Puno više od začina

Četiri razloga zašto biste trebali uvijek imati ružmarin pri ruci

ruzmarin
Flora magazin
28.07.2020.
u 06:46

Zahvaljujući svojim eteričnim uljima ružmarin ima neobično ugodan miris koji širi oko sebe gotovo jednako u “sušenom” stanju kao i u svježem

Ružmarin spada među najpoznatije zimzelene grmove našeg priobalja. Kao trajnica čest je i na kontinentu, a nakon što jednom prebrodi prilagodbu na niže temperature, može opstati dugi niz godina.

Spada u porodicu Labiatae, a porijetlom je upravo iz Sredozemlja. Uzgaja se kao ukrasna, ali i kao ljekovita biljka, a veliku primjenu ima i u farmaceutskoj industriji. Obično cvate na proljeće, ali vrlo često ponovno procvjeta u jesen. Ima igličaste i kožaste listiće tamnozelene boje, a cvjetovi su skupljeni pri vrhu grane uglavnom u plavkastim nijansama.

Zahvaljujući svojim eteričnim uljima ružmarin ima neobično ugodan miris koji širi oko sebe gotovo jednako u “sušenom” stanju kao i u svježem. Može dosegnuti visinu i preko dva metra, a nerijetko ga možemo vidjeti kako se preko zidina spušta prema dolje.

Kao viseća sorta najpoznatija je Rosmarinus prostratus, ali ovisno o mjestu sadnje, i običan ružmarin može padati preko zida ili veće posude.

Primjena: za uzgoj u posudama, za obrube gredica, kao živica i kao prekrivač zidina

Napomena: svake godine na jesen ili u toplijim krajevima na zimu temeljito podrezati do starog drva. Ružmarin posađen u vrtu privući će pčele i ispuniti prostor ugodnim mirisom.

Foto: Flora magazin

A ako još niste zasadili ružmarin, evo zašto biste trebali: Svojim mirisom tjera štetnike i komarce pa je ljeti, uz lavandu, najbolji prirodni pomagač za borbu s insektima. Svako jelo će, uz dodatak ružmarina, biti ukusnije. To se posebice odnosi na mesna jela. Ako ste umorni, kupka u koju ćete staviti šaku soli i šaku ružmarina, nakon pola sata će vas opustiti. Osim kao začin, ružmarin možete koristiti i kao dekoraciju. Uz poljsko cvijeće dodajte par grančica ružmarina i dobit ćete zanimljiv, originalan i mirisan buket.

Komentara 1

CA
cavecanem
08:01 28.07.2020.

peti razlog, ako imate svatove opet treba ružmarina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije