sve na jednom mjestu

Sad je idealan trenutak za planiranje kutka na otvorenom, donosimo vam vodič za savršeno uređenje vrta, terase i balkona

IKEA
02.03.2023.
u 10:19

Jednom kada znate koliko prostora imate na raspolaganju, za koju ćete namjenu koristiti vrtni namještaj i kakav materijal želite, možete početi razmišljati o pojedinačnim predmetima. Želite li na terasi ljetnu blagovaonicu? Hoćete li ljeti organizirati druženje u dnevnom boravku na balkonu? Hoće li vrt postati vaša oaza za odmor?

Dok nam zima još pokazuje zube, idealan je trenutak za planiranje kutka na otvorenom. Ako kupujete novi vrtni namještaj, naš vodič bit će vam najbolji savjetnik. Dakle, najprije morate izmjeriti prostor gdje želite postaviti novi vanjski namještaj. Trebate li mali stol na balkonu i dva stolca? Imate li veliku terasu na kojoj možete postaviti veliki stol i stolce za terasu, a uz to možete dodati suncobran i ležaljke? Je li vam potrebna garnitura za sjedenje koja će postati vaša proljetna dnevna soba, želite li stvoriti blagovaonicu na terasi ili kutak za ispijanje jutarnje kave? Nakon što definirate svrhu i upotrebu vrtnog namještaja, dobit ćete odgovor koji materijal najbolje odgovara vašim potrebama.

Foto: IKEA

Jednom kada znate koliko prostora imate na raspolaganju, za koju ćete namjenu koristiti vrtni namještaj i kakav materijal želite, možete početi razmišljati o pojedinačnim predmetima. Želite li na terasi ljetnu blagovaonicu? Hoćete li ljeti organizirati druženje u dnevnom boravku na balkonu? Hoće li vrt postati vaša oaza za odmor? Vrtni stol je ključni element u izboru vrtnog namještaja budući da pruža daljnje smjernice za opremu vrta u skladu s raspoloživim prostorom. Ako želite jesti u vrtu onda vam je potreban stol za blagovanje. Ako odaberete okrugli stol morat ćete postaviti iste vrtne stolce oko njega. Ako izaberite kvadratni vrtni stol uz njega možete kombinirati stolice i vrtne klupe. Ako je vrtna garnitura namijenjena samo za opušteno druženje, odmor i korištenje na otvorenom, tada možete odabrati vrtni set s niskim vrtnim stolom.

Foto: IKEA

Kada kupujete vrtni namještaj za dnevni boravak na otvorenom savjetujemo da odaberete udobne stolace, kvalitetan stol, tabure i ležaljke. Ako želite pravu udobnost na terasi ili u vrtu tada će biti najprikladnija vrtna sjedeća garnitura. Najbolje rješenje za sve one koji žele svoj vrt, terasu ili balkon opremiti u istom stilu su vrtni setovi. Zašto je vrtni set odličan izbor? Uštedjet ćete puno vremena kako biste pronašli savršenu kombinaciju pojedinačnih elemenata. Svi dijelovi vrtnog namještaja stilski se podudaraju. Uštedite novac jer za jednu cijenu najčešće dobivate više.

Foto: IKEA

Kad se odlučite za kupnju vrtnog namještaja od odabranog materijala to znači da ćete se automatski odlučiti za određenu vrstu održavanja. Vanjski namještaj izložen je stalnom utjecaju sunčeve svjetlosti i vlage što dugoročno čini njegovu kvalitetu još važnijom. Razmislite koliko ste vremena i energije spremni uložiti godišnje u njegu drvenog vrtnog namještaja? Kakvu vrstu materijala trebate odabrati?

Foto: IKEA

Garniture za sjedenje na otvorenom, vrtnni stolci i aluminijski prozori izuzetno su lagani i nehrđajući. Aluminij je iznimno izdržljiv materijal, stoga će izdržati vlagu i svakodnevnu uporabu. Što je najbolje od navedenog? Aluminij je iznimno jednostavan za održavanje. Dovoljno je da ga redovito čistite odgovarajućom vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje.

Foto: IKEA

Čelik i kovano željezo su materijali koji moraju biti zaštićeni od hrđe tijekom nekoliko sezona vodootpornim premazom ili bojom. Vrtni namještaj od ratana je u većini slučajeva iznimno lagan i stoga jednostavan za prenošenje. Ako je ratan nekada bio materijal koji je pogodan samo za korištenje ispod krova, tenda ili suncobrana, stolci i stol od ratana danas mogu biti postavljeni na otvorenom. Kvaliteta pletenje ratana i podobni umjetni materijali također prkose kiši. Ako odlučite kupiti vrtnu garnituru od prirodnog ratana onda je vodootporni premaz ratana potreban svakih nekoliko godina.

Foto: IKEA

Kod drvenog vrtnog namještaja najpotrebnija je njega i održavanje. Koliko ćete morati voditi brigu o drvenom vrtnom namještaju i / ili drvenim ležaljkama, naravno, ovisi o vrsti drveta. Imat ćete najmanje posla ako odaberete drvo čempresa, cedra ili sekvoje. Navedene vrste drveta su dobro otporne na različite vremenske uvjete i zahtijevaju manje regeneracije boje i UV zaštite.

Foto: Harvey Norman

Umjetna plastika pogodna je za svakoga tko želi da namještaj bude nehrđajući, relativno jeftin i jednostavan za održavanje. Kada je izložena jakom sunčevom svjetlu boja na određenim dijelovima vrtnog namještaja može lagano izblijediti. Plastični vrtni namještaj vrlo je lako održavati te se jednostavno čisti deterdžentom i krpom.

Kada kupujete vrtni namještaj imajte na umu čuvanje! Zimi je potrebno osigurati odgovarajuću zaštitu i čuvanja svih dijelova vrtnih setova. Razmislite o tome da li imate dovoljno velik prostor gdje će vam vrtna garnitura preživjeti hladnu polovicu godine? Osim toga, uvjeti koje vaš skladišni prostor osigurava za čuvanje namještaja nisu zanemarivi te je vrlo važna temperatura i vlažnost zraka.Definitivno je tijekom zime najjednostavnije pospremiti vrtni stol na preklapanje ili vrtne stolice. Također, modularni vrtni setovi su iznimno jednostavni za prenošenje.

Foto: Harvey Norman

Vrtne ležaljke i ljuljačke obavezna su oprema za opuštanje, sunčanje i odmor. Izuzetno su korisne ležaljke na kotačima. Jastuci su oni koji osiguravaju da u oazi mira i opuštanja uvijek bude ugodno, mekano i udobno. Tabure može poslužiti kao stolić za kavu na balkonu, kao dodatak za noge na terasi ili u vrtu kao dodatno mjesto za sjedenje uz vrtni namještaj.

Bez odgovarajuće zaštite od sunca danas ne ide. Ne samo zato što su mnoge studije i istraživanja pokazala štetne učinke sunca, već i iz praktičnih razloga. Vrtni suncobran bit će neophodni za stolom na terasi ako želite doručkovati ili ručati na ljetnom suncu. Osim na terasi, suncobrani su također dobrodošli u hladovini vrta pored zatvorenog bazena i balkona ako su tijekom dana okrenuti prema sunčanoj strani. Preporučujemo vam da boju suncobrana odaberete ovisno o nijansi jastuka ili materijala od kojeg je izrađen vaš vrtni namještaj.

Foto: Harvey Norman

Za bezbrižno uživanje u vrtu i savršeno druženje s obitelji ili prijateljima obavezan je kvalitetan roštilj. Možete osmisliti velik samostalni ili manji stolni vrtni roštilj, ovisno o raspoloživom prostoru i količini hrane koju planirate pripremati na roštilju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije