srce doma

Uređujete postojeću ili planirate novu kuhinju? Slijedite ovih šest savjeta i proći ćete jeftinije

IKEA
01.03.2023.
u 11:31

Kuhinja je srce doma i njen izgled trebao bi se uklapati u ostatak interijera. Međutim, iako će izgled biti prvi faktor koji ćete primijetiti, funkcionalna kuhinja oduševljavat će vas iz dana u dan

Urediti kuhinju nije nimalo lak i jeftin zadatak i zato je jako važno imati dobar plan i viziju kako biste, na koncu, imali kuhinju koja je baš ono što ste željeli, i estetski i funkcionalno. Najčešći izbor pada na neki od tri tipa kuhinja - linearne, modularne i kuhinje po mjeri. Od tri navedene kategorije, kuhinje po mjeri pružaju najviše slobode, najvišu razinu kvalitete i najviše mogućnosti. Evo na što paziti i od kuda krenuti:

Foto: Harvey Norman

1. Kuhinjski raspored

Najbolje što dobivate odlučite li se na kuhinju po mjeri je mogućnost kompletne, potpune prilagodbe prostoru. Samim time, možete u centimetar isplanirati veličinu kuhinje, njezin oblik i raspored elemenata. Najčešće forme kuhinja su linearne, kutne ili u obliku slova U. Linearne ili linijske kuhinje idealne su za velike prostore, riječ je o rasporedu kuhinjskih ormarića i uređaja samo uz jedan zid. Kutne kuhinje ili, popularnije, L kuhinje najtraženiji su tip kuhinja jer pristaju i manjim i većim prostorima, a U kuhinje na glasu su kao najfunkcionalnije.

Foto: IKEA

Bez obzira na kakav se oblik odlučili, najvažnije je da odgovara prostoru. Prvo što vam treba je metar, a zatim papirić gdje ćete moći skicirati svoju ideju. Budite vrlo precizni kod mjerenja.Osim što morate izmjeriti visinu svih zidova, morate paziti i na udaljenost stropa od prozora, udaljenost među prozorima, udaljenost priključaka za struju od poda i stropa.

2. Kuhinjski trokut

Kuhinjski trokut je pravilo koje se pojavilo u prošlom stoljeću, a tiče se rasporeda hladnjaka, štednjaka i sudopera u kuhinji. Navedeni uređaji najkorišteniji su u pripremi hrane i bez njih ne možemo napraviti gotovo ništa. Sjetite se samo svojeg posljednjeg kuhanja za štednjakom. Koliko ste puta otišli do hladnjaka ili stavili neki lonac, tavu, tanjur i slično u sudoper? Upravo je zbog takvih situacija izuzetno bitno da raspored tri uređaja bude učinkovit i funkcionalan. Pravilo je jednostavno- udaljenost između štednjaka, hladnjaka i sudopera mora biti između 1,2 i 2,7 metara. Na taj način, zajamčeno je najučinkovitije kretanje u kuhinji – nema više nepotrebnih koraka i zagorene hrane.

Foto: Harvey Norman

3. Kuhinjski otok – da ili ne?

Kada planirate uređenje kuhinje iz snova, prvo pitanje na koje morate znati odgovor je želite li kuhinjski otok ili ne. Osim što je estetski vrlo zanimljiv i moderan detalj u kuhinji, kuhinjski otoci mogu biti izrazito funkcionalni i višenamjenski. Naravno, ovo pravilo ne vrijedi kada je u pitanju uređenje male kuhinje, tu će alternativa biti šank.

Ako je vaš odgovor pozitivan te ste o njemu oduvijek sanjali, razmislite o funkciji otoka. Ako ćete ga koristiti kao radnu površinu, pobrinite se da iskoristite kompletan njegov prostor i osigurate si odlično mjesto za pohranu. Police, ladice ili izvlačni elementi samo su neke od opcija koje možete imati kada stvarate kuhinju po svojoj mjeri.

Foto: IKEA

4. Funkcionalno uređenje kuhinje

 

Kuhinja je srce doma i njen izgled trebao bi se uklapati u ostatak interijera. Međutim, iako će izgled biti prvi faktor koji ćete primijetiti, funkcionalna kuhinja oduševljavat će vas iz dana u dan. Razmislite o potrebama svojeg kućanstva, svojem priboru i ostatku prostora u kući. Prema tim faktorima odredite koliko vam je mjesta za pohranu potrebno, i o kakvom se mjestu radi.

 

Ormarići na izvlačenje, broj ladica, dubina polica…sve to ovisi o veličini mjesta koje ćete imati za pospremanje i skladištenje. Ladice su praktičnije za pospremanje manjeg pribora za kuhanje, a također omogućuju preglednost. Ormariće možete koristiti i kao ‘ostavu’ ili ‘mini smočnicu’, za namirnice koje svakodnevno koristite. Za odlično iskorišten prostor, izbor neka budu elementi do stropa.

Foto: Harvey Norman

5. Radna ploha

 

To što planirate veliku kuhinju ne znači nužno da ćete imati puno mjesta na radnoj plohi. Radna ploha je zasebna kategorija, odnosno ovisi o modelu kuhinje i vašim željama, a ne isključivo o veličini prostora. Uređenje kuhinje i planiranje radne plohe uključuje i razmišljanje o aparatima. Ukoliko planirate imati mikrovalnu, toster, blender i druge male kućanske aparate izložene na vanjskome mjestu, radna ploha trebala bi biti još veća. Za funkcionalan prostor bitno je da ostavite mjesta pored sudopera i štednjaka. Pored sudopera najčešće sušimo oprano posuđe, dok je prazna radna ploha pored štednjaka odlična za pomicanje lonaca, ostavljanje tanjura ili jednostavno, namirnice koje koristimo u pripremi jela.

 

Foto: IKEA

6. Stilsko uređenje

Neka stil vaše kuhinje odražava vaš osobni ukus i karakter. Na taj ćete se način u kuhinji osjećati najugodnije i najopuštenije, a i dugoročno biti najzadovoljniji odabirom. Tri najpoznatija stila kuhinja su klasične, rustikalne i moderne kuhinje po mjeri.

U galeriji pogledajte osam kuhinja koje su trenutno najpopularnije:

1/8

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije