LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Četiri razloga zašto biste trebali uvijek imati ružmarin pri ruci

Zahvaljujući svojim eteričnim uljima ružmarin ima neobično ugodan miris koji širi oko sebe gotovo jednako u “sušenom” stanju kao i u svježem
28. srpnja 2020. u 06:46 1 komentara 7940 prikaza
ruzmarin
Foto: Flora magazin

Ružmarin spada među najpoznatije zimzelene grmove našeg priobalja. Kao trajnica čest je i na kontinentu, a nakon što jednom prebrodi prilagodbu na niže temperature, može opstati dugi niz godina.

Spada u porodicu Labiatae, a porijetlom je upravo iz Sredozemlja. Uzgaja se kao ukrasna, ali i kao ljekovita biljka, a veliku primjenu ima i u farmaceutskoj industriji. Obično cvate na proljeće, ali vrlo često ponovno procvjeta u jesen. Ima igličaste i kožaste listiće tamnozelene boje, a cvjetovi su skupljeni pri vrhu grane uglavnom u plavkastim nijansama.

Zahvaljujući svojim eteričnim uljima ružmarin ima neobično ugodan miris koji širi oko sebe gotovo jednako u “sušenom” stanju kao i u svježem. Može dosegnuti visinu i preko dva metra, a nerijetko ga možemo vidjeti kako se preko zidina spušta prema dolje.

Kao viseća sorta najpoznatija je Rosmarinus prostratus, ali ovisno o mjestu sadnje, i običan ružmarin može padati preko zida ili veće posude.

Primjena: za uzgoj u posudama, za obrube gredica, kao živica i kao prekrivač zidina

Napomena: svake godine na jesen ili u toplijim krajevima na zimu temeljito podrezati do starog drva. Ružmarin posađen u vrtu privući će pčele i ispuniti prostor ugodnim mirisom.

ruzmarin | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

A ako još niste zasadili ružmarin, evo zašto biste trebali: Svojim mirisom tjera štetnike i komarce pa je ljeti, uz lavandu, najbolji prirodni pomagač za borbu s insektima. Svako jelo će, uz dodatak ružmarina, biti ukusnije. To se posebice odnosi na mesna jela. Ako ste umorni, kupka u koju ćete staviti šaku soli i šaku ružmarina, nakon pola sata će vas opustiti. Osim kao začin, ružmarin možete koristiti i kao dekoraciju. Uz poljsko cvijeće dodajte par grančica ružmarina i dobit ćete zanimljiv, originalan i mirisan buket.

luksuzno Heritage hoteli su pravi hit, a Life Palace, u zgradi staroj 500 godina, najbolji je dokaz ankica Mala škola uređenja Kako pregraditi prostor efektno i bez velikih, skupih investicija
  • cavecanem:

    peti razlog, ako imate svatove opet treba ružmarina