Inovacije

Šveđani planiraju gradnju prvih vertikalnih plantaža

Šveđani planiraju gradnju prvih vertikalnih plantaža
Duško Marušić/PIXSELL
17.01.2013.
u 09:12

Vertikalna urbana poljoprivreda novi je trend predviđen za područja u kojima nedostaje poljoprivrednog zemljišta.

Švedska je zakoračila u novu eru uzgoja hrane i to na vertikalnim farmama na kojima bi uzgoj povrća smanjio troškove prijevoza. Stalan rast svjetske populacije je problem koji počinje utjecati na nekoliko sektora u poljoprivredi: kako pronaći potrebnu zemlju za uzgoj hrane. Vertikalna urbana poljoprivreda novi je trend predviđen za područja u kojima nedostaje poljoprivrednog zemljišta.

Riječ je o neboderima staklenicima koji bi zadovoljili rastuću potražnju urbanog stanovništva za hranom uzgojenom u okruženju. Švedski grad Linköping prvi planira gradnju Plantagona visokog preko 54 metara koji će se koristiti za proizvodnju voća i povrća koristeći minimalnu količinu energije, pesticida i vode. Postoji nekoliko država koje su se pridružile ovom projektu i koje planiraju instalaciju vertikalnih farmi u gradovima čime bi se učinkovito nosili s problemom proizvodnje hrane. Urod koji se predviđa može dosegnuti 300 kg po četvornom metru, procijenili su stručnjaci.

NE PROPUSTITE: Otkrivamo kako saditi da se zimi biljke ne smrznu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije