ne voli zimu

Sve što trebate znati za uspješan uzgoj fikusa, posebno u siječnju, koji mu je najgori mjesec u godini

Shutterstock
03.01.2024.
u 13:20

Ako ga držimo u prehladnoj prostoriji i prevjetrovitoj prostoriji ili ga previše zalijevamo tijekom zime, listovi će mu požutjeti i otpasti

Fikus spada među najpopularnije sobno bilje. Porijeklom je iz tropskih predjela te je srodan sa smokvom. Postoji nekoliko vrsta fikusa i sve zahtjevaju istu njegu. Voli puno svjetla i to ono koje pada odozgo stoga je najbolje da stoji na podu ili na niskom podlošku.

Foto: Shutterstock

Ljeti ga pak treba zaštititi od prejakog sunca te ga od lipnja do rujna držati u polusjenovitom mjestu. Zimi mu najviše odgovara temperatura od 10-15°C i umjereno zalijevanje odstajalom vodam. Ako ga držimo u prehladnoj prostoriji i prevjetrovitoj prostoriji ili ga previše zalijevamo tijekom zime, listovi će mu požutjeti i otpasti. Isto će se dogoditi ukoliko ga se dugo ne presadi, odnosno ne prihrani. Ako fikus zimi objesi lišće, uzrok tome bit će prevelika vlaga zemlje u posudi.

Foto: Shutterstock

U proljeće ga treba nešto obilnije zalijevati i svako 14 dana prignojiti blagim gnojivom te ga preseliti na svjetlije mjesto. Lišće mu treba ljeti i zimi jedanput tjedno obrisati vlažnom spužvom, a iza toga obrisati suhom vatom.

Foto: Shutterstock

Omiljena sobna biljka, fikus (Ficus Elastica, Ficus Benjamina) je prepoznatljiv po svojim velikim zelenim listovima, koji mogu biti prošarani krem bojom. Voli polusjenu, gdje nije izložen direktnom suncu, a s druge strane, ne voli biti u sjeniIdealno bi bilo postaviti ga na istočni ili zapadni prozor, a izbjegavajte mjesta s propuhom, u blizini klime ili radijatora. Sve vrste fikusa dobre su za pročišćavanje zraka u domu, a uspijevaju čak i u domovima gdje nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači zraka. Raste sporo, ali ako se pravilno njeguje, živi godinama.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije