Štetni kukci

Savjetujemo kako se možete riješiti dosadnih muha i osa

Savjetujemo kako se možete riješiti dosadnih muha i osa
Dom i vrt
18.07.2013.
u 07:51

Uz ljepljive trake jednostavna je upotreba i aerosola, kaže Davor Špehar, Unichem Agro

Ljeti je u vrtovima i domovima puno različitih neugodnih i štetnih kukca. Neki i bolno ubodu, izazivaju nadraženost kože, alergijske reakcije, a mogu prenositi i različite bolesti. Učinkovito ih se možete osloboditi proizvodima linije Effect. Univerzalni Effect insekticid aerosol kontaktni je insekticid s trenutnim učinkom, namijenjen istrebljenju muha i komaraca, a učinkovit je i protiv drugih mušica, grinja, mravi, žohara, uši. Primjeren je za upotrebu u otvorenim i zatvorenim prostorima, brzo se razgradi pa prostor treba manje zračiti. Ima trostruko djelovanje: trenutni efekt, miris djeluje repelentno te osvježava ugodnom aromom. Ne ostavlja mrlje, učinkovit je i jednostavan za uporabu, a za 20 četvornih metara dovoljno je 5 sekundi prskanja.

U stambenim prostorima najčešće se pojavljuju muhe. Naseljavaju i staje, skladišta s namirnicama te odlagališta, a vole se zadržavati i u blizini domaćih životinja gdje ima hrane. Povezuju se sa štetnim organizmima poput gljivica, bakterija, virusa, protozoa i nematoda, a prenose ih usnim aparatom, izmetom i nogama. Odrasle muhe većinom žive od 15 do 25 dana, ali bez hrane uginu nakon tri dana. Imaju velik broj potomaka, od travnja do kolovoza samac i samica proizvedu i do 191 trilijuna muha. Pojave li se u većem broju, savjetujemo mehaničke proizvode za uništavanje muha ili insekticidne pripravke. Mehanički proizvodi imaju ljepljivu površinu na koju se muhe lijepe, Effect kućni muholovac koristi se u tavanskim prostorima i smočnicama. Za veće površine savjetujemo Effect veliki muholovac te Effect muholovac u roli. Djeluju kroz dulje vremensko razdoblje, a mogu se koristiti tamo gdje uporaba insekticida nije preporučljiva. Brže djelovanje postiže se insekticidima. Effect aerosol univerzalni insekticid sadrži dva insekticidna sastojka i repelent koji sprečava povratak štetnika.

Ose su česte u blizini zrelog voća, slatkog pića ili hrane. Agresivne su ako ih uznemirimo i kad brane svoje gnijezdo. Njihov je žalac gladak pa ga mogu izvući i više puta ubosti. Kad se osjete ugroženima, ispuštaju hormone koji povećavaju agresivnost ostalih osa. Kod većine osin ubod uzrokuje bol i crvenilo, no neki završe i u bolnici.

U jednom gnijezdu može biti i do 200 jedinki, a najčešće su u potkrovljima, dimnjacima i pukotinama između zidova. Važno je da ih odmah tretiramo. U tu svrhu upotrijebimo Effect insekticid protiv osa i stršljenova u obliku aerosola. S njim se može prskati iz daljine, što je sigurnije, a omogućuje i da pogodimo teže dostupna mjesta. Posebna formula dviju tvari u insekticidu uzrokuje neposredno uništenje osa, a ima i produljeno djelovanje. Effect aerosol protiv osa i stršljenova sadrži i repelent koji im sprečava povratak na prskano mjesto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije