LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Sve tajne hortenzija: Omiljeni cvijet uspjet će svima koji naprave ove 4 ključne stvari

Najčešće se sade uza zidove kuća i terase te pojedinačno ili u manjim skupinama na njegovanu travnjaku
28. srpnja 2021. u 07:09 0 komentara 96721 prikaza
hortenzije
Foto: Thinkstock

Velike cvjetne glavice hortenzija bez napora privlače pažnju gdje god su posađene. Kao središnja točka u vrtu, u vazi i u vjenčanim buketima, hortenzije su mnogima omiljeni cvijet. Uz to, prilično ih je lako uzgajati. Kako biste iz hortenzija dobili najviše cvijeća, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva. Ključno je poznavanje vrste hortenzija koje uzgajate. Iako ih ima oko sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne.


Osim raskošnih cvatova, ukrasnu vrijednost hortenzijama daju i zanimljivi listovi te oblik rasta. Krupni cvatovi mogu biti široki i pločasti, kupolasti ili potpuno okrugli te metličasti u nijansama crvene, plave, ružičaste ili u bijeloj boji. Cvatovi vrsta H. macrophylla i H. paniculata mogu se posušiti i kao takvi odličan su ukras.

hortenzije | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Najčešće se sade uza zidove kuća i terase te pojedinačno ili u manjim skupinama na njegovanu travnjaku. Najbolje uspijevaju u težim i vlažnijim tlima, na osunčanim ili polusjenovitim mjestima. U njegu spada redovito zalijevanje i prihranjivanje kompleksnim hranjivom svake godine u proljeće. Orezuje se u proljeće, a tada se i razmnožava stabljičnim reznicama.

Cijelo ljeto i jesen hortenzija daje raskošne, predivne cvjetove u vašem vrtu ili domu. Nije zahtjevna - treba joj samo puno svjetla i vode. Iako, ovaj listopadni grm loptolikih cvjetova bijele, ružičaste, žute i ljubičaste boje bolje će uspijevati u polusjenovitim mjestima nego na direktnom suncu. U ljetnim mjesecima neće joj škoditi ni ako ju zalijevate dva puta dnevno - kasno uvečer i rano ujutro. Najbolja voda za hortenziju je kišnica ili ona koja je odstajala.

hortenzija | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Kada nastupe hladniji dani s ovom biljkom pristiglom iz Japana prije dva stoljeća trebate postupati kao i s ružom. Hortenzije dobro podnose zimu i njihovi cvjetovi izdržat će i temperaturu od -10 stupnjeva. Poput ruže i hortenzija je grmolika drvenasta biljka koja se štiti od zime pokrivanjem lišćem unutar grma. Prije toga očisti se grm od suhih, odumrlih grančica i porežu suhi cvjetovi, a okolo grma se može staviti žičana mreža koja pridržava grane u kompaktan grm.

hortenzije
1 / 15

Veliki, zgusnuti klasteri cvjetova cvjetaju cijele sezone, sve do zime. Većina vrsta tolerira sunce, pogotovo ako se ne radi o jakom podnevnom suncu. Cvjetovi mijenjaju boju ovisno o svojoj staorsti: od kremasto bijele boje idu prema ružičastoj te na kraju jeseni i zimi postanu hrđavo smeđi. Njihova boja ne ovisi o pH zemlje. Želite li u svom vrtu plave hortenzije, evo malog trika - u tlo dodajte galicu.

inspiracija Jednostavne, a baš sjajne, 4 ideje za mali gradski balkon Radovi u povrtnjaku: Zasadite kulture na vrijeme! povrtnjak Ljetno cvijeće puno je više od ukrasa u povrtnjaku. Ove četiri vrste prirodna su obrana od štetnika! ljetnice pelargonije uzgoj cvijeća Pelargonije nisu zahtjevne, trebaju samo ove dvije stvari za bujan rast
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.