Urediti kuhinju nije nimalo lak i jeftin zadatak i zato je jako važno imati dobar plan i viziju kako biste, na koncu, imali kuhinju koja je baš ono što ste željeli, i estetski i funkcionalno. Najčešći izbor pada na neki od tri tipa kuhinja - linearne, modularne i kuhinje po mjeri. Od tri navedene kategorije, kuhinje po mjeri pružaju najviše slobode, najvišu razinu kvalitete i najviše mogućnosti. Evo na što paziti i od kuda krenuti:
1. Kuhinjski raspored
Najbolje što dobivate odlučite li se na kuhinju po mjeri je mogućnost kompletne, potpune prilagodbe prostoru. Samim time, možete u centimetar isplanirati veličinu kuhinje, njezin oblik i raspored elemenata. Najčešće forme kuhinja su linearne, kutne ili u obliku slova U. Linearne ili linijske kuhinje idealne su za velike prostore, riječ je o rasporedu kuhinjskih ormarića i uređaja samo uz jedan zid. Kutne kuhinje ili, popularnije, L kuhinje najtraženiji su tip kuhinja jer pristaju i manjim i većim prostorima, a U kuhinje na glasu su kao najfunkcionalnije.
Bez obzira na kakav se oblik odlučili, najvažnije je da odgovara prostoru. Prvo što vam treba je metar, a zatim papirić gdje ćete moći skicirati svoju ideju. Budite vrlo precizni kod mjerenja.Osim što morate izmjeriti visinu svih zidova, morate paziti i na udaljenost stropa od prozora, udaljenost među prozorima, udaljenost priključaka za struju od poda i stropa.
2. Kuhinjski trokut
Kuhinjski trokut je pravilo koje se pojavilo u prošlom stoljeću, a tiče se rasporeda hladnjaka, štednjaka i sudopera u kuhinji. Navedeni uređaji najkorišteniji su u pripremi hrane i bez njih ne možemo napraviti gotovo ništa. Sjetite se samo svojeg posljednjeg kuhanja za štednjakom. Koliko ste puta otišli do hladnjaka ili stavili neki lonac, tavu, tanjur i slično u sudoper? Upravo je zbog takvih situacija izuzetno bitno da raspored tri uređaja bude učinkovit i funkcionalan. Pravilo je jednostavno- udaljenost između štednjaka, hladnjaka i sudopera mora biti između 1,2 i 2,7 metara. Na taj način, zajamčeno je najučinkovitije kretanje u kuhinji – nema više nepotrebnih koraka i zagorene hrane.
3. Kuhinjski otok – da ili ne?
Kada planirate uređenje kuhinje iz snova, prvo pitanje na koje morate znati odgovor je želite li kuhinjski otok ili ne. Osim što je estetski vrlo zanimljiv i moderan detalj u kuhinji, kuhinjski otoci mogu biti izrazito funkcionalni i višenamjenski. Naravno, ovo pravilo ne vrijedi kada je u pitanju uređenje male kuhinje, tu će alternativa biti šank.
Ako je vaš odgovor pozitivan te ste o njemu oduvijek sanjali, razmislite o funkciji otoka. Ako ćete ga koristiti kao radnu površinu, pobrinite se da iskoristite kompletan njegov prostor i osigurate si odlično mjesto za pohranu. Police, ladice ili izvlačni elementi samo su neke od opcija koje možete imati kada stvarate kuhinju po svojoj mjeri.
4. Funkcionalno uređenje kuhinje
Kuhinja je srce doma i njen izgled trebao bi se uklapati u ostatak interijera. Međutim, iako će izgled biti prvi faktor koji ćete primijetiti, funkcionalna kuhinja oduševljavat će vas iz dana u dan. Razmislite o potrebama svojeg kućanstva, svojem priboru i ostatku prostora u kući. Prema tim faktorima odredite koliko vam je mjesta za pohranu potrebno, i o kakvom se mjestu radi.
Ormarići na izvlačenje, broj ladica, dubina polica…sve to ovisi o veličini mjesta koje ćete imati za pospremanje i skladištenje. Ladice su praktičnije za pospremanje manjeg pribora za kuhanje, a također omogućuju preglednost. Ormariće možete koristiti i kao ‘ostavu’ ili ‘mini smočnicu’, za namirnice koje svakodnevno koristite. Za odlično iskorišten prostor, izbor neka budu elementi do stropa.
5. Radna ploha
To što planirate veliku kuhinju ne znači nužno da ćete imati puno mjesta na radnoj plohi. Radna ploha je zasebna kategorija, odnosno ovisi o modelu kuhinje i vašim željama, a ne isključivo o veličini prostora. Uređenje kuhinje i planiranje radne plohe uključuje i razmišljanje o aparatima. Ukoliko planirate imati mikrovalnu, toster, blender i druge male kućanske aparate izložene na vanjskome mjestu, radna ploha trebala bi biti još veća. Za funkcionalan prostor bitno je da ostavite mjesta pored sudopera i štednjaka. Pored sudopera najčešće sušimo oprano posuđe, dok je prazna radna ploha pored štednjaka odlična za pomicanje lonaca, ostavljanje tanjura ili jednostavno, namirnice koje koristimo u pripremi jela.
6. Stilsko uređenje
Neka stil vaše kuhinje odražava vaš osobni ukus i karakter. Na taj ćete se način u kuhinji osjećati najugodnije i najopuštenije, a i dugoročno biti najzadovoljniji odabirom. Tri najpoznatija stila kuhinja su klasične, rustikalne i moderne kuhinje po mjeri.
U galeriji pogledajte osam kuhinja koje su trenutno najpopularnije: