnog ugljena koji će se pobrinuti za održavanje tla svježim. Na njega postavite malo mahovine. Ona se koristi kako bi upila eventualni višak vode.

 | Autor : Brit+Co Foto: Brit+Co

Postavite još jedan sloj zemlje i u njega posadite sukulent. Za kraj, ukrastie terarij s komadićem mahovine i dekoracijama poput komada nakita, obojanih kamenčića, perlica, pa čak i igračkama!

 | Autor : Brit+Co Foto: Brit+Co

Terarij postavite na mjesto koje nije na izravnom suncu. Ono bi moglo znatno povisiti temperaturu i "skuhati" biljke. Također, nemojte prerevno zalijevati svoj minijaturni vrt. Ako primijetite previše kondenzacije, jednostavno uklonite skinite poklopac staklenke na pola dana kako bi vlaga isparila.

 | Autor : Brit+Co Foto: Brit+Co

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.