Svi radovi koje treba napraviti prije dolaska hladnog vremena, uštedjet će vam i živce i novac

majstori radovi u kući
Thinkstock
04.11.2023.
u 07:00

Svejedno radi li se o kući ili stanu neke je pripreme nužno učiniti ne bi li se izbjegli nepotrebni troškovi naknadnih popravaka, radi uštede potrošnje energije, ali i radi sigurnosti doma i ukućana. Neke pripreme pridonijet će i estetskom izražaju doma, no neke su isključivo tehničke prirode koje zahtijevaju i tehničku podršku, a nužne pri pripremi doma za hladnije dane

Činjenicu da su nam dani sve kraći i hladniji, da smo satove pomaknuli na zimsko mjerenje vremena, ne možemo zanijekati, te da je mijenjanje garderobe u ormaru iz lagane u zimsku već uveliko uzelo maha – temperature nas podsjećaju da je vrijeme „ozbiljnih“ priprema za hladnije dane i noći, a iste nikako neće zaobići ni domove u svrhu ugodnog (i toplog) boravljenja i ekonomičnosti (računi za energiju koji rastu tijekom hladnog perioda). Svejedno radi li se o kući ili stanu neke je pripreme nužno učiniti ne bi li se izbjegli nepotrebni troškovi naknadnih popravaka, radi uštede potrošnje energije, ali i radi sigurnosti doma i ukućana. Neke pripreme pridonijet će i estetskom izražaju doma, no neke su isključivo tehničke prirode koje zahtijevaju i tehničku podršku, a nužne pri pripremi doma za hladnije dane.

Foto: GettyImages

Ljeti neki segmenti u domovima netaknuti „miruju“  - od sustava grijanja do izolacije i ukoliko ne prođu provjeru prije „hladne“ sezone mogu uzrokovati niz nepotrebnih kvarova – provjera i priprema istih prije nego i zatrebaju neophodno je za ugodno boravljenje u domu za hladnih dana.

Poziv pouzdanom tehničaru, koji će provjeriti i po potrebi popraviti, očistiti i zamijeniti dijelove vašeg HVAC sustava ( grijanje, ventilacija, klimatizacija, plin), svakako je preporučljivo. Ukoliko je dom kuća, zaštita cijevi od zamrzavanja vrlo je bitna – odspojiti vrtna crijeva i prekriti vanjske slavine jednostavan je postupak koji je može obaviti i samostalno. Provjera krovišta i popravak eventualnih oštećenja te čišćenje i popravak oluka (izbjegavanje curenja i stvaranja ledenih siga) svakako je preporučljivo obaviti prije zime.

Održati idealnu temperaturu u domu pomalo je i izazov s obzirom na težnju održavanja ravnoteže između učinkovite potrošnje i ugodne temperature stanovanja – savjetuje se postavljanje termostata na 21 stupanj celzijusa ( sa čim se možda oni zimogrozniji i ne bi složili), a pametni električni radijatori isplativo su ulaganje jer omogućuju stopostotnu učinkovitost – sve se potrošena i plaćena električna energija pretvara u toplinu što smanjuje do trideset posto iznosa godišnjih računa, a i ekološki su prihvatljiviji. Sušenje odjeće na radijatorima nije neuobičajena pojava, no nikako preporučljiva - blokiranje pravilne cirkulacije zraka zahtijeva više vremena za postizanje željene temperature te automatski uvećava energetsku potrošnju. Postavljanje namještaja preblizu izvorima grijanja nije preporučljivo iz istog razloga kao i iz sigurnosnih.

Foto: pixabay

 Naravno, veliku ulogu u zadržavanju kontinuirane i optimalne topline su ispravni prozori i vrata. Temeljit pregled i popravak istih dodatna je sigurnost da hladnoća neće prodirati u unutrašnjost, posebice u satima kad se grijanje eventualno gasi – provjere obloga prozora i vrata, ispravnost brtvljenja i sl. svakako je na listi zadataka za ugodnije hladne dane. Propuh u domu indikator je da prozori ne funkcioniraju ispravno – procjenjuje se da četrdeset posto energije vašeg doma izlazi kroz prozore i vrata. Energetsko učinkoviti prozori ugrijat će dom te pomoći pri uštedi.

Budući da su za hladnijeg vremena prozori češće zatvoreni, investiranje u pročišćivač zraka, posebno ako su u domu kućni ljubimci ili postoji sklonost alergijama ukućana, dobra je odluka.

Sjenila i zavjese u domu ne služe isključivo u svrhu smanjivanja dotoka svjetlosti već se koriste kao učinkovita regulacija temperature. Ako se koriste zavjese od tkanine, poželjno je odabrati što deblji materijal – zavjese za zamračivanje neće propuštati propuh, kao ni one bez perforacija ili bilo kakvih praznina u tkanini. Drvene žaluzine ( venecijaneri ) ili pak rolete odličan su izolator koji pomaže u održavanju temperature unutarnjeg prostora – općenito, deblji materijali djeluju kao barijera između prozora i prostorije.

Foto: pixabay

Hladniji dani i zima idealan su trenutak za unošenje tekstura i boja u dom – ugodni slojevi posteljine i tkanina poput vune i baršuna neće samo grijati već će doprinijeti i estetici prostora. Slojevi tkanine zadržavaju toplinu i odličan su završni element lijepo napravljenog kreveta. Korištenje popluna s jačim punjenjem logično je rješenje za hladnije dane.

Zaspati tijekom hladnijih noći može biti izazov, no spavanje s uključenim grijanjem često nije opcija – madrac s regulacijom (tjelesne) temperature ( punjen gel memorijskom pjenom) odličan je izbor i zamijenit će termofore i električne deke, a izvrsno funkcionira kroz sva godišnja doba.

Tople papuče i čarapice te raskošne i ugodne deke pa i vatra kamina često vjerojatno nisu dostatne za potpunu pripremu bezbrižnog uživanja u domu kad se temperature ozbiljno spuste, ali su svakako neizostavni dio hladnih dana, baš kao šlag na torti. Pripremite se dobro da jesen i zima mogu proteći u svojoj potpunoj čaroliji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije