uzgoj cvijeća

Pelargonije nisu zahtjevne, trebaju samo ove dvije stvari za bujan rast

ljetnice pelargonije
Thinkstock
24.07.2021.
u 07:00

Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla

Pelargonija je biljka koja ne zahtijeva puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća, sve dok se slijedi nekoliko jednostavnih pravila. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe dijele svoje znanje o njezi pelargonije kako bi ova prekrasna južnoafrička biljka cvjetala u punom sjaju od svibnja do jeseni.

Foto: pixabay

Pelargonije najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinjere bi stoga trebale biti najmanje 18 cm visoke, a kada se kombiniraju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 cm.

Pelargonije vole sunce. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno mjesto je na suncu, odnosno u polusjeni. Pelargonije također bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte pelargonije koje se nalaze u posudi za cvijeće za 90 stupnjeva svaki tjedan kako bi dobile dovoljno svjetla sa svake strane.

Foto: Flora magazin

Pelargonija izvorno dolazi iz Južne Afrike, gdje dulja razdoblja suše nisu rijetkost. Pelargonije ih preživljavaju pohranjujući puno tekućine u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama, tako da povremeni nedostatak vode obično ne uzrokuje trajnu štetu. Međutim, kako bi cvjetale raskošno i kontinuirano, pelargonije je potrebno redovito zalijevati. Za vrijeme sunčanih dana biljke treba svakodnevno zalijevati, po mogućnosti ujutro vodom sobne temperature i, ako je moguće, ustajalom vodom. U posebno vrućim danima, drugo zalijevanje navečer neće im naštetiti. Važno je i da se tlo niti potpuno ne osuši, niti da bude potpuno natopljeno. Kako biste spriječili prekomjerno zadržavanje vode pobrinite se da višak vode otječe.

Foto: Flora magazin

Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suhom što dublje idete, zalijte ga. Ako ne želite zalijevati svaki dan, odaberite žardinjere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jedan metar ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj razine vode pokazuje količinu dostupne vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije